Παρ, Δεκ 1, 2023

Τροπικός κυκλώνας Φρέντυ

Τροπικός κυκλώνας Φρέντυ

Φώτο: Forecast Wheather Greece

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ OCHA

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις καταστροφικές συνέπειες του τροπικού κυκλώνα Φρέντι, μετά τη δεύτερη πτώση της καταιγίδας.

Στο Μαλάουι, σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 225 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 700 τραυματίστηκαν. Ο κυκλώνας έχει εκτοπίσει 88.000 ανθρώπους και έχει επηρεάσει 186.000 συνολικά.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι του εντείνουν την ανταπόκριση για να υποστηρίξουν την προσπάθεια βοήθειας υπό την ηγεσία της κυβέρνησης. Οι αρχές λένε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω πλημμύρας και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η έρευνα και η διάσωση. Η OCHA συντονίζεται με τις αρχές για να κινητοποιήσει επιπλέον ομάδες, αλλά οι δύσκολες καιρικές συνθήκες έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης. Τις τελευταίες δύο ημέρες, τουλάχιστον 178 άνθρωποι διασώθηκαν, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη σκαφών από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, η OCHA μεταφέρει ζωτικές προμήθειες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Blantyre και προς τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτές οι προμήθειες περιλαμβάνουν τρόφιμα, καταφύγιο, κλινοσκεπάσματα, σετ κουζίνας, κινητές τουαλέτες, ιατρικές προμήθειες και κιτ αξιοπρέπειας και υγιεινής. Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μόλις οι βροχές καθαρίσουν.

Εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Μαλάουι για συντονισμό και αξιολογήσεις, και οι ειδικοί της UNOSAT εξετάζουν τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Στη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τις αρχές, η δεύτερη πτώση του κυκλώνα έχει επηρεάσει σχεδόν 94.000 ανθρώπους σε πέντε επαρχίες – αυτό είναι επιπλέον των 239.000 ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη νότια και κεντρική Μοζαμβίκη όταν η καταιγίδα έπληξε για πρώτη φορά τη χώρα.

Οι επιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών είναι ανησυχητικές, ιδιαίτερα καθώς η χολέρα εξαπλώνεται σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Μέχρι χθες είχαν αναφερθεί 54 θάνατοι και σχεδόν 8.700 κρούσματα.

Στην επαρχία Ζαμβέζια, περισσότερα από 9.000 σπίτια έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς. Μεγάλες εκτάσεις γης βρίσκονται κάτω από το νερό και οι δρόμοι δεν είναι βατοί – καθιστώντας δύσκολη τη διενέργεια αξιολογήσεων από τους εργαζόμενους στον τομέα της βοήθειας.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικοί εταίροι εκεί έχουν στείλει αρκετά ιατρικά κιτ για 150.000 άτομα για τρεις μήνες, καθώς και γρήγορες εξετάσεις χολέρας και σκηνές και καύσιμα για την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου στο Quelimane. Στην επαρχία Inhambane, έχουν διανείμει σετ υγιεινής, καθώς και αρκετό φαγητό για 245 άτομα.

Ενώ ο πλήρης ανθρωπιστικός αντίκτυπος της κρίσης θα γίνει γνωστός μόνο τις επόμενες ημέρες, είναι σαφές ότι οι επενδύσεις σε πρωτοβουλίες έγκαιρης προειδοποίησης και έγκαιρης δράσης από την κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε λιγότερα θύματα. Ωστόσο, ο άμεσος ανθρωπιστικός αντίκτυπος και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις για τη Μοζαμβίκη είναι τεράστιες.

Listen Live