Έκθεση της UNICEF για την ανθρωπιστική κατάσταση του Λιβάνου
23 Σεπτεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2024
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ
Οι μετακινήσεις πληθυσμών στη Συρία και τις γειτονικές χώρες έχουν αυξηθεί λόγω των αλλαγών στη συριακή κυβέρνηση και των επιθέσεων σε ολόκληρη τη Συρία. Οι προκαταρκτικές αναφορές αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες Σύροι εισέρχονται στον Λίβανο . Τα επίσημα στοιχεία αφίξεων-αναχωρήσεων δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΕΡΟΥ
Η UNICEF συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μετατόπισής τους , συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής τους στο σπίτι. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, η UNICEF ενίσχυσε την υποστήριξή της στα δημόσια συστήματα για να διασφαλίσει τη συνέχεια των κρίσιμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών και της συντήρησης εγκαταστάσεων νερού που παρέχουν νερό σε 557.271 άτομα . Πριν από την κατάπαυση του πυρός, η UNICEF υποστήριξε 695 συλλογικά καταφύγια που φιλοξενούσαν 121.602 άτομα με είδη βοήθειας και υπηρεσίες.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η UNICEF συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας για να επαναφέρει τα παιδιά στη μάθηση. Περισσότερα από 805 δημόσια σχολεία έχουν ήδη ανοίξει εκ νέου για μαθήματα αυτοπροσώπως .
Επισκόπηση κατάστασης & ανθρωπιστικές ανάγκες
Πολλαπλές αλληλεπικαλυπτόμενες μετακινήσεις πληθυσμού στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, σημειώθηκαν μετά από αλλαγές στη συριακή κυβέρνηση στις 7 Δεκεμβρίου 2024 και μια σειρά επιθέσεων σε ολόκληρη τη Συρία. Έχουν αναφερθεί σημαντικές εσωτερικές εκτοπίσεις εντός της Συρίας, μετακίνηση προς τα έξω και επιστροφή ορισμένων Σύριων προσφύγων.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να εξετάζουν πόσο ασφαλής και αξιοπρεπής θα ήταν η επιστροφή τους στη Συρία προτού λάβουν μια συνειδητή και εθελοντική απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. εκατοντάδες ουρές στα συνοριακά σημεία διέλευσης. Οι επίσημοι αριθμοί Σύριων που φτάνουν και αναχωρούν από τον Λίβανο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Κύματα εκτοπισμού σε λιβανέζικες επαρχίες έχουν συμβεί συχνά από τότε που κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Στις 27 Νοεμβρίου 2024, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έφερε εκεχειρία στη σύγκρουση, η οποία σηματοδότησε τη πιο θανατηφόρα περίοδο που έχει βιώσει ο Λίβανος εδώ και δεκαετίες, με μέσο όρο περισσότερα από τρία παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα.iii Η OHCHR έχει ειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 20 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 4.040 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων 316 παιδιά και 790 γυναίκες, ενώ 16.590 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 1.450 παιδιά και 2.827 γυναίκες.
Μετά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, οι εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους σε περιοχές που επλήγησαν από εχθροπραξίες και δυνητικά μολυσμένες με μη εκραγείς πυρομαχικούς πολέμου – περισσότερες από 14.000 επιθεσεις πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων έχει μειωθεί σε 178.817 άτομα και πάνω από 902.000 άτομα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα δικά τους κοινότητες όπως καταγράφηκε από το IOM.vi
Οι εθνικές αρχές κλείνουν σταδιακά τα συλλογικά καταφύγια, μειώνοντας από 1.100 σε περίπου 70 καταφύγια στις 11 Δεκεμβρίου 2024. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι περίπου 100.000 κατοικίες υπέστησαν μερική ή ολική ζημιά.Οικογένειες με κατεστραμμένες περιουσίες και Όσοι από χωριά του νότου δεν έχουν ακόμη αποστρατικοποιηθεί είναι πιθανό να παραμείνουν εκτοπισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πριν από την κατάπαυση του πυρός, περισσότεροι από 620.000 άνθρωποι έφυγαν από τον Λίβανο για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 234.242 Λιβανέζων και 390.656 Σύριων, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας του Λιβάνου. επέστρεψε στον Λίβανο.
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η σύγκρουση προκάλεσε σημαντικό αντίκτυπο στις μη στρατιωτικές υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 40 νοσοκομείων που έμειναν με διακοπή λειτουργίας 98 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας και ιατρεία έκλεισαν και 37 εγκαταστάσεις ύδρευσης υπέστησαν ζημιές.
ΑΝΟΙΞΑΝ 805 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων λόγω της σύγκρουσης, περισσότερα από 805 δημόσια σχολεία έχουν πλέον ανοίξει ξανά για διαπροσωπική μάθηση. Τα μαθήματα πρωινής βάρδιας για παιδιά από το Λίβανο ξεκίνησαν ξανά στις 4 Νοεμβρίου 2024 και τα απογευματινά μαθήματα για μη Λιβανέζους μαθητές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 16 Δεκεμβρίου 2024
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ