Τετ, Ιαν 15, 2025

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Αυτή η φάση απαιτεί κοινή λογική, αλληλεγγύη και προσπάθεια. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, εμπιστοσύνη στον Θεό και να βασιστείς σε Αυτόν, αναζητώντας το έλεος και τη σοφία Του για να Τον διαχειριστείς, αναζητώντας σταθερότητα στην αγάπη της χώρας και στη διατήρηση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου του,

“Βάσει αυτού, ως Εκκλησία βαθιά ριζωμένη στη Μέση Ανατολή, θα εργαστούμε για να συνεχίσουμε την πορεία της στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και στη διάδοση της ειρήνης και της αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων σε μια χώρα που κυβερνάται από το νόμο και το έργο των δημοκρατικών θεσμών”,

“Να ασκήσουν το εθνικό τους καθήκον επιδιώκοντας ενότητα και όχι διαιρέσεις, να διατηρήσουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, να καλλιεργήσουν την ασφάλεια, να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες και να τις διαχειριστούν με την λογική, να διακρίνουν το ποιος εργάζεται για το καλό της χώρας. Η Εκκλησία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδιώξουν να σταματήσουν οι παραβιάσεις και να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, ώστε να προχωρήσουμε μαζί προς ένα φωτεινότερο μέλλον”,

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Είναι γνωστό ότι η Συρία αποτέλεσε λίκνο του Χριστιανισμού, αφού εκεί οι μαθητές του Χριστού ονομάστηκαν για πρώτη φορά χριστιανοί και εντός των κόλπων της ανδρώθηκαν άγιες μορφές με πανανθρώπινη ακτινοβολία, όπως οι άγιοι Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ιωάννης ο Δαμασκηνός και Συμεών ο Στυλίτης. Το δε Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο καταλαμβάνει πολύ σημαντική και επιφανή θέση στην ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας, ως ένα από τα πέντε ιστορικά και πρεσβυγενή Πατριαρχεία, αποτελεί ιστορικό θεσμό, με διαχρονική και μακραίωνη προσφορά, και απαιτείται να παραμείνει ζων και ακμάζον στην περιοχή της Συρίας ως συνέχεια της εκκλησιαστικής παραδόσεως. Γι’ αυτό θα αποτελέσει ανοσιούργημα έναντι της ιστορίας οποιαδήποτε τραγική πιθανότητα να εκριζωθεί ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός από τη Συρία.

Η Εκκλησία της Ελλάδος από το 2011, όταν άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, κατά τον οποίο, εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων, σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές και βανδαλισμοί σε εκκλησίες και μοναστήρια, εξέφρασε το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή Της, υλική και μη, προς τον πολύπαθο συριακό λαό. Επίσης, το 2013 απέστειλε προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση επιστολές, εκφράζοντας τη βαθιά αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία Της για τη ζωή των δύο απαχθέντων και ακόμη αγνοουμένων Μητροπολιτών Βερροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του Συροϊακωβίτου κ. Γρηγορίου – Ιωάννου Ιμπραήμ.

Η Συρία έμεινε στην ιστορία για τη διαθρησκευτική ανεκτικότητα και την αρμονική συμπόρευση των χριστιανών με την αραβική κοινότητα και τις ισλαμικές Αρχές.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εύχεται και προσεύχεται να μη διασαλευθεί αυτή η ειρηνική και εποικοδομητική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά να εξακολουθήσει να υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ο οποίος ήταν η βάση αυτής της αρμονικής σχέσης. Επίσης, απευθύνει έκκληση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τάχιστα πρωτοβουλίες για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, την προστασία του άμαχου πληθυσμού, την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας, καθώς και τη διασφάλιση της παρουσίας του παλαιφάτου Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και των χριστιανών στην περιοχή».

Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ CATHOLIC HERALD

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ JOHN L.ALLEN
Μπορεί να υπάρχει ελπίδα για τους Χριστιανούς στη Συρία, αλλά μην περιμένετε να επευφημήσουν ακόμη την επανάσταση

8 Δεκεμβρίου 2024 στις 2:00 μ.μ


Εν μέσω της αγαλλίασης που εξαπέλυσε στη Συρία και σε όλο τον κόσμο με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ το βράδυ του Σαββάτου, μια κοινότητα στη χώρα που πιθανώς δεν είναι σε τόσο εορταστική διάθεση αυτή τη στιγμή θα ήταν η χριστιανική μειονότητα της Συρίας.


Πριν από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, οι Χριστιανοί αντιπροσώπευαν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού, που μεταφράστηκε σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 300.000, πολλοί από τους οποίους έφυγαν λόγω συνεχών μαχών και οικονομικής στασιμότητας, δηλαδή για τους ίδιους λόγους που εκατομμύρια άλλοι Σύροι τράπηκαν σε φυγή. Άλλοι, ωστόσο, έχουν εγκαταλείψει τη Συρία λόγω των διώξεων και της βίας στα χέρια ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων που αποτελούν σημαντικό μέρος του συνασπισμού των ανταρτών.


Με την πάροδο των ετών, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ήταν ότι οι Χριστιανοί ήταν σχετικά υπέρ του Άσαντ, όχι επειδή έτρεφαν κάποια ιδιαίτερη αγάπη για το καθεστώς και την προφανή βιαιότητα του, αλλά μάλλον επειδή κράτησε τουλάχιστον τους ισλαμιστές ριζοσπάστες σε απόσταση.


Δείτε πώς ο Jean-Clement Jeanbart, ο οποίος παραιτήθηκε ως Έλληνας Αρχιεπίσκοπος Μελκίτη του Χαλεπίου στη Συρία το 2021, έθεσε τα πράγματα σε μια συνέντευξη του 2015 στο Crux .


«Προσωπικά, θα έλεγα ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καλός άνθρωπος», είπε. «Δεν θέλω να κρίνω πέρα από αυτό, αλλά τον έχω συναντήσει μερικές φορές και όλοι οι συνάδελφοί μου, οι συνεπίσκοποι και οι ιερείς και οι μοναχές, τον εκτιμούν».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άγγελος», είπε.


Ο Jeanbart είπε την ιστορία ότι κάποτε έλαβε αναφορές για μέλη του κοπαδιού του που περικυκλώνονταν από μαχητές του ISIS. Τηλεφώνησε στο γραφείο του Άσαντ στη Δαμασκό και μια συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων στάλθηκε για να σώσει τον λαό του. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ήταν δύσκολο να αποκαλέσει τον Άσαντ «τέρας».


«Φαίνεται μερικές φορές ότι όλες οι χώρες του κόσμου είναι εναντίον του Άσαντ, αλλά αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική», είπε ο Jeanbart. «Ειλικρινά προς τον Θεό, αυτή είναι η κατάσταση. Νομίζω ότι [ο Άσαντ] θέλει να μεταρρυθμίσει. Αφήστε τον να αποδείξει τις καλές του προθέσεις και ας του δώσουμε την ευκαιρία να δει τι θα κάνει».


Στην πραγματικότητα, πολλοί Σύροι Χριστιανοί έχουν από καιρό αισθανθεί ότι η ρεαλιστική εναλλακτική λύση στον Άσαντ δεν ήταν μια ακμάζουσα, πλουραλιστική δημοκρατία, αλλά μια ισλαμική θεοκρατία.


Για να είμαστε σαφείς, οι δυνάμεις των ανταρτών λένε όλα τα σωστά πράγματα κατά τη διάρκεια της παρούσας επίθεσης, η οποία έφτασε στο κρεσέντο με την κατάληψη της Δαμασκού. Ο ηγέτης της Hayat Tahrir al-Sham, μιας ισλαμιστικής ομάδας που κάποτε συνδέθηκε με την Αλ Κάιντα και το ISIS, αλλά που τώρα επιμένει ότι είναι ανεξάρτητη, χαιρέτισε πρόσφατα την ιστορία της Συρίας ως «σημείο συνάντησης πολιτισμών και πολιτισμών», υποσχόμενος να σεβαστεί την «πολιτιστική» της και τη θρησκευτική διαφορετικότητα».


Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης Λειτουργίας στο Χαλέπι λίγες μέρες μετά την κατάληψη της πόλης από τους μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham, ο Αρμενικός Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Μπούτρος Μαραγιάτι είπε στους οπαδούς του ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» ότι «όλα θα παραμείνουν όπως πριν, μόνο καλύτερα».


Ωστόσο, δεν ήταν όλα γλυκά και ελαφριά για τους Σύρους Χριστιανούς, καθώς ο συνασπισμός των ανταρτών έχει σαρώσει όλη τη χώρα.


Το In Defence of Christians (IDC), μια οργάνωση υπεράσπισης των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι έχει λάβει αναφορές ότι οι Χριστιανοί έχουν γίνει στόχοι εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού και κατά τη διάρκεια των μαχών για το Χαλέπι, βόμβα έπεσε στο Φραγκισκανικό συγκρότημα του Κολλεγίου Terra Santa. Δεν υπήρξαν απώλειες ζωών, μόνο ζημιές στο κτίριο, και δεν υπήρχε άμεσος λόγος να πιστεύουμε ότι οι Φραγκισκανοί είχαν στοχοποιηθεί εσκεμμένα.


Για τους ήδη ανήσυχους Σύρους Χριστιανούς, τέτοια περιστατικά ελάχιστα καθησυχάζουν τους φόβους τους. Το εφιαλτικό σενάριο είναι ότι η Συρία μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του Ιράκ, όπου ένας άλλος Άραβας δικτάτορας έπεσε για να αντικατασταθεί από το χάος και την αστάθεια, δημιουργώντας ένα κενό στο οποίο ο εξτρεμισμός έχει ανθίσει και οι Χριστιανοί έχουν βρεθεί επανειλημμένα στη γραμμή βολής.


Μια δυνητικά θετική πτυχή της εντελώς νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε από την ξαφνική πτώση του Άσαντ είναι ότι όποιος πάρει την εξουσία είναι απίθανο να αναζητήσει υποστήριξη είτε από τη Ρωσία είτε από το Ιράν, καθώς υπήρξαν οι κύριοι υποστηρικτές της εκστρατείας του Άσαντ για την καταστολή της διαφωνίας. Αντίθετα, μπορεί να απευθυνθούν στις δυτικές δυνάμεις για υποστήριξη, ίσως ιδιαίτερα στη Γαλλία, δεδομένης της ιστορίας της γαλλικής εντολής μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και της ισχυρής αντίθεσης της Γαλλίας στον Άσαντ.


Αυτό θα μπορούσε να δώσει στις δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν (ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να φανεί πολιτικός, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών του δεινά) να ασκήσουν κάποια δύναμη για την προστασία των μειονοτικών κοινοτήτων της Συρίας. Περιλαμβάνουν όχι μόνο χριστιανούς αλλά και τους Δρούζους και τους Αλαουίτες, οι οποίοι είναι πιθανό να είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε αντίποινα αφού η οικογένεια Άσαντ προέρχεται από την αίρεση.


Η υπεράσπιση της χριστιανικής παρουσίας στη Συρία είναι σημαντική για πνευματικούς λόγους, καθώς η κοινότητα εκτείνεται μέχρι την αποστολική εποχή. Αλλά είναι επίσης γεωπολιτικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος, γιατί μια Συρία χωρίς τους χριστιανούς της θα ήταν πολύ πιο πιθανό να πέσει κάτω από τον έλεγχο των ριζοσπαστικών τζιχαντιστών, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή και, ως εκ τούτου, τον κόσμο.


Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχουν λόγοι ελπίδας για τις χριστιανικές προοπτικές σε ένα μέλλον μετά τον Άσαντ. Απλώς μην περιμένετε από τους Σύρους Χριστιανούς να ενταχθούν στο κόμμα Fin de Régime ακόμα.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ CHRISTIAN POST

Οι χριστιανοί στη Συρία αντιμετωπίζουν «αβέβαιο, επικίνδυνο μέλλον» υπό το HTS, προειδοποιεί ο φύλακας των διώξεων

Από την Anugrah Kumar , Συνεργάτη Christian Post
08 Δεκεμβρίου 2024

Οι Χριστιανοί στη Συρία αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτικών δυνάμεων, προειδοποίησε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο μειονοτικός χριστιανικός πληθυσμός της πόλης, που μειώθηκε σημαντικά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, τώρα παλεύει με τους φόβους της κλιμάκωσης των απειλών και των περιορισμών.


Οι δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών, υπό την ηγεσία της Hay'at Tahrir al-Sham, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέλαβαν το Χαλέπι πριν από περίπου μια εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη Χομς και τη Δαμασκό αργά το βράδυ του Σαββάτου σε μια σαρωτική επίθεση που ανέτρεψε τη συριακή κυβέρνηση δυνάμεις. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα με πτήση προς τη Ρωσία το βράδυ του Σαββάτου.
Από τότε που η Hay'at Tahrir al-Sham κατέλαβε το Χαλέπι, πολλοί Χριστιανοί τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους μια μικρή αλλά αποφασιστική ομάδα που προσπαθεί να διατηρήσει την πίστη και τις παραδόσεις τους.

«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη μοίρα της χριστιανικής κοινότητας», δήλωσε ο Τζεφ Κινγκ, πρόεδρος της International Christian Concern, σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στην The Christian Post. «Οι χριστιανοί, με ρίζες που εκτείνονται σχεδόν δύο χιλιετίες τώρα αντιμετωπίζουμε ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον».


Οι ελλείψεις σε ψωμί έχουν επιδεινωθεί και το πόσιμο νερό παραμένει μη διαθέσιμο σε αρκετές περιοχές, αναφέρει το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως μεταξύ των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.


Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν από την μαχητική ομάδα από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί περιορίζουν περαιτέρω την καθημερινή ζωή, αφήνοντας πολλούς κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, να αισθάνονται περιορισμένοι και ευάλωτοι. Τα μικρά φορτηγά που διανέμουν δωρεάν ψωμί και νερό σε ορισμένες γειτονιές προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση.

Ένας βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Δαμασκού και Χαλέπι έχει επίσης αποκλειστεί, αφήνοντας τους κατοίκους μόνο με μια συμφορημένη και επικίνδυνη εναλλακτική διαδρομή, σύμφωνα με το CNA.


Η απομόνωση έχει στοιχίσει ζωές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Δρ. Arwant Arslanian, ενός χριστιανού γιατρού που σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή ενώ προσπαθούσε να φύγει από την πόλη, ανέφερε η σελίδα των Αρμενίων της Συρίας στο Facebook.


Ένα λεωφορείο που μετέφερε νεαρούς Χριστιανούς είχε επίσης αποκλειστεί στον δρόμο του Χαλεπίου, βρίσκοντας αργότερα καταφύγιο στη Συριακή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή.

Πολλοί χριστιανοί ηγέτες έχουν παραμείνει στην πόλη, παρέχοντας πνευματική καθοδήγηση και πρακτική υποστήριξη στις κοινότητές τους.


Ο Συριακός Ορθόδοξος Μητροπολίτης Μορ Μπούτρος Κάσης και άλλοι χριστιανοί ηγέτες επικοινωνούσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου έκαναν προσευχές και Λειτουργίες. Ενθαρρύνουν τους χριστιανούς κατοίκους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με επίγνωση, θάρρος και πίστη, φέρεται να είπε.


Ο Φραγκισκανός πατέρας Bahjat Karakach, που εκπροσωπεί τη Λατινική Εκκλησία, αναγνώρισε: «Η Εκκλησία δεν γνωρίζει περισσότερα από ό,τι ο λαός». Εναπόκειται σε άτομα και οικογένειες να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από το Χαλέπι, τόνισε. «Κανείς δεν μπορεί να το κάνει για λογαριασμό άλλου. Εμείς οι μοναχοί μένουμε και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», φέρεται να είπε.

Εν τω μεταξύ, η ισλαμιστική φατρία, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών. Ο αρχηγός του HTS Abu Mohammed al-Jolani επισκέφτηκε την ακρόπολη του Χαλεπίου και δήλωσε: «Το Χαλέπι ήταν πάντα σημείο συνάντησης πολιτισμών και πολιτισμών και έτσι θα παραμείνει, με μακρά ιστορία πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας», όπως αναφέρει το Al-Monitor.


Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι φόβοι εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των περίπου 30.000 χριστιανών του Χαλεπίου, από εκατοντάδες χιλιάδες πριν από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011.


Η ομάδα Christian Solidarity International με έδρα την Ελβετία απάντησε στη διαβεβαίωση που δόθηκε από το HTS, λέγοντας ότι «η ιδεολογία και η ιστορία του HTS δίνει στις θρησκευτικές μειονότητες στο Χαλέπι σοβαρό λόγο να αμφιβάλλουν για αυτές τις υποσχέσεις».


Το HTS έχει συχνά στοχεύσει χριστιανούς σε όλη τη Συρία σε βίαιες επιθέσεις και απαγωγές, σκοτώνοντας επανειλημμένα χριστιανούς αμάχους και κατάσχοντας την περιουσία τους, εξήγησε το CSI.


«Στην σαλαφιστική κοσμοθεωρία που εμψυχώνει το HTS, οι Χριστιανοί δεν είναι αιρετικοί που πρέπει να καταστραφούν (όπως οι Αλαουίτες και οι Δρούζοι), αλλά «άνθρωποι του Βιβλίου» — οπαδοί των θρησκειών που αποκαλύφθηκαν πριν από τον ερχομό του [ισλαμικού] προφήτη Μωάμεθ. Σε χώρες που κυβερνώνται από το Ισλάμ, θα πρέπει να γίνουν ντίμμι - ένας προστατευόμενος λαός που κρατείται σε νομική υποταγή και πληρώνει έναν πρόσθετο φόρο που ονομάζεται τζίζια », συνέχισε το CSI.


«Μέχρι τώρα, το HTS απέφευγε να επιβάλλει καθεστώς ντίμμι στους Χριστιανούς στο Ιντλίμπ, αναφέροντάς τους ως μουσταμίν , ή προσωρινούς κατοίκους », αναγνώρισε η ομάδα. "Αλλά πόσο καιρό θα διατηρήσει το HTS αυτή τη διάκριση;" ρώτησε η CSI.


Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπούτρος Μαραγιάτι της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, λέγοντάς τους: «Μη φοβάστε, αγαπητοί αδελφοί. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα μέρη. Συνεχίστε να ζείτε κανονικά και όλα θα παραμείνουν όπως πριν, ακόμα καλύτερα», όπως αναφέρει το AL Monitor.

Η χριστιανική κοινότητα στο Χαλέπι έχει συνταχθεί ιστορικά με τη συριακή κυβέρνηση, την οποία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μέλος της μειονότητας των Αλαουιτών, έχει τοποθετήσει ως προστάτη των μειονοτήτων.


Η κατάληψη των ανταρτών αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή, που ξυπνά μνήμες προηγούμενων διώξεων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές της Συρίας. Το Ισλαμικό Κράτος στοχεύει συστηματικά χριστιανούς, καταστρέφοντας εκκλησίες και εμπλέκεται σε μαζικές απαγωγές προτού ηττηθεί το 2019.


Οι παραπάνω αναλυσεις δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους ιδιαίτερα τώρα που θα μορφοποιηθουν οι νέες ισορροπιες στη Συρία.Ευτυχως υπηρξαν κάποιες επισήμες τοποθετησεις από τις Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου.Με ευστοχοτερη την θέση του Υπουργου Αμυνης Νικου Δενδια και της Εκκλησιας της Ελλάδος.


Όσοι γνωριζουμε στοιχειωδως τις δράσεις της διπλωματικης εκπροσωπησης και των σωματων πληροφοριών διεθνως κατανοουμε πως επιβαλλεται συνεχής και μεθοδικη δραστηριοποιηση με πολυμερεις επαφες και ξεκαθαρο μήνυμα προστασιας και επιστροφης των Χριστιανων στη Συρία.


Για να είμαστε επίσης δικαιοι είναι ανάγκη να επισημανουμε σειρά πολλών ενεργειων του Πατριαρχειου Κωσταντινουπολεως και της Εκκλησιας της Κύπρου κατά τις τελευταίες δεκαετιες για ΣΤΗΡΙΞΗ των Χριστιανων της Συριας και του Πατριαρχειου Αντιοχειας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live