Παρ, Δεκ 27, 2024

Tα πυρηνικά όπλα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα

Tα πυρηνικά όπλα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα

ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Κοινή Δήλωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων, Νέα Υόρκη.

Είναι τιμή να απευθύνομαι σε εσάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. 

Αυτή η ημέρα είναι μια έντονη υπενθύμιση της συλλογικής μας ευθύνης να απαλλάξουμε τον κόσμο από τα πιο απάνθρωπα όπλα που δημιουργήθηκαν ποτέ, και με αυτόν τον τρόπο, να προωθήσουμε τη βιώσιμη ειρήνη και τη διαρκή ασφάλεια. 

Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Η χρήση τους, ειδικά σε ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες και καταστροφές, οδηγώντας σε ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, το κλίμα, την παραγωγή τροφίμων και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές.

Η καταστροφή που έγινε μάρτυρας της Ιαπωνικής Εταιρείας Ερυθρού Σταυρού και της ΔΕΕΣ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πριν από περίπου ογδόντα χρόνια είναι απόδειξη ότι καμία ανθρωπιστική απάντηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρηνικής έκρηξης. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοια δεινά είναι ο πλήρης πυρηνικός αφοπλισμός. 

Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί μόνο ανθρωπιστική και ηθική επιταγή, αλλά και νομική υποχρέωση βάσει του άρθρου 6 της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). 

Χαιρετίζουμε την ανανεωμένη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών στον πυρηνικό αφοπλισμό και την αποφασιστικότητά τους να επιταχύνουν την πρόοδο προς την επίτευξή του, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Σύμφωνο για το Μέλλον.

Αλλά πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί;

Πρώτον, η συνολική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι ένα απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 
Η έγκριση και η έναρξη ισχύος της Συνθήκης ορόσημο για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) σηματοδότησε ακριβώς αυτό το κρίσιμο βήμα, ενισχύοντας το πυρηνικό ταμπού μέσω μιας καθολικής απαγόρευσης – αλλά που δεν ήρθε στο κενό.  

Πρώτον, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εφαρμόζεται πλήρως στη χρήση πυρηνικών όπλων, είτε είναι στρατηγική είτε τακτική, για επιθετικούς ή αμυντικούς σκοπούς. Κατά την άποψη της ΔΕΕΣ και του ευρύτερου Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε ποτέ να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις αρχές του ΔΑΔ. 

Πρόκειται κυρίως για την αρχή της διάκρισης και τις απαγορεύσεις αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων, την απαγόρευση των όπλων που προκαλούν περιττό τραυματισμό ή περιττή ταλαιπωρία, καθώς και οι κανόνες που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. 

Επιπλέον, κατά την άποψη της ΔΕΕΣ, η χρήση και η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων είναι απεχθής για τις αρχές του ανθρωπισμού και τις επιταγές της δημόσιας συνείδησης. 

Δεύτερον, μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες. 

Σήμερα, σχεδόν τα μισά κράτη στον κόσμο έχουν προσχωρήσει ή έχουν υπογράψει το TPNW. Αλλά το TPNW δεν στέκεται μόνο του. αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου πλαισίου πυρηνικού αφοπλισμού και μη διάδοσης, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει. 

Προτρέπουμε όλα τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να προσχωρήσουν στο TPNW, το NPT, το CTBT και τις περιφερειακές συνθήκες που δημιουργούν ζώνες απαλλαγμένες από πυρηνικά όπλα χωρίς καθυστέρηση.

Τρίτον, με τη λήψη επειγουσών μέτρων για την πρόληψη του κινδύνου εσκεμμένης ή τυχαίας χρήσης πυρηνικών όπλων, εν αναμονή της ολικής εξάλειψής τους. 

Εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, του εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων και των ενισχυμένων δογμάτων αποτροπής, τα μέτρα μείωσης του πυρηνικού κινδύνου είναι πιο σημαντικά από ποτέ. 

Τα κράτη έχουν δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό σε πολλά τέτοια μέτρα στο πλαίσιο της NPT, συμπεριλαμβανομένων ουσιαστικών μειώσεων στα πυρηνικά οπλοστάσια, σαφείς δεσμεύσεις να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα πρώτα, την απομάκρυνση από τον υψηλό επιχειρησιακό συναγερμό και μέτρα για τη μείωση του ρόλου τους στις πολιτικές ασφαλείας. 

Είναι επείγον όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να μετατρέψουν τώρα αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση αντί να τις ξετυλίξουν κάτω από τα μάτια μας. Επιπλέον, το πάγωμα όλων των προσπαθειών εκσυγχρονισμού, η καταδίκη οποιωνδήποτε απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων και η ευαισθητοποίηση για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειές τους αποτελούν επίσης σημαντικά μέτρα μείωσης του κινδύνου. 

Και τέταρτον, ένας κόσμος απαλλαγμένος από πυρηνικά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη ζημιά που προκλήθηκε από παλαιότερη πυρηνική χρήση και δοκιμές. 

Προτρέπουμε όλα τα κράτη να παρέχουν από κοινού ουσιαστική βοήθεια στα θύματα των πυρηνικών όπλων και να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση του μολυσμένου περιβάλλοντος. Η θεραπεία των πληγών του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος.

Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα έως ότου  επιτύχουμε έναν κόσμο όπου η σκιά των πυρηνικών όπλων δεν φαίνεται πλέον από πάνω μας.

Πρόεδρος της ΔΕΕΣ Mirjana Spoljaric: Πρέπει να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε για τις καταστροφικές
ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων.

Ομιλία της Mirjana Spoljaric στην τελετή υπογραφής της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων

24 Σεπτεμβρίου 2024

Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,
Μου δίνει μεγάλη χαρά να στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα για να τιμήσουμε την έναρξη της υπογραφής της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, ορόσημο ορόσημο της εποχής μας. 

Πριν από επτά χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα των κρατών του κόσμου συμφώνησαν να θέσουν εκτός νόμου τα πυρηνικά όπλα, τα πιο καταστροφικά και απάνθρωπα όπλα που δημιουργήθηκαν ποτέ. Το έκαναν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες – στο πλαίσιο των διεθνών εντάσεων, των ενοχλητικών τεχνολογικών και πολιτικών εξελίξεων και των αυξανόμενων κινδύνων χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σχεδόν το ήμισυ της διεθνούς κοινότητας των κρατών έχει εκφράσει τη βούλησή του να δεσμευτεί από την απερίφραστη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων του TPNW, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης, της απειλής χρήσης, της δοκιμής και της φιλοξενίας τους, καθώς και από τις θετικές υποχρεώσεις του να βοηθά τα θύματα πυρηνικών όπλων και την
αποκατάσταση το μολυσμένο φυσικό περιβάλλον. 

Στο τρέχον ζοφερό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από έναν ολοένα και πιο εξέχοντα ρόλο των πυρηνικών όπλων στις πολιτικές ασφάλειας, ενισχυμένα δόγματα αποτροπής, επαναλαμβανόμενες απειλές χρήσης, πολλαπλούς περιφερειακούς πολέμους με τη συμμετοχή πυρηνικών δυνάμεων και διευρυμένη ανταλλαγή πυρηνικών, η παγκοσμιοποίηση του TPNW και των κανόνων και αρχών του είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ.

Στον πυρήνα αυτών βρίσκεται ο στιγματισμός των πυρηνικών όπλων λόγω των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών τους, οι οποίες αψηφούν κάθε δόγμα νόμου, ηθικής και ανθρωπιάς. Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων – είτε είναι στρατηγική είτε τακτική, επιθετική ή αμυντική – θα ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν σε συμμόρφωση με το ΔΑΔ. Και οποιαδήποτε χρήση ή απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων θα ήταν
απεχθής για τις αρχές της ανθρωπότητας και τις επιταγές της δημόσιας συνείδησης.

Αντιμέτωποι με τους διαρκώς αυξανόμενους απαράδεκτους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων, η εφαρμογή ενός ανθρωπιστικού φακού σε κάθε συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα πυρηνικά όπλα είναι η μόνη ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση, μια προσέγγιση που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη βιώσιμη ειρήνη. 

Εάν ρίξουμε μια ρεαλιστική ματιά στην πυρηνική αποτροπή και τα λεγόμενα οφέλη της μέσα από το πρίσμα της ανθρώπινης ασφάλειας, θα δούμε ότι οι θεωρίες της πυρηνικής αποτροπής, πέρα ​​από την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας, θέτουν την ανθρωπότητα σε απαράδεκτο κίνδυνο. 

Πρέπει επομένως να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων. Αυτό είναι από μόνο του ένα σημαντικό μέτρο μείωσης του κινδύνου και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η διασφάλιση ότι οι κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό κατανοούν τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων εμπνέει προσοχή, ενισχύει το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών
όπλων και υποστηρίζει την πρόοδο στον αφοπλισμό. 

Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,
Το TPNW δεν στέκεται μόνο του. Συμπληρώνει και ενισχύει τα άλλα μέσα που συνθέτουν το ευρύτερο πλαίσιο για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τη μη διάδοση, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης ακρογωνιαίο λίθο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, της συνθήκης για τη συνολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και των περιφερειακών συνθηκών
για τη δημιουργία ζωνών απαλλαγμένων από πυρηνικά όπλα. Το TPNW προωθεί τους στόχους καθεμιάς από αυτές τις συνθήκες, καταπολεμώντας τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, απαγορεύοντας τις δοκιμές τους και στοχεύοντας στην επίτευξη μιας παγκόσμιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη συμπληρωματικότητα για να αντικαταστήσουμε την πόλωση και τους διχασμούς με εμπιστοσύνη, συνεργασία και συνέργειες. . Χαιρετίζω την ανανεωμένη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών στον πυρηνικό αφοπλισμό και την αποφασιστικότητά τους να επιταχύνουν την πρόοδο προς την επίτευξή του, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Σύμφωνο για το Μέλλον.

Το TPNW είναι απόδειξη ότι η πρόοδος είναι δυνατή ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Πρέπει τώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση των μελών του. Συγχαίρω την Ινδονησία, τη Σιέρα Λεόνε και τις Νήσους Σολομώντα που έκαναν τη θαρραλέα επιλογή να επικυρώσουν αυτήν τη συνθήκη ορόσημο σήμερα. Με αυτές τις επικυρώσεις, 73 κράτη θα είναι συμβαλλόμενα μέρη στο TPNW, με άλλα 25 κράτη να το έχουν υπογράψει. Ελπίζω ότι οι σημερινές επικυρώσεις
θα δημιουργήσουν τη δυναμική για να φθάσουν τα 100 υπογράφοντα και συμβαλλόμενα κράτη μέχρι το τέλος του έτους. Καλώ όλα τα άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών με πυρηνικά όπλα και των συμμάχων τους, να προσχωρήσουν στη συνθήκη χωρίς καθυστέρηση. 

Η συνολική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την εξάλειψή τους, η οποία αποτελεί ζωτική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της. Το TPNW μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, αν και ο δρόμος μπροστά είναι ακόμα μακρύς. Τελικά, η συνθήκη συμβάλλει ουσιαστικά στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πυρηνικά όπλα.

Η πλήρης εξάλειψη των πυρηνικών όπλων αποτελεί ακλόνητη προτεραιότητα για το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να ενισχύσουμε τα μέλη του TPNW και την εφαρμογή του, και να προωθήσουμε τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό, μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο στόχος ενός ειρηνικού κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Listen Live