Τετ, Ιουν 19, 2024

TO UN NEWS ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΦΑ

TO UN NEWS ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΦΑ

Γάζα: Οι συνθήκες είναι «ανείπωτες» καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ράφα

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα στη νότια Γάζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εν μέσω νέων αναφορών για επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νότιες, κεντρικές και βόρειες τοποθεσίες από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η πόλη Ράφα στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο είχε φιλοξενήσει πάνω από ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένους από σχεδόν οκτώ μήνες καθημερινών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται τώρα καταφύγιο σε κατεστραμμένες και κατεστραμμένες εγκαταστάσεις στο Khan Younis, όπου η UNRWA συνεχίζει να παρέχει βασικές υπηρεσίες, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις. Οι συνθήκες είναι ανείπωτες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανάρτηση στο X, πρώην Twitter.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνέχισε να παρέχει βασική ανθρωπιστική βοήθεια παρά τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες, όπως φαίνεται από μια φωτογραφία μιας νεαρής κοπέλας που κάθεται μόνη σε μια σκάλα σπαρμένη με ερείπια και μια άλλη δείχνει τεράστιους σωρούς από ερείπια και στριμμένα μέταλλα δίπλα σε ένα σε μεγάλο βαθμό άθικτο κτίριο.

Σύμφωνα με την UNRWA, περίπου 690.000 γυναίκες και κορίτσια πιστεύεται ότι δεν έχουν βασικά κιτ υγιεινής για την περίοδο,
την ιδιωτικότητα και το πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει χώρος για μωρό Υπογραμμίζοντας τους καθημερινούς αγώνες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά ευάλωτα άτομα στη Γάζα, το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) εκτίμησε ότι περίπου 18.500 έγκυες γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα.

«Περίπου 10.000 ακόμη παραμένουν εκεί σε απελπιστικές συνθήκες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο X. «Η πρόσβαση σε
υγειονομική περίθαλψη και προμήθειες για τη μητέρα είναι ελάχιστη. Η υγεία της μητέρας και των μωρών βρίσκεται σε
κίνδυνο».

«Πέρα από την κρίση»

Απηχώντας αυτές τις βαθιές ανησυχίες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) είπε ότι τώρα «δεν μπορούμε να κάνουμε λίγα για τους ανθρώπους ακόμα στη Ράφα», όπου οι δρόμοι είναι «ανασφαλείς, η πρόσβαση
περιορισμένη και οι περισσότεροι από τους εταίρους μας και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν εκτοπίστηκε».

Σε μια ανησυχητική ενημέρωση για την έξοδο από τη Ράφα μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εκεί, ένας ανώτερος αξιωματούχος του WFP προειδοποίησε ότι οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία είναι πλέον «πέρα από τα
επίπεδα κρίσης», ενώ «οι ήχοι, οι μυρωδιές, η καθημερινότητα είναι φρικιαστικές και αποκαλυπτικό».

Οι άνθρωποι «έφυγαν σε περιοχές όπου το καθαρό νερό, οι ιατρικές προμήθειες και η υποστήριξη είναι ανεπαρκείς, η παροχή
τροφίμων είναι περιορισμένη και οι τηλεπικοινωνίες έχουν σταματήσει», δήλωσε ο Μάθιου Χόλινγκγουορθ, Διευθυντής
Χώρας του WFP στην Παλαιστίνη.

Listen Live