Διασφάλιση της διατροφής ευάλωτων παιδιών, γυναικών, οικογενειών και κοινοτήτων στο πλαίσιο της πολυκρίσης
Για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στις χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές και προγράμματα που επιτρέπουν σε όλα τα συστήματα (τρόφιμα, υγεία, σχολική διατροφή, WASH και κοινωνική προστασία) να είναι προσαρμοστικά, απορροφητικά και μεταμορφωτικά. Η εστίαση στην πρόληψη του υποσιτισμού θα πρέπει να ενισχυθεί με την ενίσχυση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας της χρηματοδότησης για τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο ανθεκτικών συστημάτων
Το ST4N, η UNICEF και το WFP παρουσιάζουν την Έκθεση Παγκόσμιας Ανθεκτικότητας
Η Κοινοπραξία Standing Together for Nutrition (ST4N) παρουσιαζει την Έκθεση Παγκόσμιας Ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τη UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Αυτή η έκθεση ορόσημο βασίζεται στα διδάγματα της πολυκρίσης – ένας καταστροφικός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, του κλίματος και των οικονομικών κρίσεων – με συστάσεις πολιτικής για τη διαφύλαξη της διατροφής κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων. Υπογραμμίζει τις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να επιτευχθούν όταν οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται γρήγορα και ενισχύουν τις προσαρμοστικές και απορροφητικές ικανότητες των συστημάτων τους, όπως η μετατόπιση βασικών υπηρεσιών διατροφής σε πλατφόρμες παράδοσης, η προτεραιότητα υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, η χρήση προσαρμοστικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, η κλιμάκωση του εμπλουτισμού τροφίμων και η χρήση προγραμμάτων κοινωνικής αλλαγής και συμπεριφοράς.
Πολλές χώρες επένδυσαν σκόπιμα στην ενίσχυση προγραμμάτων και πολιτικών για να τις καταστήσουν καλύτερα εξοπλισμένες και πιο υπεύθυνες για τα διατροφικά αποτελέσματα. Η έκθεση επισημαίνει αυτές τις ιστορίες επιτυχίας από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η απάντηση της Ινδίας στην πολυκρίση ήταν σκόπιμη, ταχεία και ευέλικτη, κινητοποιώντας το εκτεταμένο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της, καθώς και άλλα συστήματα, για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε θρεπτικές δίαιτες, βασικές υπηρεσίες και θετικές πρακτικές διατροφής και φροντίδας και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους πιο ευάλωτους. Η Γκάνα προσάρμοσε το πρόγραμμα σιδήρου-φολικού οξέος για να προσφέρει μέσω του συστήματος υγείας αντί μέσω σχολείων, κάτι που συνέβαλε στη διατήρηση της κάλυψης κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων. Η Ινδονησία αξιοποίησε την ικανότητα της κοινότητας προσαρμόζοντας το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης για τον οξύ υποσιτισμό των παιδιών σε μια προσέγγιση με επίκεντρο την οικογένεια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για εκπαίδευση.
Η έκθεση καταγράφει επίσης τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολυκρίσης στην υγεία και τη διατροφή. Από το 2020 έως το 2022, ο αριθμός των παιδιών με οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε απότομα (+20%) στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια επισιτιστική και διατροφική κρίση και παραμένει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών και των εφήβων κοριτσιών αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό στις ίδιες χώρες. Το 2022, 391 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σχέση με το 2020, με τις γυναίκες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στις χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές και προγράμματα που επιτρέπουν σε όλα τα συστήματα (τρόφιμα, υγεία, σχολική διατροφή, WASH και κοινωνική προστασία) να είναι προσαρμοστικά, απορροφητικά και μεταμορφωτικά. Η εστίαση στην πρόληψη του υποσιτισμού θα πρέπει να ενισχυθεί με την ενίσχυση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας της χρηματοδότησης για τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο ανθεκτικών συστημάτων. Η βελτιωμένη συλλογή δεδομένων και τα πιο ισχυρά συστήματα πληροφοριών μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμες αλλαγές στους καθοριστικούς παράγοντες της διατροφής και να βοηθήσουν στην καλύτερη στόχευση των ευάλωτων νοικοκυριών.
«Είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε για τους εξαιρετικούς τρόπους με τους οποίους ανταποκρίθηκαν τα έθνη για την προστασία της διατροφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και άλλων κρίσεων που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση», δήλωσε η Saskia Osendarp, Εκτελεστική Διευθύντρια, Micronutrient Forum. «Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία τώρα να αξιοποιήσουμε αυτά τα μαθήματα ανθεκτικότητας για να οικοδομήσουμε πιο βιώσιμα συστήματα και ένα υγιές και δίκαιο μέλλον για τα παιδιά και τις οικογένειες παντού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ