Σαβ, Νοε 23, 2024

Το πρώτο αίτημα πολλών Παλαιστινίων με τους οποίους μίλησα στις επισκέψεις μου είναι «δώστε μου αξιοπρέπεια»

Το πρώτο αίτημα πολλών Παλαιστινίων με τους οποίους μίλησα στις επισκέψεις μου είναι «δώστε μου αξιοπρέπεια»

Συνέντευξη της Sigrid Kaag, Ανώτερης Ανθρωπιστικής Συντονίστριας και Υπεύθυνης Ανοικοδόμησης για τη Γάζα

Δημοσίευμα του UN News

Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον και ευθύνη να εργαστεί για την έγκαιρη ανάκαμψη στη Γάζα, αλλά «δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να περιμένουν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με το συντονισμό της παράδοσης βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Η Sigrid Kaag, Ανώτερη Ανθρωπιστική Συντονίστρια και Ανοικοδόμηση για τη Γάζα, είπε ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η τεράστια ταλαιπωρία που προκλήθηκε από μήνες βομβαρδισμών.

«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για εμάς, στην ασφάλεια του έξω κόσμου, να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι έχουν περάσει οι άνθρωποι», είπε στα UN News.

Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο έδαφός του που άφησαν περίπου 1.200 νεκρούς και άλλους 250 ομήρους.

Περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και περισσότεροι από 77.000 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, OHCHR, επικαλούμενο τις υγειονομικές αρχές του θύλακα. Μέχρι σήμερα, 180 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ UNRWA έχουν επίσης σκοτωθεί.

Η κα Κάαγκ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καθόρισε τη θέση της μέσω της απόφασης 2720, που εγκρίθηκε πέρυσι, η οποία την καλεί να διευκολύνει, να συντονίζει, να παρακολουθεί και να επαληθεύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι ένας νέος μηχανισμός για τη μεταφορά ναυαγοσωστικής βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες – άλλη μια διάταξη του ψηφίσματος του Συμβουλίου.

Πριν από τη συνάντηση, η κ. Kaag μίλησε στο UN News για αυτές τις εξελίξεις και την πρόσφατη αποστολή της στη Γάζα, την τέταρτη από τον διορισμό της τον Δεκέμβριο.
Αυτή η συνέντευξη έχει τροποποιηθεί για λόγους σαφήνειας και έκτασης

Sigrid Kaag: Ο σκοπός της αποστολής ήταν να συναντηθούμε πραγματικά και να μιλήσουμε και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι για τις προκλήσεις και το πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο.

Υποστηρίζει επίσης όλους τους ανθρωπιστές συναδέλφους που εργάζονται καθημερινά στη Γάζα.

Αυτό που είδα στα διάφορα μέρη της Γάζας που περάσαμε ήταν εκτεταμένες καταστροφές, μιλώντας σε ανθρώπους και άκουσα από αυτούς πώς επηρεάστηκαν, ακούγοντας για την απώλεια, το τραύμα τους. Και φυσικά, επίσης, πώς κατάφεραν ακόμη και να αντεπεξέλθουν στις πολύ, πολύ τρομερές, σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες που ζει η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας.

Το επίκεντρο της αποστολής αυτή τη φορά ήταν οι συνθήκες υγείας στη Γάζα και με συνόδευε μια ομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επισκεφθήκαμε το ιατρικό συγκρότημα Nasser, το οποίο είχε κατακλυστεί εντελώς στο εσωτερικό. Όμως, ο ιατρικός διευθυντής σχεδίαζε ήδη πώς θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο, τουλάχιστον σε πολύ μέτριες μορφές. Επισκέφτηκα επίσης το IMC Medical Field Hospital, όπου νοσηλεύονταν πολλοί από τους σοβαρά τραυματίες – συμπεριλαμβανομένων σοβαρά τραυματισμένα και υποσιτισμένα παιδιά.

Έτσι, μιλώντας σε ασθενείς, αλλά και σε γιατρούς, και πάλι, όντας πολύ συγκινημένοι και πολύ ταπεινωμένοι από τη συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι να ανακουφίσουμε τον πόνο και να προσπαθήσουμε να εργαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο για να λάβουμε ανθρωπιστική βοήθεια για αυτό να προσεγγίσει τους ανθρώπους σε συνεπή και βιώσιμη βάση, αλλά φυσικά και να κοιτάξει πέρα ​​από τον ορίζοντα της τρέχουσας κρίσης.

Ειδήσεις του ΟΗΕ: Το ψήφισμα 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητούσε τη δημιουργία της θέσης σας, ζητούσε επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα. Πού βρισκόμαστε σε αυτό;

Sigrid Kaag: Το ψήφισμα είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικό όσον αφορά δύο πτυχές: διευκόλυνση, επιτάχυνση, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και το δεύτερο μέρος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού για την υποστήριξη όλων αυτών, και εν τέλει επίσης για την υποστήριξη της συλλογικής προσπάθειες του ΟΗΕ, των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), των παλαιστινιακών ΜΚΟ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας. Τους τελευταίους μήνες δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων. Έχουμε διαπραγματευτεί διαδρομές, τη λεγόμενη διαδρομή του Ιορδάνη.

Εργαζόμαστε με άλλους στον θαλάσσιο διάδρομο, αλλά φυσικά εκμεταλλευόμαστε επίσης τη σημασία της αιγυπτιακής διαδρομής μέσω της Ράφα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε σημεία πρόσβασης, ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση και ότι μπορούμε πραγματικά να παρακολουθούμε, να ειδοποιούμε και να έχουμε καλύτερη αίσθηση του τι θα πάει στη Γάζα για να υποστηρίξει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ομάδα Ανθρωπιστικής Χώρας. Και στη συνέχεια στη Γάζα, κατανοήστε ότι αγγίζει τους ανθρώπους και διανέμεται με τον βέλτιστο τρόπο.

Ένας μηχανισμός δεν είναι ιερή οντότητα.
Είναι μια πλατφόρμα με τρόπο που παρέχει ορατότητα, βοηθά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και δίνει δεδομένα και, τελικά, θα πρέπει να εξομαλύνει τη διαδικασία. Έτσι, αφαιρούμε όλες τις περιττές καθυστερήσεις, γνωρίζουμε τι συμβαίνει και, τελικά, παρέχει επίσης διαφάνεια που είναι πολύ απαραίτητη.
Ειδήσεις του ΟΗΕ: Μιλήσατε για τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου.

Ποιο είναι το τελευταίο σε αυτό;

Sigrid Kaag: Είναι ακόμη ένα πολύ ενεργό έργο σε εξέλιξη, αλλά μπορείτε να θυμάστε ότι τον Φεβρουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν, μαζί με αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών δεσμευμένων χωρών, με την Κυβέρνηση της Κύπρου να πω ότι βλέπουμε αξία την προσθετικότητα του θαλάσσιου διαδρόμου.

Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό. Και από την πλευρά του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών παραγόντων εντός της Γάζας, διερευνούμε υπό ποιες συνθήκες και παραμέτρους τα ΗΕ θα μπορούσαν να είναι μέρος της παραλαβής και της διανομής σε ολόκληρη τη Γάζα. Αυτό έχει ζητήματα ασφαλείας.

Έχει προφανώς σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια της διανομής, αλλά και την ασφάλεια και την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.

Μια σειρά από ερωτήματα διεκπεραιώνονται. Από την πλευρά του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του μηχανισμού και της αποστολής μου, φιλοξενούμε τη Γραμματεία για την υποστήριξη των κρατών μελών που θέλουν να στείλουν φορτίο μέσω Κύπρου.

Υπάρχουν μόνιτορ που έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο και υποστηρίζουμε τη διαδικασία, θα έλεγα, από την αρχή και ελπίζω επίσης μέχρι το τέλος.

Αυτή είναι μια σημαντική διαδρομή, ωστόσο –και το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν– δεν υποκαθιστά τη σημασία της βοήθειας σε μια μελλοντική ανάκτηση και ανοικοδόμηση αγαθών που φθάνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι όλα σχετικά με τη γη, τη γη και τη γη, και αυτή είναι η απόλυτη εστίασή μας. Όμως, η προσθετικότητα είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης και του συνόλου των αναγκών, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Ειδήσεις του ΟΗΕ: Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την ασφάλεια των ανθρωπιστών στη Γάζα και οι ίδιοι οι ανθρωπιστές έχουν εκφράσει τις δικές τους ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Τι γίνεται για να ενισχυθεί ο μηχανισμός αποσύγκρουσης και να διασφαλιστεί ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους;

Sigrid Kaag: Είναι φυσικά μια φρικτή κατάσταση όπου τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στον ανθρωπισμό, και η πλειονότητα τους είναι Παλαιστίνιοι, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως σε κάθε κατάσταση πολέμου και σύγκρουσης, είναι πάντα ένας μεγάλος κίνδυνος και οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των άλλων. Είναι η πιο ευγενική θυσία, αλλά δεν πρέπει να είμαστε σε αυτή τη θέση.

Η αποσύγκρουση ήταν ένα μακροχρόνιο ερώτημα και ένα μακροχρόνιο και σημαντικό θέμα συζήτησης και ενεργητικής διαπραγμάτευσης. Η αποσύγκρουση είναι μια πολύ ευαίσθητη και πολύπλοκη διαδικασία, αλλά χρειάζεται πολύ σαφείς κατανοήσεις: επικοινωνία, σεβασμός του ρόλου των εργαζομένων στον ανθρωπισμό και συμφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Αυτό επηρεάζει τις συνοδείες και τους χώρους διανομής. Επηρεάζει πολύ σαφείς και πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες που διαπραγματευόμαστε με τις ισραηλινές αρχές και, ειδικότερα, φυσικά, όπου οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

Ειδήσεις των Ηνωμένων Εθνών: Η εστίαση είναι στην άμεση ανθρωπιστική κρίση, αλλά παρόλο που ο πόλεμος μαίνεται, βλέπουμε εικόνες που είναι πέρα ​​από την κατανόηση. Είναι ακόμη δυνατή η ανοικοδόμηση της Γάζας σε αυτό το σημείο;

Sigrid Kaag: Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή είναι ίσως μια ρηTορική ερώτηση μόνο που έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε. Νομίζω ότι έχουμε το καθήκον να φροντίζουμε, έχουμε την ευθύνη και οφείλουμε στον παλαιστίνιο άμαχο πληθυσμό στη Γάζα να σκεφτεί και να συνεργαστεί στενά με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Φυσικά, εμείς –και ο Γενικός Γραμματέας το έχει δηλώσει αυτό σε πολλές περιπτώσεις–ελπίζουμε στην ταχεία επιστροφή τους στη Γάζα, ώστε οι θεσμοί να μπορέσουν να ηγηθούν αυτής της διαδικασίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει μια μεταρρύθμιση, έχει ένα σχέδιο για τη Γάζα και προφανώς έχουν γίνει πολλές μελέτες. Αν είναι δυνατόν, νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, αν κοιτάξετε την έκταση της ζημιάς, ακόμα και απλώς κοιτάζοντας την απομάκρυνση των ερειπίων και την ανάγκη ανακατασκευής κατοικιών το συντομότερο δυνατό για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, ώστε να μην προκαλέσουμε μια γενιά που δεν έχει πρόσβαση στο σχολείο ή την κατάλληλη εκπαίδευση.

Για τους Παλαιστίνιους, αυτό ήταν πάντα η περηφάνια και η χαρά τους. Οπότε, νομίζω ότι πρέπει να είναι ρητορική ερώτηση.
Έχουμε το καθήκον και την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την έγκαιρη ανάκαμψη, να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση και επίσης τη χρηματοδότηση. Έχω πλήρη επίγνωση ότι είναι εγγενώς συνδεδεμένο με την πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και τη λύση των δύο κρατών. Όμως, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να περιμένουν. Οι ζωές συνεχίζονται και οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πολύ.

Ειδήσεις του ΟΗΕ: Μιλώντας για ανθρώπους που υποφέρουν, είπατε ότι έχουμε καθήκον να ανακατασκευάσουμε τη Γάζα, αλλά και πώς μπορούν οι άνθρωποι που έζησαν αυτές τις φρικαλεότητες να αποκτήσουν ελπίδα και να συνεχίσουν τη ζωή τους;

Sigrid Kaag: Η θεραπεία της ψυχής είναι εγγενώς προσωπική. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για εμάς, στην ασφάλεια του έξω κόσμου, να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι έχουν περάσει οι άνθρωποι. Παιδιά που ξαφνικά μένουν χωρίς γνωστό εν ζωή συγγενή.

Παιδιά που έπρεπε να υποστούν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία.
Οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους, τα σπίτια τους, έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές.

Χρειάζεται, επίσης, άμεση προσοχή. Η ανάρρωση δεν είναι μόνο φυσική. Είναι επίσης στήριγμα για τη θεραπεία της ψυχής το να δίνεις με κάποιο τρόπο στο τραύμα χώρο και θέση.

Πρόκειται για μια αποσκευή που ζητείται από τους ανθρώπους να κουβαλούν μια ζωή. Αλλά εδώ, κατά τη γνώμη μου, εδώ πρέπει να δοθεί τεράστια έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ζήτησα από αρκετούς συναδέλφους με τους οποίους μιλάω να θεωρήσουν αυτή την πτυχή τόσο σημαντική όσο η τροφή, το καταφύγιο, το νερό και όλα τα άλλα στοιχεία των βασικών εξαρτημάτων που χρειαζόμαστε. Διαφορετικά, δεν μπορείς να είσαι ολόκληρος ως άνθρωπος.

Αυτή η πτυχή χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή για πολλά χρόνια ακόμα.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ήταν τελικά πολύ ανθεκτικοί, χρειάζονται σημαντική υποστήριξη. Χρειαζόμαστε τους ειδικούς.

Χρειαζόμαστε ψυχολόγους, ψυχιάτρους.
Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους προπονητές.
Όμως, ένας ολόκληρος πληθυσμός είναι τραυματισμένος, επομένως είναι πολύ διαφορετικό. Και μας ζητά, όλους εμάς με μεγάλη εξειδίκευση από την περιοχή, να σκεφτούμε και να εργαστούμε πολύ διαφορετικά. Πρέπει να το σχεδιάσουμε από τώρα.

Αλλά, αν ρωτήσετε σήμερα, το πρώτο ερώτημα πολλών Παλαιστινίων με τους οποίους μιλάω στις επισκέψεις μου είναι «δώστε μου αξιοπρέπεια». Αυτό είναι πολύ περίπλοκο, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ πρακτικά, χωρίς όμως να ξεχνάμε την ψυχή, τα ανθρώπινα όντα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό είναι ίσο για όλους μας, όποιοι κι αν είμαστε, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Ειδήσεις Ηνωμένων Εθνών: Οι άνθρωποι που συναντήσατε στο έδαφος και σας έλεγαν αυτό, «δώστε μου αξιοπρέπεια», υπάρχει κάτι που μπορείτε να μας πείτε που σας άγγιξε πραγματικά κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης;

Sigrid Kaag: Για να είμαι ειλικρινής, νιώθετε με έναν τρόπο τόσο ταπεινωμένοι και τόσο συγκινημένοι από όλες τις διαφορετικές ιστορίες οδύνης. Σε κάνει επίσης να νιώθεις, σε ένα ορισμένο στάδιο, επίσης αρκετά αβοήθητος. Γιατί έχουμε λόγια και δουλεύουμε, αλλά θέλετε να κάνετε πράγματα τώρα, επί τόπου.

Όμως, όλοι έχουμε διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες. Συναντήθηκα με μια σειρά από παλαιστινιακές ΜΚΟ, μερικές από αυτές που εργάζονται εκεί για δεκαετίες σε πολιτικές και στρατιωτικές καταστάσεις.
Ήταν τόσο αφοσιωμένοι, και θα έλεγα σχεδόν θετικά αυστηροί.

Το συμπέρασμα μου ήταν ότι ό,τι κάνουμε, η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι πολύ στο προσκήνιο μαζί με την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής, επειδή γνωρίζουν τους ανθρώπους τους, ήταν εκεί, έχουν τεχνογνωσία και ήδη σκέφτονται. Είχαν ήδη ιδέες για
επανεκκίνηση. Τώρα, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν την ψυχική ή τη σωματική δύναμη, οπότε ας μην ξεχνάμε το τεράστιο θάρρος και την αποφασιστικότητά τους. Και αυτό πρέπει να το καλλιεργήσουμε. Πρέπει να το γαλουχήσουμε.

Listen Live