Ποιος θα είναι πλέον ρόλος της Ρουάντα ;
Τι προσδοκούν ΗΠΑ Κίνα και Ρωσία από την πρόσφατη συμφωνια;
Μια ανάλυση του Γιάννη Πεγειωτη
Σε συνέντευξή του στο FRANCE 24, ο ανώτερος σύμβουλος των ΗΠΑ για την Αφρική, Massad Boulos, χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία της 27ης Ιουνίου μεταξύ Ρουάντας και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ως «ιστορική συμφωνία», τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ μια ολοκληρωμένη συμφωνία όπως αυτή η συγκεκριμένη». Σημείωσε ότι η συμφωνία στοχεύει στον τερματισμό μιας σύγκρουσης που διαρκεί «περισσότερο από τρεις δεκαετίες», σκοτώνοντας πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εκτοπίζοντας 8 εκατομμύρια άλλους.
Ο Μπούλος εξήγησε ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «κοινό μηχανισμό ασφαλείας» για τον συντονισμό της εξουδετέρωσης της πολιτοφυλακής FDLR και της ταυτόχρονης αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρουάντα από τη ΛΔ Κονγκό .
Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και στον περιορισμό της αντάρτικης ομάδας M23, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τους τελευταίους μήνες και υποστηρίζεται από τη Ρουάντα , σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Μπούλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Ντόχα μεταξύ των ανταρτών του M23 και της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό θα μπορούσαν να φτάσουν σε έναν «τελικό γύρο» αυτή την εβδομάδα.
Ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συμφωνίες για τα ορυκτά μεταξύ των ΗΠΑ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα θα «δημοσιοποιηθούν» μόλις υπογραφούν στον Λευκό Οίκο , με τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν και στις δύο χώρες στο πλαίσιο ενός νέου «πλαισίου περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης». Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία προθυμία να λεηλατηθεί ο πλούτος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Τι περιλαμβάνουν άραγε αυτές οι συμφωνίες;Ας δούμε πρώτα μια παλαιότερη σύναξη πληροφοριών από παλαιότερη μας έρευνα για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Αφρική στα σύνορα ΛΔΚ και της Ρουάντα
Η ΚΙΝΑ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΑΝΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΔΚ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ
Το ταντάλιο που εξάγεται από το κολτάνιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου που χρησιμοποιούνται για κινητά τηλέφωνα, προσωπικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά αυτοκινήτων και κάμερες. Η εξόρυξη κολτανίου είναι ευρέως διαδεδομένη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό .
Από αυτό το γεγονός χουν προκύψει πολλές πολεμικές συγκρούσεις στην Χώρα και κρούσματα λαθρεμπορίου από το 2000 με πρωταγωνιστές εταιρείες και κράτη.
H Ρουάντα διατηρεί την παρουσία της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο στρατός έχει παράσχει προστασία και ασφάλεια στα άτομα και τις εταιρείες που εξορύσσουν το ορυκτό. Αυτοί έχουν κερδίσει χρήματα τα οποία μοιράζονται με τον στρατό, ο οποίος με τη σειρά του συνεχίζει να παρέχει το ευνοϊκό περιβάλλον για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης.”Το 2009, το κολτάνιο της ΛΔΚ πήγαινε στην Κίνα για την παραγωγή συρμάτων και σκόνης τανταλίου ηλεκτρονικής ποιότητας. Οι εισαγωγές κολτανίου από τη ΛΔΚ στην Ευρώπη πήγαιναν συνήθως στη Ρωσία ή την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη, μέσω Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία και Πειραιά στην Ελλάδα προς τα Βαλκάνια. Μια υπεράκτια κοινοπραξία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους με το όνομα Nova Dies ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της διαβαλκανικής εμπορικής οδού. Αυτός ο αγωγός εξαγωγής μεταφέρει ως επί το πλείστον μη επεξεργασμένο κολτάνιοο που εξορύσσεται σε μη ασφαλή βιοτεχνικά ορυχεία, επομένως αυτή η αγορά εμποδίζει την ανάπτυξη ασφαλέστερων υποδομών εξόρυξης στη ΛΔΚ. Ως εκ τούτου, η βαλκανική εμπορική οδός αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομία της ΛΔΚ. χρηματοδοτεί και επικυρώνει την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στη ΛΔ Κονγκό από το βίαιο και διεφθαρμένο παρελθόν και τρέχον σύστημα.Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα κολτανίου του Κονγκό κυμαίνονται προς τα πάνω από το 64% των παγκόσμιων αποθεμάτων. αλλά οι εκτιμήσεις στο υψηλό άκρο του εύρους είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε αξιόπιστα δεδομένα. Επαγγελματικοί φορείς όπως το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμούν ότι η Κεντρική Αφρική στο σύνολό της έχει το 9% του παγκόσμιου ενεργητικού. Το ταντάλιο , το πρωταρχικό στοιχείο που εξάγεται από το κολτάνιο, μπορεί επίσης να ληφθεί από άλλες πηγές, αλλά το κολτάνιο του Κονγκό αντιπροσώπευε περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής το 2008.Οι Ηνωμένες Πολιτείες με το άρθρο 1501 του νόμου Dodd-Frank του 2010, απαίτησαν από τις εταιρείες που ενδέχεται να έχουν ορυκτά συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του κολτανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, να εγγραφούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και να αποκαλύψουν τους προμηθευτές τους. Η νομοθεσία φαίνεται να είχε περιορισμένη επιτυχία.
ΤΏΡΑ Η ΗΠΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑΝΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΤΑΝΙΟ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΑΜΟΥΘ
Ποιο το περιεχόμενο ενός νέου «πλαισίου περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης» ανάμεσα στις ΗΠΑ τη ΛΔΚ και τη Ρουάντα.Απο πού θα αγοράζει αυτά τα πολύτιμα μέταλλα ή Κίνα και η Ρωσία. Υπάρχει άραγε συνεννόηση Ρωσίας ΗΠΑ στο θέμα αυτό;
Οι επόμενες ημέρες και οι υπογραφές στον Λευκό Οίκο θα απαντήσουν κάποια από τα ερωτήματα.Απο την άλλη αναμένουμε τις επιδράσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας της 27ης Ιουνίου μεταξύ Ρουάντας και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην ανθρωπιστικη κρίση που μαστίζει από ετών την περιοχή.