Το λαθρεμπόριο ορυκτών από την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προς τη γειτονική Ρουάντα έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα» εν μέσω της κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της περιοχής από τους αντάρτες M23 που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών.
Το παράνομο εμπόριο έχει «θέσει σε κίνδυνο» τις εξαγωγές κασσιτέρου, τανταλίου και βολφραμίου από την περιοχή, σύμφωνα με αντίγραφο της έκθεσης που πρόκειται να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δημοσιευτεί από το Bloomberg .
«Μόλις έφτασαν στη Ρουάντα, τα λεηλατημένα ορυκτά αναμείχθηκαν με την τοπική παραγωγή, ουσιαστικά ξεπλένοντάς τα στην αλυσίδα εφοδιασμού με το πρόσχημα της προέλευσης από τη Ρουάντα», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτό αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της ιχνηλασιμότητας των ορυκτών».
Πέρυσι, η Ρουάντα και το Κονγκό αντιπροσώπευαν περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής τανταλίου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρονική, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.
Σε μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η Ρουάντα και το Κονγκό συμφώνησαν να σταματήσουν τις μάχες και την υποστήριξή τους σε ομάδες ανταρτών μέσω αντιπροσώπων, όπως η M23. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να διερευνήσουν κοινές οικονομικές ευκαιρίες με πιθανές αμερικανικές επενδύσεις.
Αλλά οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ τεκμηριώνουν πώς η Ρουάντα έχει ήδη επεκτείνει τα οικονομικά της συμφέροντα στο Κονγκό μέσω της κατοχής του M23.
Στόχος της Ρουάντα είναι να «ελέγξει το έδαφος της ΛΔΚ και τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καλύπτει μια ετήσια περίοδο έως τις 20 Απριλίου.
Ο στρατός της χώρας έπαιξε «κρίσιμο ρόλο» στην επέκταση και την κατάληψη νέων εδαφών από το M23, η οποία κορυφώθηκε φέτος με την κατάληψη των δύο κύριων πόλεων του ανατολικού Κονγκό, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η χρήση προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων παρεμβολών, συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αποτελεί παραβίαση» των κυρώσεων του ΟΗΕ, ανέφεραν οι ειδικοί.
Οι στρατιώτες της M23 και της Ρουάντα έχουν διεξάγει «μια συστηματική εκστρατεία καταστολής στις κατεχόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, αυθαίρετων συλλήψεων, βασανιστηρίων, αναγκαστικών εξαφανίσεων και νυχτερινών επιδρομών σε νοσοκομεία», ανέφεραν.
Τουλάχιστον 6.000 στρατιώτες από τη Ρουάντα βρίσκονταν στο Κονγκό στις αρχές του έτους συνεργαζόμενοι με την M23, σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ 1.000 και 1.500 παρέμεναν στα τέλη Απριλίου, με «αρκετές χιλιάδες» στρατιώτες να έχουν τοποθετηθεί στη Ρουάντα κατά μήκος των συνόρων. Η Ρουάντα αρνήθηκε ότι υποστηρίζει την M23 και δήλωσε ότι ο στρατός της έχει λάβει «αμυντικά μέτρα».
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα, Γιολάντε Μακόλο, δήλωσε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων «παραποιεί τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Ρουάντα για την ασφάλεια» στην περιοχή.
Το M23 επανεκκίνησε μια εξέγερση το 2021 για να προστατεύσει τα δικαιώματα του πληθυσμού Τούτσι του ανατολικού Κονγκό και να πολεμήσει μια ανταρτική ομάδα γνωστή ως FDLR, η οποία έχει δεσμούς με τους δράστες της γενοκτονίας των Τούτσι της Ρουάντα το 1994.
Το Κονγκό έχει δεσμευτεί να «εξουδετερώσει» το FDLR στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δείχνει ότι ο στρατός του Κονγκό συνεργάζεται με το FDLR για την καταπολέμηση του M23.
Η Ρουάντα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Μακόλο, «συμπεριλαμβανομένης της εξουδετέρωσης του FDLR, η οποία θα επιτρέψει την άρση των αμυντικών μέτρων της Ρουάντα, την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές καταγωγής τους και την απαραίτητη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Το λαθρεμπόριο ορυκτών είναι ανεξέλεγκτο σε όλη την ανατολική περιοχή του Κονγκό και το εμπόριο χρυσού ειδικότερα υποστηρίζει μια πληθώρα ένοπλων ομάδων, Κονγκολέζους πολιτικούς και γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο λαθραίος χρυσός από τη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι του Κονγκό «αύξησε σημαντικά τα στοιχεία για την επεξεργασία και τις εξαγωγές χρυσού στην Ουγκάντα», ανέφεραν οι ειδικοί. «Ένα μεγάλο μέρος του χρυσού που επεξεργάστηκε και εξήχθη στην Ουγκάντα δεν ήταν επομένως επιλέξιμο για εμπόριο» βάσει των κατευθυντήριων γραμμών δέουσας επιμέλειας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις υπεύθυνες εξαγωγές ορυκτών.
Η Ουγκάντα εξήγαγε χρυσό αξίας σχεδόν 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις στοιχείων της κεντρικής τράπεζας.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Ουγκάντα, Φέλιξ Κουλαιγίε, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ήταν «περιττές» και ότι «άτομα που κλέβουν πόρους του Κονγκό είναι γνωστά εδώ και αιώνες».
Οι αρχές της Ρουάντα διόγκωσαν επίσης τα στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή κασσιτέρου, βολφραμίου και τανταλίου, προκειμένου να συγκαλύψουν τις εξαγωγές λαθραίων ορυκτών από το Κονγκό, σύμφωνα με την έκθεση.
«Το Συμβούλιο Ανάπτυξης της Ρουάντα δήλωσε ετήσια εγχώρια παραγωγή 8.000 έως 9.000 τόνων» μεταλλευμάτων τανταλίου, κασσιτέρου και βολφραμίου, η οποία «αντικρούστηκε από δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουάντα, ανεξάρτητες γεωλογικές μελέτες» και μια βιομηχανική ομάδα που παρακολουθεί την αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών από την περιοχή, ανέφεραν οι ειδικοί.
Ο Μακόλο δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την ανατολική ΛΔΚ, η Ρουάντα «λειτουργεί έναν ρυθμιζόμενο και τυποποιημένο μεταλλευτικό τομέα, με επενδύσεις στην επεξεργασία ορυκτών και άλλες υποδομές που επιτρέπουν την εμπορική διύλιση ορυκτών και την κατάλληλη πιστοποίηση».
(Από τους Simon Marks και Michael J. Kavanagh)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ