Παρατηρήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης «Ένας χρόνος από την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα: επείγουσες ανάγκες, μόνιμες λύσεις»
Ένα χρόνο από την έναρξη της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, ο OCHA καλεί για επείγουσα δράση
Οι πρώτες χειμερινές βροχές στη Γάζα έχουν βαθύνει τους αγώνες των ευάλωτων κοινοτήτων, θέτοντας περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες. Φωτογραφία: UNRWA
Παρατηρήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης «Ένας χρόνος από την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα: επείγουσες ανάγκες, μόνιμες λύσεις» από τον Muhannad Hadi, Ανθρωπιστικό Συντονιστή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξ ονόματος του Tom Fletcher, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Συντονιστής Αρωγής
Είναι τιμή μου να διατυπώσω αυτές τις παρατηρήσεις εκ μέρους του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, κ. Tom Fletcher, και να μεταφέρω την επείγουσα έκκλησή του για δράση με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του βασικού ανθρωπισμού.
Συγκεντρωνόμαστε σήμερα ως απάντηση στη συντριπτική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου τα δεινά των αμάχων είναι αδιανόητα.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, οι συνθήκες στη Γάζα είναι ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση. Οι πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες—νερό, στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Άνθρωποι πεθαίνουν και τα απαραίτητα – μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας – στερούνται. Αυτές οι συνθήκες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η διεθνής κοινότητα έχει ηθικές και νομικές υποχρεώσεις να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αντιμετωπίσει και να αναστρέψει την κατάσταση.
Τα κράτη μέλη έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Η προστασία των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας. Η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει.
Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Ως Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι καθήκον μου να επιστήσω την προσοχή σας στο τι βιώνουν οι άνθρωποι καθημερινά στη Γάζα εδώ και σχεδόν 14 μήνες.
Κάθε πολίτης στη Γάζα —άνδρας, γυναίκα και παιδί— ζει στη σκιά του θανάτου. Εάν δεν σκοτωθούν από βόμβες ή σφαίρες, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης. Οι γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό με τριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον Οκτώβριο του 2023.
Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί – πολλές φορές. Οι περισσότεροι ζουν σε προσωρινά καταφύγια, εκτεθειμένοι στη σφοδρή χειμερινή βροχή και το κρύο. Η σωματική και ψυχική τους υγεία επηρεάζεται σοβαρά. Οι προετοιμασίες για το χειμώνα έχουν επηρεαστεί από τα συνεχιζόμενα εμπόδια στη μεταφορά προμηθειών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ανασφάλειας, της περιορισμένης πρόσβασης, των εχθροπραξιών, των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και της έλλειψης καυσίμων.
Για περισσότερες από 50 ημέρες, οι άνθρωποι στη Βόρεια Γάζα βρίσκονται υπό πολιορκία. Η Βόρεια Γάζα ήταν ουσιαστικά απρόσιτη στον ΟΗΕ.
Τα αιτήματά μας για πρόσβαση έχουν επανειλημμένα και συστηματικά απορριφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις με καταστροφικές συνέπειες: οικογένειες έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια, οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία και οι βασικές προμήθειες - νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη - έχουν εξαντληθεί. Άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν σε περιοχές που δεν είναι πιο ασφαλείς, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες βάναυσες συνθήκες.
Η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με έντονη πείνα να αυξάνεται στο κέντρο και τη νότια Γάζα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν λάβει το μηνιαίο μερίδιο διατροφής τους από τον Ιούλιο.
Το σύστημα υγείας έχει αποδεκατιστεί. Νοσοκομεία και κρίσιμες ιατρικές προμήθειες έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Ακόμη χειρότερα, άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Γάζας ζήτησαν από τον ΟΗΕ να σταματήσει την παροχή βοήθειας από φόβο μήπως γίνουν στόχος.
Η πρόσβαση σε καθαρό νερό παραμένει πολύ περιορισμένη και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής εξακολουθούν να υφίστανται στη Γάζα.
Εν μέσω αδυσώπητης βίας και καταστροφής σε ολόκληρη τη Γάζα, κλιμακώνεται η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών, που τροφοδοτείται από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη υπηρεσιών και μέσων διαβίωσης και το τραύμα του επαναλαμβανόμενου εκτοπισμού.
Επιπλέον, περισσότερα από 17.000 παλαιστίνια παιδιά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους συγγενείς και τους κηδεμόνες τους και χρειάζονται προστασία.
Εν τω μεταξύ, η πλήρης κατάρρευση της δημόσιας τάξης πυροδότησε μια έκρηξη στις λεηλασίες φορτηγών βοήθειας. Η πολιτική αστυνομία δέχεται επίθεση και εμποδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις να δράσει.
Μέχρι στιγμής φέτος, φορτηγά του ΟΗΕ έχουν λεηλατηθεί 75 φορές. Ένοπλες ομάδες έχουν επίσης εισβάλει σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ 34 φορές.
Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα.
Την ίδια στιγμή, η βία στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει κλιμακωθεί απότομα, με σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία που δεν συνάδει με τα πρότυπα επιβολής του νόμου. Στη Δυτική Όχθη, τρία παλαιστίνια παιδιά σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 - τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.
Οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους σε Παλαιστίνιους και τις περιουσίες τους, συχνά με παρούσες ισραηλινές δυνάμεις, έχουν γίνει πιο τολμηρές και πιο βάναυσες. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η βία, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση εποίκων έχουν εκτοπίσει 1.722 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 835 παιδιών. Η κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και οι περιορισμοί μετακίνησης που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες συνεχίζονται.
Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να θέσει τέλος στις παράνομες πολιτικές και πρακτικές του το Ισραήλ.
Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας επιμένουν στις προσπάθειές τους να προσφέρουν ζωτική βοήθεια.
Σε μόλις δύο εβδομάδες τον Νοέμβριο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, εκτός από δεκάδες χιλιάδες παιδιά και τους φροντιστές τους που έλαβαν υποστήριξη ψυχικής υγείας. Ο υποσιτισμός και οι ανάγκες υγείας αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο σε χώρους για εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η UNRWA παρέχει ζωτικές υπηρεσίες σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα και σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δυτική Όχθη.
Η UNRWA έχει μια τεράστια ανθρωπιστική υποδομή σε όλη τη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και βαθιών δεσμών με τις τοπικές κοινότητες.
Αυτό πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί.
Υπολογίζουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Η Γάζα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και δύσκολα μέρη στη γη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Παράλληλα με την καταστροφή βασικών υποδομών, γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής της παλαιστινιακής ζωής.
Άνθρωποι πεθαίνουν, οικογένειες διαλύονται και η βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια απογυμνώνεται καθημερινά.
Η διακοπή αυτής της ταλαιπωρίας απαιτεί πάνω από όλα κατάπαυση του πυρός.
Απαιτεί επίσης πλήρη και αταλάντευτο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις περιστάσεις, χωρίς όρους.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να έχουν ασφαλή, γρήγορη, απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ανακούφιση του πόνου, την ανοικοδόμηση ζωών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στον λαό της Παλαιστίνης.
Απαιτείται άμεση και αποφασιστική δράση από όλους όσοι βρίσκονται εδώ.
Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ