Δευ, Οκτ 7, 2024

Το WFP ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΠΟΝΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΟΧΙΝΚΙΑ ΣΤΟ COX'S BAZAR

Το WFP ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΠΟΝΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΟΧΙΝΚΙΑ ΣΤΟ COX'S BAZAR

ΝΤΑΚΑ – Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ετοιμάζεται να αποκαταστήσει την κρίσιμη επισιτιστική βοήθεια για ολόκληρο τον πληθυσμό των Ροχίνγκια στο Cox's Bazar. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το WFP θα αυξήσει την αξία του μηνιαίου κουπονιού διατροφής από 8$ σε 10$ ανά άτομο.

Εκτός από την αύξηση της αξίας του κουπονιού τροφίμων, το WFP θα διανέμει σταδιακά τοπικά ενισχυμένο ρύζι στον πληθυσμό των Ροχίνγκια, ξεκινώντας από 1 ή 2 στρατόπεδα και τελικά επεκτείνοντας σε όλους τους καταυλισμούς στο Cox's Bazar και στο νησί Bhasan Char.

«Το 2023 ήταν ένα ταραχώδες έτος για τους Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές, οι οποίοι έζησαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς, κυκλώνες και, για πρώτη φορά, περικοπές σιτηρεσίου», δήλωσε ο Dom Scalpelli, Διευθυντής Χώρας του WFP στο Μπαγκλαντές.

«Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης τροφίμων και διατροφής στους καταυλισμούς είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Μέσα από όλα αυτά, η κοινότητα των δωρητών στάθηκε στο πλευρό των Ροχίνγκια – όλα χάρη στις γενναιόδωρες συνεισφορές της μπορούμε τώρα να ενισχύσουμε την αξία του κουπονιού και να προσθέσουμε τοπικά εμπλουτισμένο ρύζι στο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας του WFP».

Η απότομη μείωση των πόρων οδήγησε σε μείωση της αξίας του κουπονιού διατροφής του WFP το 2023. Τον Μάρτιο, η αξία του κουπονιού για τους πρόσφυγες μειώθηκε από 12 δολάρια ΗΠΑ σε 10 δολάρια ΗΠΑ. Τον Ιούνιο εφαρμόστηκε περαιτέρω μείωση —έως 8 δολάρια ΗΠΑ—.

Η παρακολούθηση του WFP έδειξε απότομη μείωση στην κατανάλωση τροφίμων. Ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζονται να έχουν αποδεκτή κατανάλωση τροφίμων αυξήθηκε από 79 τοις εκατό τον Ιούνιο σε 90 τοις εκατό έως τον Νοέμβριο του 2023. Η διατροφική κατάσταση, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, είναι επίσης ανησυχητική. Ο παγκόσμιος οξύς υποσιτισμός (GAM) έχει αυξηθεί στο 15,1% - το υψηλότερο από την έναρξη της εισροής του 2017, ξεπερνώντας το όριο έκτακτης ανάγκης του 15%, σύμφωνα με την ταξινόμηση έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Τον περασμένο χρόνο, οι πρόσφυγες υπέστησαν πολλαπλές πυρκαγιές και κυκλώνες, πλημμύρες από μουσώνες και κατολισθήσεις. Η ευαλωτότητά τους έχει βαθύνει περαιτέρω λόγω της αυξανόμενης βίας και της ανασφάλειας στους καταυλισμούς, καθώς και της εμπορίας ανθρώπων. Από τις 30 Νοεμβρίου 2023, 3.468 Ροχίνγκια ξεκίνησαν ένα επικίνδυνο ταξίδι με πλοίο. σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά.

«Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στους Ροχίνγκια ενώ υποστηρίζουμε τους ευάλωτους Μπαγκλαντές που έχουν φιλοξενήσει τόσο γενναιόδωρα τους Ροχίνγκια όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους τους δωρητές μας για την αμέριστη υποστήριξή τους και βασιζόμαστε σε αυτούς να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το 2024 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους Ροχίνγκια ένα πλήρες και θρεπτικό σιτηρέσιο», πρόσθεσε ο Scalpelli.

Το WFP έχει επί του παρόντος ένα χρηματοδοτικό κενό 61 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να αυξήσει το μερίδιο τροφίμων στο πλήρες ποσό, τώρα 12,5 δολάρια ΗΠΑ με προσθήκη εμπλουτισμένου ρυζιού.

Listen Live