Τρι, Σεπ 24, 2024

Το Σάββατο και την Κυριακή, συνολικά 34 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα με σωτήρια υλικά

Το Σάββατο και την Κυριακή, συνολικά 34 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα με σωτήρια υλικά

Είκοσι φορτηγά διέσχισαν τη Ράφα σήμερα. Τα μισά από τα φορτηγά μετέφεραν προμήθειες του ΟΗΕ – νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Το Σάββατο και την Κυριακή, συνολικά 34 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα με σωτήρια υλικά. Αυτό ισοδυναμεί με όχι περισσότερο από το τέσσερα τοις εκατό του ημερήσιου μέσου όγκου εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Γάζα πριν από αυτήν την τελευταία κρίση.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε σε ένα Tweet χθες ότι αυτό αντιπροσωπεύει άλλη μια αχτίδα ελπίδας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.

Οι παραδόσεις βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα δεν περιλαμβάνουν καύσιμα. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της εντός των επόμενων δύο ημερών.

Χωρίς καύσιμο σημαίνει ότι δεν λειτουργεί αφαλάτωση νερού. Χωρίς καύσιμα σημαίνει επίσης ότι οι ανθρωπιστικοί εταίροι θα πρέπει να επικεντρώσουν σχεδόν ολόκληρη την επιχείρηση παροχής βοήθειας στη μεταφορά νερού. Σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αρτοποιεία και νοσοκομεία.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα υπολογίζεται σε περίπου 1,4 εκατομμύρια με σχεδόν 580.000 να φιλοξενούν 150 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν χαρακτηριστεί από την UNRWA. Ανθρωπιστικοί συνάδελφοι προειδοποιούν για υπερπληθυσμό, καθώς ο μέσος αριθμός ατόμων ανά καταφύγιο έχει φτάσει πάνω από 2,5 φορές τη χωρητικότητά τους.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική δεδομένης της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, φαρμάκων, εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα, περιθάλπει αυτήν τη στιγμή περίπου 5.000 ασθενείς, πολύ περισσότερο από τη χωρητικότητά του των 700 ασθενών. Αυτό προστίθεται σε περίπου 45.000 εσωτερικά εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο εντός και γύρω από το νοσοκομείο.

Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε καταγράψει 62 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρέασαν 29 υγειονομικές υπηρεσίες και 23 ασθενοφόρα. Επτά νοσοκομεία, όλα στην πόλη της Γάζας και τη βόρεια Γάζα, αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των ζημιών που υπέστησαν, της έλλειψης ρεύματος και προμηθειών και εντολών εκκένωσης.

Για δέκατη τέταρτη συνεχή ημέρα, η Γάζα παραμένει υπό πλήρη διακοπή ρεύματος.

Listen Live