Η ΔΕΕΣ προτρέπει τα κράτη να τηρήσουν τις απαγορεύσεις της Σύμβασης για την απαγόρευση ναρκών κατά προσωπικού
Ομιλία του Gilles Carbonnier, Αντιπροέδρου του ICRC, με την ευκαιρία της 5ης Διάσκεψης Αναθεώρησης της Σύμβασης για την απαγόρευση ναρκών κατά προσωπικού, Siem Reap, 25 Νοεμβρίου 2024
Είμαι στην ευχάριστη θέση να απευθυνθώ στην Πέμπτη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Σύμβασης για την Απαγόρευση Ναρκών κατά Προσωπικού εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Η Καμπότζη είναι ένα από τα λίκνα του παγκόσμιου κινήματος για έναν κόσμο χωρίς νάρκες και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον οικοδεσπότη μας που μας καλωσόρισε σε αυτό το μοναδικό σκηνικό Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Siem Reap.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω υπενθυμίζοντας το ανθρωπιστικό σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η Σύμβαση. Όταν εγκρίθηκε το 1997, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ναρκών ξηράς ήταν άμαχοι – συχνά εκτοπισμένοι που επέστρεφαν στα σπίτια τους, προσπαθούσαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους ή αγρότες που επιζητούσαν να ζήσουν από τη γη τους. Ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν παιδιά των οποίων η νεαρή ζωή κόπηκε απότομα ή άλλαξε για πάντα αφού πάτησαν σε νάρκη, είτε πήγαιναν στο σχολείο είτε όταν έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί από τότε, πάρα πολλές από αυτές τις τραγικές συνέπειες συνεχίζουν να πλήττουν τους αμάχους, οι οποίοι συνεχίζουν να φέρουν το κύριο βάρος των δεινών. Η ανθρωπιστική επιταγή να τεθεί τέλος σε τέτοια αδιάκριτα όπλα και να υποστηριχθούν τα θύματα ναρκών παραμένει τόσο πιεστική τώρα, όπως ήταν όταν εγκρίθηκε η Σύμβαση.
Η κοινή μας φιλοδοξία να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς νάρκες μέχρι το 2025, δυστυχώς, δεν είναι εφικτή. Ο αργός ρυθμός εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις της Σύμβασης και για σημαντικές ελλείψεις στην παροχή βοήθειας στα θύματα ναρκών, για να μην αναφέρουμε την επιβράδυνση του ρυθμού παγκοσμιοποίησης.
Ωστόσο, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι: Πάνω από τα τρία τέταρτα των κρατών μελών του ΟΗΕ δεσμεύονται από τη Σύμβαση. Από το 1997, εκατομμύρια αποθηκευμένες νάρκες έχουν καταστραφεί από τα Κράτη Μέρη. Τεράστιες εκτάσεις γης έχουν εκκαθαριστεί και έχουν επιστρέψει σε ασφαλείς χρήσεις.
Αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα με κάνουν να ελπίζω ότι, μαζί, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε μακροχρόνιες και νέες προκλήσεις. Μας ενθαρρύνει η αυξημένη προσοχή σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι αυτοσχέδιες νάρκες κατά προσωπικού, η κοινωνικοοικονομική ένταξη των επιζώντων ναρκών, η εκπαίδευση κινδύνου ναρκών, η περιβαλλοντική βλάβη και οι δυνατότητες ταχείας τεχνολογικής προόδου για την αποναρκοθέτηση.
Εξοχότητες, κυρίες και κύριοι,
Πρέπει να είμαστε σταθεροί στη διασφάλιση της οικουμενικότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης και να υπερασπιζόμαστε ειλικρινά τους ανθρωπιστικούς κανόνες της .
• Αυτό σημαίνει, πρώτον, να μιλάμε ενάντια στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από οποιονδήποτε παράγοντα οπουδήποτε, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση ή τη μεταφορά ενός όπλου, το οποίο συνεπάγεται τόσο αδιάκριτο και μακροχρόνιο ανθρώπινο κόστος, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι Καμποτζιανοί.
• Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε ακούραστα για την οικουμενοποίηση της Σύμβασης.
• Και τρίτον, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις της Σύμβασης, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις παραβιάσεις.
Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς, τη ΔΕΕΣ, για να κάνουμε το δικό μας μέρος, συνεργαζόμενοι με τα Κράτη Μέρη και άλλους εταίρους για την υλοποίηση των στόχων της Σύμβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση της Καμπότζης και την Αυτού Εξοχότητα, Πρωθυπουργό Hun Manet, για την αναγνώριση του ρόλου του οργανισμού μου στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Σύμβασης.
Το τρόπαιο που μόλις παραλάβαμε αποτελεί απόδειξη της ακούραστης αφοσίωσης όλων των συνιστωσών του Διεθνούς μας Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θα ήθελα να συγχαρώ εδώ ιδιαίτερα τον Ερυθρό Σταυρό της Καμπότζης για τις μακροχρόνιες προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες των ναρκών κατά προσωπικού. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι πέντε άλλες Εθνικές Εταιρείες συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το συνέδριο.
Αυτό το τρόπαιο είναι μια υπενθύμιση του τι μπορούμε να πετύχουμε συνεργαζόμενοι για να αποτρέψουμε και να ανακουφίσουμε τον πόνο των θυμάτων ναρκών.
Εξοχότητες, κυρίες και κύριοι,
Σας παροτρύνουμε να θέσετε φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια, να ενεργήσετε με την επείγουσα ανάγκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πληγείσες από τις νάρκες κοινότητες σήμερα και, πολύ σημαντικό, να μετατρέψετε το κοινό μας όραμα για έναν κόσμο χωρίς νάρκες σε πραγματικότητα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ