Δευ, Νοε 25, 2024

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Καθώς η διεθνής ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι οικογένειες των αιχμαλώτων πολέμου (αιχμαλώτων πολέμου) αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) αφιερώνει σημαντικούς πόρους για να τους βοηθήσει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, μια δραστηριότητα που βρίσκεται στον πυρήνα της εντολής της για περισσότερα από 150 χρόνια.

ΑΡΘΡΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 ΟΥΚΡΑΝΙΑ

"Σε παρακαλώ πες στον άντρα μου ότι όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψει. Η κόρη και η γυναίκα του τον περιμένουν. Πες του ότι τον αγαπάμε βαθιά."

Η Μαρία * και η κόρη της είναι μόνο μία από τις χιλιάδες οικογένειες αιχμαλώτων που έχουν έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας απελπισμένα νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από τον Φεβρουάριο, η ΔΕΕΣ έχει λάβει περισσότερες από 17.000 κλήσεις και email από άτομα που αναζητούν νέα των συγγενών τους. Πολλοί από αυτούς τους τηλεφωνητές είναι οικογένειες αιχμαλώτων, οι οποίοι συνήθως νιώθουν απογοήτευση, θυμό και ανικανότητα καθώς περνούν για εβδομάδες και μήνες χωρίς να έχουν είδηση ​​από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Sasha * , μια μητέρα που ψάχνει τον γιο της, είπε στην ομάδα μας: "Δεν έχω άλλη δύναμη. Ελπίζω τόσο πολύ να είναι καλά."

Οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι Συμβάσεις της Γενεύης
Οι Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 —που έχουν υπογράψει όλες οι χώρες στον κόσμο— είναι σαφές ότι στις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι προστατεύονται και ότι πρέπει να επιτρέπεται στη ΔΕΕΣ να επισκέπτεται αμάχους που στερούνται την ελευθερία τους και όλους τους αιχμαλώτους, ανεξάρτητα από την πλευρά τους. πολεμώντας. Ωστόσο, ενώ η ΔΕΕΣ μπόρεσε να επισκεφθεί ορισμένους αιχμαλώτους και άλλους κρατούμενους , δεν της παραχωρήθηκε πρόσβαση για να τους επισκεφτεί όλους.

Η ΔΕΕΣ πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στους αιχμαλώτους και στους πολιτικούς κρατούμενους, όπου κι αν κρατούνται, για να αξιολογήσει τη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησής τους και να καθησυχάσει τις οικογένειές τους.

Αυτό το δικαίωμα πρόσβασης, που κατοχυρώνεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτο – όπως και η υποχρέωση των μερών να κοινοποιούν στη ΔΕΕΣ όλους τους αιχμαλώτους πολέμου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Οι οικογένειες έχουν επίσης το δικαίωμα να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Robert Mardini, γενικός διευθυντής της ICRC

Οι επισκέψεις της ΔΕΕΣ σε αιχμαλώτους αιχμαλώτων βοηθούν στη διασφάλιση του σεβασμού της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους, υπενθυμίζοντας στις κρατούμενες αρχές ότι η μεταχείριση των αιχμαλώτων και οι συνθήκες κράτησης ή κράτησής τους πρέπει να ανταποκρίνονται στα πρότυπα που ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) . Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, φαγητό και νερό. Επίσης, δεν μπορούν να βασανιστούν, να εκφοβιστούν ή να εκτεθούν σε βία. Επιπλέον, πρέπει να προστατεύονται από τη δημόσια περιέργεια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live