Τετ, Απρ 16, 2025

TEHRAN TIMES: Ένα θετικό ξεκίνημα στο Μουσκατ αλλά θα τελειώσει καλά;

TEHRAN TIMES: Ένα θετικό ξεκίνημα στο Μουσκατ αλλά θα τελειώσει καλά;

Της Mona Hojat Ansari

Ιράν και ΗΠΑ συμφωνούν να πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο έμμεσων συνομιλιών σε λίγες μέρες.

ΤΕΧΡΑΝΗ – Οι έμμεσες συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του Ομάν φαίνεται να ολοκληρώθηκαν θετικά το Σάββατο, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προγραμματίσουν δεύτερο γύρο για την επόμενη εβδομάδα, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο δρόμος για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο παραμένει μακρύς και γεμάτος προκλήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις έμμεσες συζητήσεις με τις ΗΠΑ στο Ομάν ως «εποικοδομητικές» και γενικά «θετικές» σε δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της χώρας.

Τονίζοντας τον έμμεσο χαρακτήρα των συνομιλιών, η δήλωση σημειώνει ότι η ιρανική και η αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε χωριστές αίθουσες για τη διαπραγμάτευση των δυόμισι ωρών, επικοινωνώντας μέσω γραπτών μηνυμάτων. Στο τέλος της συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Seyyed Abbas Araghchi και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία Steve Witkoff είχαν μια σύντομη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και «αντάλλαξαν χαιρετισμούς από ευγένεια» κατά την αναχώρησή τους.

Η Τεχεράνη είχε δηλώσει πριν από τις διαπραγματεύσεις ότι είναι πρόθυμη να δώσει στη διπλωματία μια «πραγματική ευκαιρία», αλλά αυτό απαιτεί από την Ουάσιγκτον να επιδείξει επίσης μια ειλικρινή δέσμευση για την άρση των εμποδίων. Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στους Tehran Times ότι το Ιράν είναι σοβαρό για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν θα αφήσει την άλλη πλευρά να περάσει καμία από τις κόκκινες γραμμές του.

Ο Witkoff, μιλώντας στο NBC, είπε επίσης ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ κατάφεραν να διεξάγουν θετικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Οι συνομιλίες ακολούθησαν επιστολή που παραδόθηκε τον περασμένο μήνα στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να περιορίσει τις συζητήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξαιρουμένης της στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής του, εάν η Τεχεράνη συμφωνούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Αυτό σηματοδότησε μια στροφή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να περιορίσει τις συζητήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την αποκάλυψη του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015 (JCPOA) κατά την πρώτη του θητεία. Μετά την αποχώρηση από το JCPOA το 2018, ο Τραμπ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στην Τεχεράνη, ελπίζοντας να την αναγκάσει να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα πυραύλων και drone και τους δεσμούς της με τις περιφερειακές δυνάμεις της Αντίστασης στη Δυτική Ασία.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην ιρανική εθνική τηλεόραση, ο Araghchi δήλωσε ότι ο επερχόμενος γύρος θα επικεντρωθεί στη "μορφή" των διαπραγματεύσεων. «Κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου, μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών», εξήγησε. "Εάν οριστικοποιήσουμε το περιεχόμενο την επόμενη εβδομάδα, θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε και τη μορφή."

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε περαιτέρω ότι το Ιράν επιδιώκει μια πραγματική συμφωνία και επιθυμεί να αποφύγει μια «καταστροφική» φάση διαπραγματεύσεων. "Ωστόσο", προειδοποίησε, "αυτό δεν θα είναι εύκολο. Και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και αποφασιστικότητα."

Η εκτίμηση του Araghchi για τις συνομιλίες του Ομάν, αν και δεν ήταν απαισιόδοξη, δεν είχε επίσης τον πλήρη ενθουσιασμό. Η Wendy Sherman, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε με τον Araghchi κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, τον χαρακτήρισε ως «σκληρό και έξυπνο άτομο», προσθέτοντας στα αμερικανικά μέσα ότι «ο Witkoff αντιμετωπίζει έναν σκληρό ανταγωνιστή».

Οι αναλυτές διστάζουν επίσης να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, επικαλούμενοι το παρελθόν της Ουάσιγκτον για σπασμένες συμφωνίες και αποσυρμένες δεσμεύσεις.

«Η συμφωνία των ΗΠΑ για έμμεσες συνομιλίες, παρά την αρχική προτίμηση των άμεσων διαπραγματεύσεων, και η αποδοχή του Ομάν ως μεσολαβητή μετά την επιδίωξη ρόλου των ΗΑΕ, υποδηλώνει μια προσωρινή απόκλιση από την προηγούμενη αδιαλλαξία τους», σημείωσε ο Αμίρ Αλί Αμπολφαθ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Αμερικής. "Ωστόσο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Πρέπει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν αυτή την πορεία ή θα αλλάξουν απότομα κατεύθυνση".

ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live