Τετ, Οκτ 23, 2024

Το IRC προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη απειλεί να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Το IRC προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη απειλεί να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Αμμάν, Ιορδανία, 20 Σεπτεμβρίου 2024 - Το IRC ανησυχεί για τον αντίκτυπο της εντατικοποίησης της βίας στην πρόσβαση και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη, όπου οι εταίροι μας αυξάνουν τις ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία που επηρεάζονται. Ορισμένοι από τους συνεργάτες μας αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη δουλειά τους.

Η Δυτική Όχθη αντιμετωπίζει τη χειρότερη βία από την έναρξη των αρχείων του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό
Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) το 2005. 

Οι τελευταίες στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ με στόχο τη Βόρεια Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των Τζενίν, Ναμπλούς, Τουλκάρμ και Τούμπας ήταν οι πιο καταστροφικές από το 2002, με 30 Παλαιστίνιους να σκοτωθούν, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.

Αυτή η εντατική μάχη περιελάμβανε άνευ προηγουμένου χρήση αεροπορικών επιδρομών και βαρέων όπλων. Οι μάχες διεξάγονται κοντά σε νοσοκομεία και εμποδίζουν τα ασθενοφόρα - γεγονός που περιορίζει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τόσο στο Τουλκάρμ όσο και στο Τζενίν, οι Ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν νοσοκομεία και εμπόδισαν την πρόσβαση στους ασθενείς. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τέτοιες επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.

Οι εταίροι του IRC ανταποκρίθηκαν στις ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων κοινοτήτων παρέχοντας ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία που επλήγησαν. Άλλοι εταίροι έπρεπε να σταματήσουν τις επιχειρήσεις λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και των επιπτώσεων στο προσωπικό και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, το 25% εκ των οποίων παιδιά,
σχεδόν 123% αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Την ίδια ώρα, 20 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη. 

Ο Bart Witteveen, Country Director του IRC για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (oPt), δήλωσε:
«Η αυξανόμενη βία υπονομεύει το σύστημα υγείας στη Δυτική Όχθη, καθώς τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να χειριστούν περιστατικά μαζικών ατυχημάτων, ούτε να αντέξουν συνεχείς επιθέσεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό. Πρόσφατα, το IRC και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης για υπηρεσίες υγείας στη Δυτική Όχθη, εστιάζοντας στο Τουλκάρμ και τη Χεβρώνα, μερικές από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη βία τον τελευταίο χρόνο.

Εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε τα νοσοκομεία και τις κοινότητες αυξάνοντας τις απαραίτητες προμήθειες και εκπαιδεύοντας το προσωπικό για να χειριστεί την αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες σωτηρίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω νέων πρωτοκόλλων φροντίδας τραυματισμών καθώς και εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για εθελοντές της κοινότητας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους Παλαιστίνιους εταίρους μας για να ενισχύσουμε την ικανότητα του συστήματος υγείας και να διατηρήσουμε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων, σώζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Οι εντεινόμενες στρατιωτικές επιδρομές και η αυξημένη χρήση βαρέως οπλισμού είναι πρωτοφανείς τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει περαιτέρω τις απώλειες. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χρήση αεροπορικών επιδρομών και άλλων όπλων στρατιωτικού επιπέδου στη Δυτική Όχθη αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, με αποτέλεσμα υψηλότερα θύματα αμάχων και καταστροφή πολιτικών υποδομών. 

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ ορίζεται ως η κατοχική δύναμη . Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του για την εξασφάλιση άμεσης και ενεργητικής προστασίας των πολιτών και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη. 

Σχετικά με το IRC
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανταποκρίνεται στις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, συμβάλλοντας στην
αποκατάσταση της υγείας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, της οικονομικής ευημερίας και της εξουσίας σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί από συγκρούσεις και καταστροφές. Το IRC, το οποίο ιδρύθηκε το 1933 μετά από πρόσκληση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, εργάζεται σε περισσότερες από 40 χώρες και σε 28 πόλεις των ΗΠΑ βοηθώντας τους ανθρώπους να επιβιώσουν, να ανακτήσουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους και να ενισχύσουν τις κοινότητές τους.

Επιμέλεια - Έρευνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live