Πεμ, Ιαν 16, 2025

Έκθεση της UNICEF για την ανθρωπιστική κατάσταση της Αρμενίας

Έκθεση της UNICEF για την ανθρωπιστική κατάσταση της Αρμενίας

Η Αρμενία αριθμεί επί του παρόντος 115.366 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 36.000 παιδιών, που κατέφυγαν στη χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 ή συνοδεύτηκαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, ενώνοντας 26.700 εκτοπισμένους από τη σύγκρουση του 2020.

Στις 31 Οκτωβρίου, 33.011 παιδιά έλαβαν ψυχική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, 24.442 παιδιά και φροντιστές είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους και υποστήριξη προστασίας και 6.512 ευάλωτα παιδιά υποστηρίχθηκαν μέσω της διαχείρισης υποθέσεων παιδικής προστασίας.

17.356 παιδιά (0–9 ετών) από 11.335 νοικοκυριά έλαβαν κουπόνια ρουχισμού. Παρόμοια βοήθεια έλαβαν επίσης 297 πρόσφυγες και τοπικά ευάλωτα παιδιά που επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες τον Μάιο του 2024. Συνολικά 2.397 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έλαβαν κάρτες φαρμακείου και 265 παιδιά με αναπηρία (0–18 ετών) έλαβαν κουπόνια και κάρτες.

19.107 παιδιά είχαν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής και ενισχυτικής εκπαίδευσης, και 9.825 παιδιά έλαβαν μαθησιακό και διδακτικό υλικό. Περίπου 200 παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας από 47 νηπιαγωγεία και 37 εναλλακτικά σχολεία εκπαιδεύτηκαν σε θέματα Θετικής Γονείας, Συμπεριληπτικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών και εξυπηρετούν 5.685 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία. Η UNICEF επέκτεινε τους χώρους μάθησης σε πέντε νηπιαγωγεία που φιλοξενούν επιπλέον 180 παιδιά.

9.244 παιδιά αξιολογήθηκαν από κινητές παιδιατρικές ομάδες, 2.594 παιδιά ασθενείς παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας υψηλότερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 5.886 φροντιστές έλαβαν συμβουλευτική φροντίδα για την υγεία και τη διατροφή των παιδιών. Η UNICEF διέθεσε περισσότερους από 1.850 παρόχους πρωτοβάθμιας υγείας σχετικά με τις αρχές διαχείρισης της παιδικής υγείας και επείγουσας φροντίδας.

Από τον Οκτώβριο του 2024, η UNICEF έλαβε 11,6 εκατομμύρια δολάρια από τα 14,3 εκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν (19 τοις εκατό χρηματοδοτικό κενό). Η UNICEF αναγνωρίζει τη γενναιόδωρη συνεισφορά όλων των χορηγών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη της ανταπόκρισής της στους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες υποδοχής στην Αρμενία.

Επισκόπηση χρηματοδότησης και συνεργασίες

Υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Αρμενίας, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ένα κοινό διυπηρεσιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Προσφύγων (RRP) για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών (σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου 2024). Σε ευθυγράμμιση με αυτό, η UNICEF ξεκίνησε την έκκληση Humanitarian Action for Children (HAC) τον Οκτώβριο του 2023. Δεδομένων των συνεχών ανθρωπιστικών αναγκών και της σημασίας της διασφάλισης της συνέχειας των υπηρεσιών έως ότου τα εθνικά συστήματα μπορέσουν να απορροφήσουν πλήρως τον πρόσθετο φόρτο υποθέσεων, η UNICEF έχει αναθεωρήσει και επεκτείνει την απάντησή της έως το τέλος του 2024. Το επίκεντρο της εκτεταμένης απάντησης είναι η διατήρηση και η επέκταση της παροχής υπηρεσιών στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη (MHPSS), διαχείριση υποθέσεων παιδικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής εκπαίδευσης, υγείας και διατροφής, καθώς και ενίσχυση του δεσμού ανθρωπιστικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα μέσω παρεμβάσεων ενίσχυσης του συστήματος. Η UNICEF θα επιδιώξει επίσης να υποστηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους με μετρητά ανθρωπιστικής βοήθειας που βασίζονται στις ανάγκες σε συντονισμό με την κυβέρνηση για να διευκολύνει την ένταξή τους και την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες. Το αναθεωρημένο HAC αφορά το καθεστώς προστασίας που εφαρμόστηκε πρόσφατα, το οποίο περιλαμβάνει τους εκτοπισμένους το 2020, αυξάνοντας έτσι τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 236.900 και τους ανθρώπους που θα προσεγγιστούν σε 100.000. Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης αυξήθηκαν αναλόγως κατά 1,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ανέρχονται συνολικά σε 14,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 9,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή το 69 τοις εκατό των απαιτήσεων χρηματοδότησης 2023-2024 και άλλα 1,8 εκατομμύρια δολάρια κινητοποιήθηκαν με τον επαναπρογραμματισμό των υφιστάμενων συνεργασιών. Αυτά τα κονδύλια επιτρέπουν στη UNICEF να διατηρεί βασικές υπηρεσίες για τα παιδιά πρόσφυγες, τους φροντιστές τους και τις τοπικές ευάλωτες κοινότητες, προωθώντας την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς ο χειμερινός καιρός εντείνει τις προϋπάρχουσες ευπάθειες και τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Η UNICEF εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (CERF), τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Νορβηγίας, το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (BPRM), το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, Οι Εθνικές Επιτροπές της UNICEF του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, της Αργεντινής, του Education Cannot Wait και του Afeyan Foundation που έχουν παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για το συνεχής ανταπόκριση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) συμφώνησαν να επαναπρογραμματίσουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων για να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Για να επιταχύνει την κλιμάκωση των δράσεων προτεραιότητας και να διατηρήσει κρίσιμες δράσεις ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες κινητοποίησης πόρων, κατά την έναρξη της έκτακτης ανάγκης, η UNICEF Αρμενία είναι ευγνώμων που έλαβε 1,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ευέλικτης χρηματοδότησης μέσω δύο χορηγήσεων του Παγκόσμιου Θεματικού Ανθρωπιστικού Ταμείου1 και ενός Ταμείου Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης (EPF)2 δάνειο 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που επέτρεψε την έγκαιρη και αποτελεσματική υποστήριξη. Η UNICEF συνεχίζει να απαιτεί και να βασίζεται σε πρόσθετες κατανομές έγκαιρης, ευέλικτης χρηματοδότησης για να διασφαλίσει την κρίσιμη βοήθεια και τη συνέχεια των υπηρεσιών στο MHPSS, τη διαχείριση υποθέσεων παιδικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατροφή και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών, ανθρωπιστικές υπηρεσίες μετρητών για επηρεάζονται τα παιδιά και οι φροντιστές τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live