Τρι, Νοε 26, 2024

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ο τεράστιος ανθρώπινος πόνος και οι επείγουσες ανάγκες των Αφγανών ΕΊΝΑΙ τραγικά εμφανείς από αυτά που είδαμε

Καμπούλ, 25 Φεβρουαρίου 2022): Ολοκληρώνοντας μια πενθήμερη αποστολή πεδίου για την παρακολούθηση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, μια αντιπροσωπεία ανώτερων εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ διαπίστωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δείξει την ικανότητά τους να κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις για να σώσουν ζωές βοήθεια σε άτομα που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια.

Στην Καμπούλ και ταξιδεύοντας σε ανθρωπιστικά προγράμματα στην Κανταχάρ, στο Παντζουάι και στο Σπιν-Μπολντάκ, η ομάδα συναντήθηκε με εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας πρώτης γραμμής, επαγγελματίες υγείας και ομάδες ανθρωπιστικού συντονισμού. Μίλησαν επίσης με γυναίκες και άνδρες που επηρεάστηκαν άμεσα από δεκαετίες συγκρούσεων και εκτοπισμών, κλιματικά γεγονότα συμπεριλαμβανομένης της επαναλαμβανόμενης ξηρασίας και τη σοβαρή οικονομική παρακμή στο Αφγανιστάν από τις 15 Αυγούστου.

«Ο τεράστιος ανθρώπινος πόνος και οι επείγουσες ανάγκες των Αφγανών ήταν τραγικά εμφανείς από αυτά που είδαμε και τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής μας, αλλά ήταν επίσης σαφές ότι οι ανθρωπιστές παραμένουν απολύτως αφοσιωμένοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει αρχών και άνευ όρων στον λαό της Αφγανιστάν», δήλωσε η Reena Ghelani, Διευθύντρια του Τμήματος Επιχειρήσεων και Συνηγορίας στο OCHA. «Καθώς οι ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις στο Αφγανιστάν μεγαλώνουν, η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει σταθερή στην υποστήριξη των ανθρωπιστών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και άλλων ανταποκρινόμενων στην πρώτη γραμμή».

Η ομάδα ανώτερων ανθρωπιστικών επαγγελματιών που επισκέπτονται το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει την Ομάδα Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης, ένα συμβουλευτικό όργανο που παρέχει συστάσεις στη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα για στρατηγικά και επιχειρησιακά ζητήματα.

«Γνώρισα μια γυναίκα που μας είπε ότι δεν έχει μαγειρέψει τις τελευταίες 14 ημέρες επειδή η κουζίνα της είναι άδεια. Έχω δει γυναίκες από πρώτο χέρι να παραλείπουν γεύματα για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους τρέφονται πρώτα, και αυτό είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε η Deepmala Mahla, Αντιπρόεδρος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της CARE. «Οι άνθρωποι χρειάζονται πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως φαγητό, εκπαίδευση, δυνατότητα θέρμανσης των σπιτιών τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι άνθρωποι χρειάζονται μετρητά για να πληρώσουν για τις ανάγκες και τις επιλογές τους. Ως διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθούμε για να υπηρετήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν, γιατί κάθε μέρα που καθυστερούμε σημαίνει χαμένες ζωές».

Παρά το εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τραπεζικών περιορισμών και περιορισμών ρευστότητας, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν κλιμακώνουν τις δραστηριότητες και επιτυγχάνουν τους στόχους τους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτα άτομα που έχουν ανάγκη.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι ανθρωπιστικοί εταίροι βοήθησαν σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό των ατόμων που είχαν φτάσει νωρίτερα μέσα στο έτος. Μέχρι το τέλος του 2021, οι ανθρωπιστικοί εταίροι έφτασαν τα 19,6 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, 2 εκατομμύρια άτομα περισσότερα από τα 17,7 εκατομμύρια άτομα που είχαν αρχικά προτεραιότητα στο Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης του 2021. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, 180 ανθρωπιστικοί εταίροι –τόσοι διεθνείς όσο και εθνικοί– είχαν παραδώσει πολυτομεακή βοήθεια σε 397 από τις 401 περιφέρειες του Αφγανιστάν.

«Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο πλευρό του λαού του Αφγανιστάν, δεν έχουμε ούτε λεπτό να αφιερώσουμε και αυτή τη στιγμή είναι προτεραιότητα να προσεγγίσουμε όσους βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα και πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας», δήλωσε η Margot van der Velden, Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης. στο WFP. «Οι οικογένειες έχουν ήδη περάσει τόσα πολλά. Γνώρισα γυναίκες που θέλουν δουλειά, μητέρες που δεν έχουν φαγητό και τα παιδιά τους υποσιτίζονται».

Το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών στο Αφγανιστάν είναι άνευ προηγουμένου. Πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι - το 59 τοις εκατό του πληθυσμού - χρειάζονται τώρα βοήθεια για τη διάσωση, ένα εντυπωσιακό 30 τοις εκατό υψηλότερο από το 2021. Η δεύτερη σοβαρή ξηρασία σε τέσσερα χρόνια σε συνδυασμό με διαταραχές στη γεωργική παραγωγή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας και έλλειψης νερού . Τα σπίτια και τα καταφύγια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια δεκαετιών συγκρούσεων πρέπει να επισκευαστούν επειγόντως, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα προς το ζην έχουν καταστραφεί από την οικονομική κρίση. Τα περιορισμένα αποθέματα των ανθρώπων έχουν εξαντληθεί, αναγκάζοντας πολλούς σε επιβλαβείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να επιβιώσουν, συμπεριλαμβανομένων των γάμων παιδιών και της παιδικής εργασίας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται ιδιαίτερα εν μέσω μιας αυστηρής ασφυξίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμμετοχή στην κοινωνία, την ικανότητα εργασίας,

Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για το Αφγανιστάν για το 2022, το οποίο ξεκίνησε από τον ΟΗΕ και τους ανθρωπιστικούς εταίρους στις 11 Ιανουαρίου, είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκκληση που έχει ξεκινήσει ποτέ για μια χώρα, ζητώντας 4,44 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την παροχή ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάνω από 22 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν χρηματοδοτηθούν, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την παροχή τροφίμων και γεωργικής υποστήριξης που σώζουν ζωές, υπηρεσιών υγείας, θεραπείας για υποσιτισμό, καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, προστασία και εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης.

«Η επίσκεψη σε κοινότητες στο αγροτικό Αφγανιστάν υπογραμμίζει πόσο επειγόντως απαιτείται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης για κορίτσια και των αγοριών και της προστασίας», δήλωσε ο Jeremy Wellard, Επικεφαλής Ανθρωπιστικού Συντονισμού στο ICVA. «Ήδη παραδίδονται ζωτικής σημασίας έργα από εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ και τους εταίρους τους, και με περαιτέρω χρηματοδότηση και διεθνή υποστήριξη μπορούν και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. τώρα και στο μέλλον».

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Βασικά στοιχεία για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν:

• Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει κρίση ή έκτακτα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, σχεδόν 9 εκατομμύρια σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης (IPC 4).

• Περισσότερα από τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών αναμένεται πλέον να αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό το 2022. Χωρίς επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές, πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα υποσιτιστούν οξύτατα φέτος, πάνω από 1 εκατομμύριο από αυτά σοβαρά.
Περισσότερα από 130.000 παιδιά θα μπορούσαν να χαθούν φέτος χωρίς άμεση δράση.

• Εκατομμύρια εκτοπισμένοι και επιστρεφόμενοι παραμένουν σε κάποια μορφή εκτοπισμού από το 2012 και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες καταφυγίου κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα και με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και υπηρεσίες υγείας.

• Η πρόληψη της πείνας απαιτεί συνδυασμό επισιτιστικής και αγροτικής βοήθειας, που παρέχεται την κατάλληλη στιγμή. Η γεωργία είναι το κλειδί για να μπορέσουν οι άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια τους και στη γη τους. Υπάρχει ανάγκη για συνεχή προσοχή στη γεωργία τόσο για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης πείνας όσο και για την αποφυγή μιας ευρύτερης οικονομικής κατάρρευσης.

• Απαιτούνται πρωτοβουλίες προστασίας για τα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

• Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης του Αφγανιστάν για το 2022 ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου 2022.

• Η κυβέρνηση του ΗΒ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνδιοργανώσει μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου με τον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022 για να υποστηρίξει την απάντηση στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν.

Η Ομάδα Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης αποτελείται από ανώτερους ανθρωπιστικούς επαγγελματίες που συμβουλεύουν στρατηγικά και επιχειρησιακά ζητήματα για τη Μόνιμη Διυπηρεσιακή Επιτροπή (IASC), ένα μακροχρόνιο και υψηλού επιπέδου φόρουμ ανθρωπιστικού συντονισμού που συγκεντρώνει οργανώσεις βοήθειας για τη διαμόρφωση πολιτικής, τον καθορισμό στρατηγικών προτεραιοτήτων , και κινητοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων Η ομάδα της αποστολής βρισκόταν στο Αφγανιστάν μεταξύ 20 και 24 Φεβρουαρίου 2022 και αποτελούνταν από τους ακόλουθους διευθυντές έκτακτης ανάγκης:

• Η κα Reena Ghelani, Διευθύντρια του Τμήματος Επιχειρήσεων και Συνηγορίας, OCHA

• Η κα Margot van der Velden, Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης, WFP

• Ο κ. Jeff Labovitz, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Έκτακτης Ανάγκης, IOM

• Ο κ. Jeremy Wellard, Επικεφαλής Ανθρωπιστικού Συντονισμού, ICVA

• Κα Shoko Shimozawa, Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Εφοδιασμού, UNHCR

• Η κα Deepmala Mahla, Αντιπρόεδρος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, CARE

• Ο κ. Manuel Fontaine, Διευθυντής του Γραφείου Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης, UNICEF

• Ο κ. Altaf Musani, Διευθυντής Επεμβάσεων Έκτακτης Ανάγκης Υγείας, Π.Ο.Υ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

 

 

Listen Live