Σαβ, Οκτ 26, 2024

Όμηροι της Χαμάς: Ιστορίες ανθρώπων από το Ισραήλ

Όμηροι της Χαμάς: Ιστορίες ανθρώπων από το Ισραήλ

Συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και παραμενουν ομηροι.

ΜΕΡΟΣ Α: ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΡΧΩΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΒC

Συνολικά 104 όμηροι παραμένουν άγνωστοι μετά την απαγωγή τους από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 251 Ισραηλινοί και ξένοι συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δίνει έναν επίσημο αριθμό 104 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, επειδή περιλαμβάνει τέσσερα άτομα που κρατήθηκαν όμηροι το 2014 και το 2015. Δύο από αυτούς πιστεύεται ότι πέθαναν.

Αυτές είναι οι ιστορίες εκείνων των ομήρων που κρατούνται ακόμη, οι οποίες είτε έχουν επιβεβαιωθεί από το BBC είτε έχουν αναφερθεί αξιόπιστα.

Αυτή η λίστα ενημερώνεται τακτικά και τα ονόματα ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται ότι απήχθησαν επιβεβαιώνεται ότι σκοτώθηκαν ή αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Alexander Trupanov , πιάστηκε όμηρος με τη μητέρα του Lena Trupanov, 50, τη σύντροφό του Sapir Cohen, 29, και τη γιαγιά του Irina Tati, 73. Όλοι απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz καθώς περνούσαν μαζί το Σάββατο, σύμφωνα με δήλωση του Καναδού Raoul Κέντρο Βάλενμπουργκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Irina και η Lena απελευθερώθηκαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ο Sapir αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη μέρα.

Ο Ariel Cunio, η φίλη του Arbel Yahud πιστεύεται επίσης ότι απήχθησαν στην ίδια επίθεση στο Nir Oz. Ο Eitan Cunio, ο αδερφός του Ariel που δραπέτευσε από τη Hamas, είπε στο Jewish Chronicle ότι το τελευταίο του μήνυμα από την Ariel έλεγε: «Είμαστε σε μια ταινία τρόμου».

Ο Ντέιβιντ Κούνιο , 33, άλλος ένας από τους αδερφούς της Άριελ, απήχθη επίσης από τον Νιρ Οζ, λέει η οικογένεια. Η σύζυγος του Ντέιβιντ Σαρόν Αλόνι Κούνιο και οι τρίχρονες δίδυμες κόρες τους Έμα και Γιούλι απελευθερώθηκαν στις 27 Νοεμβρίου. Η αδερφή της Sharon, Daniele Aloni, και η εξάχρονη κόρη της Emilia αφέθηκαν και οι δύο ελεύθερες στις 24 Νοεμβρίου.

Η Doron Steinbrecher , 30 ετών, μια κτηνιατρική νοσοκόμα, βρισκόταν στο διαμέρισμά της στο Kibbutz Kfar Aza όταν η Χαμάς επιτέθηκε, ανέφεραν οι Times of Israel. Στις 10:30 της 7ης Οκτωβρίου, ανέφερε η εφημερίδα, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα σε φίλους: «Έφτασαν, έχουν εμένα».

Ο Doron Steinbrecher έστειλε φωνητικό μήνυμα σε φίλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς

Η Naama Levy , 19 ετών, βιντεοσκοπήθηκε να τη βάζουν σε ένα τζιπ, με τα χέρια της δεμένα πίσω από την πλάτη της. Το βίντεο κυκλοφόρησε από τη Χαμάς και κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τη μητέρα της, η έφηβη μόλις είχε ξεκινήσει τη στρατιωτική της θητεία.

Ο Yousef Zyadna , ένας 53χρονος Βεδουίνος γαλακτοπαραγωγός, απήχθη από το Kibbutz Holit και μεταφέρθηκε στη Γάζα μαζί με τους γιους του Hamza , 22, και Bilal, 18, και την κόρη του, Aisha, 16. Η Aisha και ο Bilal αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Ο Elad Katzir , 47 ετών, απήχθη από το Nir Oz μαζί με τη μητέρα του, Hanna. Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ανέσυρε το σώμα του από τη Γάζα στις 6 Απριλίου, αφού «δολοφονήθηκε σε αιχμαλωσία» από την Ισλαμική Τζιχάντ. Η Hanna κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο.

Ο Ohad Ben Ami , 55 ετών, απήχθη από το Be'eri με τη σύζυγό του, Raz. Απελευθερώθηκε από τη Χαμάς στις 29 Νοεμβρίου.

Τα δίδυμα αδέρφια Gali και Ziv Berman , 26 ετών, μεταφέρθηκαν από το Kfar Aza. Ο Ζιβ έστελνε μήνυμα σε έναν φίλο καθώς συνέβη η επίθεση. Η οικογένειά τους είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός τους είπε ότι τα αδέρφια κρατούνται στη Γάζα. Ο αδερφός τους Liran είπε στο CBN News ότι το ζευγάρι είχε «δίδυμη δύναμη» και ήταν το κέντρο της προσοχής όπου κι αν πήγαιναν.

Ο γεννημένος στο Ιράκ Shlomo Mansour , 85 ετών, συνελήφθη αιχμάλωτος από το Kibbutz Kissufin, όπου ζούσε και εργαζόταν ως διευθυντής κοτέτσι. Η γυναίκα του, Μαζάλ, κατάφερε να δραπετεύσει.

Η Daniela Gilboa , 19 ετών, έστειλε μηνύματα λέγοντας ότι το Kibbutz Nahal Oz, όπου έμενε, δέχθηκε επίθεση και ζήτησε από τη μητέρα της να προσευχηθεί για εκείνη. Ο φίλος της, ο Roy Dadon, είπε στο περιοδικό Economist 1843 ότι πιστεύει ότι είδε μια ματιά της σε ένα βίντεο που δείχνει τρία κορίτσια να οδηγούνται στο πίσω μέρος ενός SUV.

Ο στρατιώτης του IDF Matan Angrest , 21 ετών, ήταν σε υπηρεσία στις 7 Οκτωβρίου και εικάζεται ότι βρισκόταν στη Γάζα.

Ο Eli Sharabi, 55 ετών, μεταφέρθηκε από το Be'eri με τον αδελφό του, Yosi, αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατος. Η σύζυγος και οι δύο κόρες του Έλι δολοφονήθηκαν στην επίθεση. Ο Ofir Engel, ο φίλος της κόρης του Yosi, Yuval, συνελήφθη επίσης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις 29 Νοεμβρίου.

Ο Agam Berger , 19 ετών, απήχθη από τον Nahal Oz. Φάνηκε να την απομακρύνουν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς.

Ο Ένταν Αλεξάντερ , 19 ετών, είναι ισραηλινός-αμερικανός πολίτης που προσφέρθηκε εθελοντικά στον ισραηλινό στρατό. Υπηρετούσε κοντά στα σύνορα της Γάζας την ώρα της επίθεσης της Χαμάς. Η οικογένεια του Ένταν είπε ότι τους είχαν πει Ισραηλινοί αξιωματούχοι ότι είχε μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηρος.

Ο Kaid Farhan Elkadi , 52 ετών, ζει με την οικογένειά του νότια του Rahat και εργαζόταν ως φύλακας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Διασώθηκε τον Αύγουστο σε μια «σύνθετη επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Matan Zanguaker , 24 ετών, μεταφέρθηκε με τη σύντροφό του Ilana Gritzewsky, 30 ετών, από το Nir Oz, σύμφωνα με τον πατέρα της Ilana . Η Ιλάνα, υπήκοος Μεξικού, αφέθηκε ελεύθερη την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Οικογενειακό φυλλάδιο

Η οικογένεια του Εϊτάν και του Γιαίρ Χορν πιστεύει ότι τους πήραν από το κιμπούτς του Νιρ Οζ

Ο Eitan Horn , 37, και ο αδελφός του Yair , 45, και οι δύο Αργεντινοί πολίτες, βρίσκονταν επίσης στο Nir Oz τη στιγμή της επίθεσης. Ο πατέρας τους Ιτζικ είπε ότι πιστεύει ότι τους απήγαγαν. Ο Yair είναι εργάτης οικοδομών ενώ ο Eitan εργάζεται στην εκπαίδευση.

Κιθ Σάιγκλ , 64 ετών, και η σύζυγός του Adrienne - συχνά γνωστή ως Aviva - Seigel, 62 ετών, μεταφέρθηκαν από το σπίτι τους στην Kfar Aza, είπε στο BBC ο αδερφός του Keith, Lee Seigel. Η Adrienne κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Omri Miran , 46 ετών, ζούσε στο Nahal Oz με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του. Ο Όμρι οδηγήθηκε μακριά από τη Χαμάς με δεμένα χέρια, είπε η σύζυγός του Λισάι στην εφημερίδα Guardian. Του είπε να μην γίνει ήρωας, προτρέποντας: «Κάνε ό,τι θέλουν γιατί σε θέλω πίσω».

Ο Bipin Joshi σπούδαζε γεωργία στο Ισραήλ

Ο Bipin Joshi, 23, ένας Νεπαλέζος φοιτητής, πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε από το Kibbutz Alumim. Η νεπαλέζικη εφημερίδα Setopati αναφέρει ότι ήταν ένας από τους 49 φοιτητές που σπούδαζαν γεωργία στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 μαθητές σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο 58χρονος Ilan Weiss εξαφανίστηκε από το Kibbutz Be'eri αφού εθεάθη για τελευταία φορά να φεύγει από το σπίτι για να υπερασπιστεί την κοινότητα. Στις 25 Νοεμβρίου, η σύζυγός του Shiri Weiss, 53 ετών, και η κόρη τους, Noga, 18 ετών, ελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία σε μια συμφωνία ομήρων.

Ο Oded Lifshitz , 83 ετών, και η σύζυγός του Yocheved, 85 ετών, πιάστηκαν όμηροι από το Nir Oz. Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η Yocheved ήταν μία από τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες που απελευθερώθηκαν. Αφού άκουσε τα νέα της απελευθέρωσης της μητέρας της, η κόρη τους Sharone - μια καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο - είπε: «Αν και δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την ανακούφιση ότι είναι τώρα ασφαλής, θα παραμείνω επικεντρωμένη στο να εξασφαλίσω την απελευθέρωση του πατέρα μου και όλων αυτών. - περίπου 200 αθώοι άνθρωποι - που παραμένουν όμηροι στη Γάζα».

Ο Omer Neutra , ένας 22χρονος Ισραηλινός Αμερικανός και εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ανέβαλε τα σχέδια να πάει στο κολέγιο στις ΗΠΑ για σπουδές στο Ισραήλ και τελικά εντάχθηκε στο IDF. Υπηρετούσε ως διοικητής τανκς κοντά στη Γάζα όταν η Χαμάς επιτέθηκε. Οι γονείς του Ομέρ λένε ότι τους είπαν από την ισραηλινή πρεσβεία ότι είχε απαχθεί.

Εκτός Danzig

Ο Alex Danzig έχει περάσει δεκαετίες εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους για το Ολοκαύτωμα

Ο Itzhk Elgarat, 68, απήχθη την ίδια στιγμή με τον Alex Danzig, είπε ο αδελφός του Danny Elgert στον τηλεοπτικό σταθμό Kan 11 του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει το τηλέφωνο του αδελφού του στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο Gadi Moses , 79 ετών, απήχθη επίσης κατά την ίδια επίθεση στο Nir Oz, σύμφωνα με συγγενείς και την ισραηλινή υπηρεσία βοήθειας όπου εργαζόταν ως ειδικός στη γεωργία. Η Efrat Katz, η σύντροφός του, αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε συλληφθεί επίσης, αλλά αργότερα βρέθηκε νεκρή, ανέφεραν οι Times of Israel. Η Εφράτ ήταν μητέρα του Ντορόν Άσερ, ο οποίος πιάστηκε όμηρος και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με τις δύο κόρες της. Ο Ραβίντ Κατς, 51 ετών, αδερφός του Ντόρον Άσερ, θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε συλληφθεί όμηρος από τον Νιρ Οζ, αλλά στις 28 Νοεμβρίου η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι είχε σκοτωθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Nimrod Cohen , 19 ετών, είχε σπουδάσει μηχανική λογισμικού στο γυμνάσιο. Αφού απήχθη, ο πατέρας του προσκλήθηκε να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη μαζί με τις οικογένειες άλλων ομήρων.

Ο Tsachi Idan, 51 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά από τη σύζυγό του, Gali, καθώς τον παρέσυραν ένοπλοι της Χαμάς. Η οικογένειά τους είχε δεχτεί ενέδρα στο ασφαλές δωμάτιό τους στο Nahal Oz. Η δοκιμασία τους μεταδόθηκε ζωντανά από τη Χαμάς. Το μεγαλύτερο παιδί τους, ο Maayan - που μόλις είχε κλείσει τα 18 - πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, είπε ο Gali στο BBC.

Ο Tsachi Idan έπεσε σε ενέδρα με τη γυναίκα και τα παιδιά του και στη συνέχεια οδηγήθηκε μακριά

Ο Yarden Bibas, 34 ετών, απήχθη από το Nir Oz . Η σύζυγός του, Shiri, και τα δύο μικρά παιδιά τους, Ariel και Kfir, πιάστηκαν επίσης όμηροι, αλλά στις 29 Νοεμβρίου, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ενώ ήταν αιχμάλωτοι. Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι ελέγχει τον ισχυρισμό.

Ο Ronen Engel , 54 ετών, συνελήφθη από το Kibbutz Nir Oz μαζί με τη σύζυγό του, Karina Engelbert, 51 ετών, και τις δύο κόρες τους, Mika, 18 ετών και Yuval, 11. Την 1η Δεκεμβρίου, η οργάνωση που εκπροσωπούσε τις οικογένειες είπε ότι είχε δολοφονηθεί. Η Karina, η Mika και ο Yuval αφέθηκαν ελεύθεροι στις 27 Νοεμβρίου.

Η Karina Ariev , μια 19χρονη στρατιώτης, υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση κοντά στη Γάζα όταν την απήγαγαν. Η αδερφή της Αλεξάνδρα είπε στο BBC ότι άκουσε πυροβολισμούς καθώς την φώναζε η Καρίνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αργότερα είδε ένα βίντεο που δείχνει την Καρίνα να παρασύρεται σε ένα όχημα.

Η Karina Ariev βρισκόταν στη στρατιωτική βάση Nahal Oz, η οποία ήταν από τις πρώτες που δέχθηκαν επίθεση

Ο Οφερ Καλντερόν , 53 ετών, πήρε η Χαμάς από το Νιρ Οζ. Στις 27 Νοεμβρίου τα δύο παιδιά του, ο Έρεζ, 12 ετών, και ο Σαχάρ, 16 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο άλλοι συγγενείς, η 80χρονη Carmela Dan και η εγγονή της, Noya, 12 ετών, πιστεύεται ότι συνελήφθησαν, αλλά οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν αργότερα ότι βρέθηκαν νεκροί.

Ο Όμρι Μιράν , 46 ετών, απήχθη όταν η οικογένειά του άνοιξε την πόρτα του ασφαλούς καταφυγίου τους σε ένα Ισραηλινό παιδί, το οποίο είπε ότι διαφορετικά θα τον σκότωναν. Η σύζυγος του Omri, Lishay Lavi, είπε ότι τον είδε να τον παίρνουν με χειροπέδες μαζί με άλλους τρεις ομήρους από το Nahal Oz.

Η Liri Elbag , 18 ετών, είχε μόλις ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση ως επιφυλακή του στρατού κοντά στα σύνορα της Γάζας όταν η Χαμάς επιτέθηκε, είπε ο πατέρας της Eli στο Associated Press. Ο Έλι είπε ότι την είδε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς, γεμάτο με άλλους στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού φορτηγού που είχε κατασχεθεί από τους ένοπλους.

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ. Μεταξύ αυτών:

Ο Alexander Lobanov , 32, είναι Ρωσοϊσραηλινός πολίτης που απήχθη στο φεστιβάλ.

Ο Ori Danino , 25 ετών, αναφέρεται ότι ξέφυγε από το φεστιβάλ με το αυτοκίνητό του, αλλά πιστεύεται ότι συνελήφθη αφού γύρισε πίσω σε μια προσπάθεια να σώσει κάποιους ανθρώπους που είχε συναντήσει εκεί.

Ο Almog Sarusi , 26 ετών, απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ και η σύντροφός του Shahar Gindi σκοτώθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο πατέρας του Almog, Yigal, ήταν μεταξύ των συγγενών των ομήρων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Ο Omer Shem Tov, 21 ετών, τηλεφώνησε στους γονείς του καθώς έφευγε από τα πυρά και κατάφερε να μπει στο αυτοκίνητο ενός φίλου του. Οι γονείς του, Shelly και Malki Shem Tov, είπαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι έχασαν την επαφή με τον γιο τους και η ζωντανή τοποθεσία στο τηλέφωνό του έδειξε ότι βρισκόταν πέρα ​​από τα σύνορα στη Γάζα.

Ο Idan Shtivi , 28, φοιτητής περιβαλλοντικών επιστημών, παρευρέθηκε στο φεστιβάλ για να τραβήξει φωτογραφίες σε εργαστήρια μουσικής και γιόγκα που διοργανώνονταν από φίλους. Διέφυγε από το σημείο με το αυτοκίνητό του, αλλά δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα πτώματα δύο από τους επιβάτες του βρέθηκαν και η οικογένειά του είπε στην Jerusalem Post ότι υποψιάζεται ότι απήχθη.

Ο Yosef Ohana , 24 ετών, ήταν στο φεστιβάλ με έναν φίλο του, ο οποίος είπε στη μητέρα του ότι εκείνος και ο Yosef είχαν παραμείνει για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα πυρά προτού τρέξουν οι ίδιοι. Ο Yosef εθεάθη τελευταία φορά να κρύβεται κάτω από ένα αυτοκίνητο και οι ισραηλινές αρχές επισκέφτηκαν τη μητέρα του για να πουν ότι απήχθη.

Ο Avinatan Or , 30 ετών, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που απομακρύνθηκε από τη φίλη του Noa Argamani από τη Χαμάς, ανέφεραν οι Times of Israel. Το IDF είπε στις 8 Ιουνίου ότι ο Noa Argamani διασώθηκε από την κεντρική Γάζα, μαζί με άλλους τρεις.

Η οικογένεια της Eden Yerushalmi λέει ότι της είπαν ότι είχε συλληφθεί όμηρος

Η Έντεν Γερουσάλμι , 24 ετών, τηλεφώνησε στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ, είπε η αδερφή της Μέι στο CBS News. Η οικογένεια λέει ότι στη συνέχεια ενημερώθηκε από το IDF ότι ο Eden είχε απαχθεί.

Ο Guy Gilboa-Dalal γυρίστηκε σε αιχμαλωσία στη Γάζα, λέει η οικογένειά του.

Ο Guy Gilboa-Dalal , 22 ετών, παρευρέθηκε στο φεστιβάλ με τον αδερφό του. Ο Γκάι εμφανίζεται σε ένα βίντεο με ομήρους που η οικογένειά του λέει ότι επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στη Γάζα.

Ο Eitan Mor , 23 ετών, ζει στην Ιερουσαλήμ και εργαζόταν ως φύλακας στο φεστιβάλ, ανέφεραν οι Times of Israel. Σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε μήνυμα στον θείο του μετά την άφιξη της Χαμάς και εθεάθη για τελευταία φορά με έναν φίλο του να φέρνει άλλους σε ασφάλεια.

Ο Άλον Οχέλ , 22 ετών, ένας Σέρβος υπήκοος, κατέφυγε σε ένα καταφύγιο αφού το φεστιβάλ δέχτηκε επίθεση, λέει η οικογένειά του. Έχουν δει πλάνα του να παρασύρεται μετά από επίθεση με χειροβομβίδα.

Ο Μαξίμ Χάρκιν είναι 35 ετών και ομιλεί τη Ρωσία, είπε η μητέρα του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι της είχε τηλεφωνήσει στις 07:00 το πρωί της επίθεσης.

Ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν , 23 ετών, με διπλή υπήκοο ΗΠΑ-Ισραήλ, τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση, είπε η οικογένειά του στο BBC. Μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων λένε ότι τον είδαν να τον βάζουν σε λευκό νταλίκα - το τελευταίο γνωστό σήμα από το τηλέφωνό του ήρθε ακριβώς από τη Γάζα.

Listen Live