Σαβ, Ιαν 18, 2025

ΤΟ Eurasianet για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας

ΤΟ Eurasianet για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους ΑρμένιουςΗ ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας

Αρμένιοι πολιτικοί σχολιαστές και Συροαρμένιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ισλαμιστική ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία αναφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση, θα μεταχειριστεί τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων χριστιανων Αρμένιων.

.............

Η Αρμενία έσπευσε να αντιδράσει στην εκπληκτική πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, μεταφέροντας την πρεσβεία της στη Δαμασκό και αποσύροντας το ειρηνευτικό της σώμα από τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό εμποδιστεί στην προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους Αρμένιους της Συρίας να φύγουν από τη χώρα, εάν το επιθυμούν. 

Το μη μάχιμο στρατιωτικό προσωπικό της Αρμενίας είχε έδρα στο Χαλέπι. Αυτά τα ειρηνευτικά στρατεύματα, που επιφορτίζονται κυρίως με την αποναρκοθέτηση και την ιατρική βοήθεια, επιχειρούσαν από το 2019 ως μέρος μιας ανθρωπιστικής αποστολής. Το Υπουργείο Άμυνας εκκένωσε το απόσπασμα στις 30 Νοεμβρίου.  

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε  ανακοίνωση  στις 8 Δεκεμβρίου λέγοντας ότι υπό τις παρούσες, αβέβαιες συνθήκες «το διπλωματικό προσωπικό της Αρμενικής Πρεσβείας στη Δαμασκό θα συνεχίσει προσωρινά το έργο του από τη Βηρυτό». 

Το υπουργείο σημείωσε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και η διατήρηση των προξενικών υπηρεσιών για τους Αρμένιους στη Συρία ήταν οι προτεραιότητές του. Αρμένιοι πολιτικοί σχολιαστές και Συροαρμένιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ισλαμιστική ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία αναφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση, θα μεταχειριστεί τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων χριστιανοί Αρμένιοι. Αξιωματούχοι στο Ερεβάν δεν έχουν ακόμη εκδώσει κανένα επίσημο σχόλιο για την εξαγορά του HTS στη Δαμασκό. 

Η αρμενική κοινότητα στη Συρία, που κάποτε συγκεντρωνόταν στο Χαλέπι, έχει υποστεί σοβαρές δυσκολίες από τότε που ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πριν από 13 χρόνια. Η ταχύτητα με την οποία οι ανταρτικές δυνάμεις ανέτρεψαν τον Άσαντ, στέλνοντάς τον εξορία στη Μόσχα, έχει επιδεινώσει τα αισθήματα ανασφάλειας μεταξύ των Αρμενίων Συρίας, με περιορισμένες επιλογές εκκένωσης. Αρμένιοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι περίπλοκες συνθήκες ασφαλείας εμποδίζουν τις προσπάθειες εκκένωσης. Τουλάχιστον ένας Σύριος Αρμένιος άμαχος σκοτώθηκε  κατά   τη διάρκεια της πορείας κεραυνών των ανταρτών στη Δαμασκό, μετέδωσαν αρμενικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και να συνεχίσουν να διερευνούν τις επιλογές εκκένωσης. Παρά τη μετεγκατάσταση του προσωπικού της στη Βηρυτό, το προσωπικό της πρεσβείας δεσμεύεται να παραμείνει λειτουργικό, παρέχοντας προξενική υποστήριξη. Ο Γενικός Πρόξενος της Αρμενίας στο Χαλέπι, ο οποίος είχε προηγουμένως μετακομίσει στη Δαμασκό, συμμετέχει επίσης στη βοήθεια της κοινότητας.  

Οι αρμενικές αρχές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν όχι μόνο τους Αρμένιους πολίτες ή όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά και εκείνους με αρμενική κληρονομιά που είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν. Μια αρχική πτήση εκκένωσης είχε προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου από το Χαλέπι στο Ερεβάν, αλλά έπρεπε να ακυρωθεί λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας. Δεν προγραμματίζονται πτήσεις τσάρτερ αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Υποθέσεις της Διασποράς. 

Η RFE/RL  ανέφερε  ότι ορισμένοι Αρμένιοι που κατάφεραν να φτάσουν στη Δαμασκό από το Χαλέπι έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν στο Ερεβάν στις 14 Δεκεμβρίου. 

Ο αριθμός των Αρμενίων στη Συρία μειώθηκε δραστικά από την αρχή του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Κάποτε μια ισχυρή μειονότητα μεταξύ 80.000 και 100.000, οι εκτιμήσεις για τους Αρμένιους στη Συρία κυμαίνονται τώρα από 15.000-35.000. 

Περίπου 15.000 Αρμένιοι από τη Συρία κατέφυγαν στην Αρμενία κατά το πρώτο κύμα μετανάστευσης πριν από μια δεκαετία. Όσοι παραμένουν στην Αρμενία έχουν αποκτήσει την αρμενική υπηκοότητα με απλοποιημένες διαδικασίες πολιτογράφησης και ένταξης. Η κυβέρνηση εκτελεί μια σειρά προγραμμάτων για την προώθηση της ένταξης των Αρμενίων Συρίας στην κοινωνία. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 

Listen Live