Πεμ, Μάι 2, 2024

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Νέα Υόρκη/Ρώμη -  Με σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία –ή δύο στους πέντε ανθρώπους– να χρειάζονται σωτήρια βοήθεια στη Σομαλία φέτος, και 1,7 εκατομμύρια παιδιά που ενδέχεται να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, οι αναπληρωτές επικεφαλής της Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έφτασαν στη χώρα σήμερα για να ζητήσουν συνεχή παγκόσμια υποστήριξη προς τους Σομαλούς που υποφέρουν από τις συνέπειες της πείνας, των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Σομαλία, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του OCHA για ανθρωπιστικές υποθέσεις και αναπληρωτής συντονιστής έκτακτης βοήθειας, Joyce Msuya, και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, Beth Bechdol, θα συναντήσουν ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης – καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, δωρητές συνεργάτες και εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις προσπάθειες ανταπόκρισης.

Η Σομαλία ξεκίνησε το 2023 συνεχίζοντας να βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ολοκλήρωσε τη χρονιά με ισχυρές πλημμύρες που προκλήθηκαν μια φορά στη ζωή από το Ελ Νίνιο και ένα θετικό φαινόμενο του Διπόλου του Ινδικού Ωκεανού. Η κλιματική κρίση συνεχίζει να οδηγεί τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε μια χώρα που έχει υπομείνει δεκαετίες συγκρούσεων, με έναν στους πέντε Σομαλούς να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Πρέπει να εξοπλίσουμε τους αγρότες και τις κοινότητες για να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν σε αυτές τις κρίσεις και να ανακάμψουν γρήγορα από αυτές – πρέπει να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα», είπε η κ. Bechdol. «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να λειτουργήσουν, ειδικά όταν ενδυναμώνουμε τις γυναίκες».

Η κα Msuya και η κα Bechdol θα υπογραμμίσουν επίσης τη σημασία της προτεραιότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση της Σομαλίας. Θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου μαζί με τις γυναίκες της Σομαλίας – συμπεριλαμβανομένων των αγροτών – που έχουν εκτοπιστεί λόγω των επαναλαμβανόμενων κλιματικών σοκ, των συγκρούσεων και της ανασφάλειας.

«Οι γυναίκες της Σομαλίας έχουν αντέξει έναν καταρράκτη κρίσεων που δεν είναι δική τους δημιουργία», είπε η κ. Msuya. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τιμήσει την ανθεκτικότητά τους με αποφασιστική δράση για να τους βοηθήσει να ανακάμψουν και να ξαναχτιστούν».

Η τριήμερη αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μογκαντίσου.

Listen Live