Παρ, Ιουλ 19, 2024

OCHA: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Khan Younis στη Γάζα

OCHA: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Khan Younis στη Γάζα

Ο OCHA λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Khan Younis στη Γάζα μετά την τελευταία εντολή εκκένωσης του Ισραήλ.

«Έχουμε δει μια συνεχή ροή ανθρώπων να απομακρύνονται», είπε ο επικεφαλής του γραφείου του OCHA για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Αντρέα Ντε Ντομένικο, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα. Ο κ. Ντε Ντομένικο είπε ότι ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι πρέπει να επαναφέρουν τις δραστηριότητές τους για άλλη μια φορά μετά την εντολή εκκένωσης της Δευτέρας.

Χθες, μια ομάδα του OCHA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο είναι πλέον άδειο.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι και οι 320 ασθενείς και όλο το ιατρικό προσωπικό έχουν εκκενώσει το νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο Nasser Medical Complex – το οποίο είναι πλέον σε πλήρη δυναμικότητα, με περισσότερους από 350 εσωτερικούς ασθενείς. Οι ιατρικές προμήθειες και τα φάρμακα για χειρουργική επέμβαση είναι σε έλλειψη.

Το OCHA βοήθησε στη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού από το νοσοκομείο και ο ΠΟΥ σχεδιάζει να αφαιρέσει τον υπόλοιπο εξοπλισμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Δρ Τέντρος είπε ότι είναι καταστροφικό να βλέπει κανείς το νοσοκομείο – το οποίο είχε χωρητικότητα 650 κλινών – εκτός λειτουργίας, σε μια εποχή που η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι επειγόντως απαραίτητη.

Τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί και να τεθεί σε λειτουργία άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερα νοσοκομεία.

Και στρέφοντας προς τη Δυτική Όχθη, το OCHA αναφέρει ότι υπήρξαν 28 περιστατικά αεροπορικών επιδρομών εκεί από τις 7 Οκτωβρίου – συμπεριλαμβανομένων δύο μόλις την περασμένη εβδομάδα. Δεκατέσσερα παιδιά ήταν μεταξύ των 77 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των αεροπορικών επιδρομών.

Εν τω μεταξύ, ο OCHA αναφέρει ότι μια αξιολόγηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ χθες διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό προσφύγων Nur Shams στο Tulkarm.

Listen Live