Τετ, Οκτ 23, 2024

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) στον Λιβανο για να πολεμησει την ΠΕΙΝΑ.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) στον Λιβανο για να πολεμησει την ΠΕΙΝΑ.

Παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ένα εκατομμύριο αμαχους που επλήγησαν από την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Λίβανο.

ΒΗΡΥΤΟΣ – Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) ξεκίνησε μια επείγουσα επιχείρηση για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε έως και ένα εκατομμύριο άτομα που επλήγησαν από την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Λίβανο. Ο οργανισμός διανέμει σιτηρέσια έτοιμα προς κατανάλωση, ψωμί, ζεστά γεύματα και δέματα τροφίμων σε οικογένειες σε καταφύγια σε όλη τη χώρα.

Μια περαιτέρω επιτάχυνση της σύγκρουσης αυτό το Σαββατοκύριακο υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική απάντηση. Αυτό έρχεται αφού χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί, επιδεινώνοντας την ευθραυστότητα ενός πληθυσμού που βαρύνεται από συσσωρευμένες κρίσεις.

Το WFP, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος παρέχοντας βοήθεια από την πρώτη μέρα της κρίσης, έχει μέχρι σήμερα φτάσει σε περισσότερα από 66.000 άτομα σε καταφύγια σε όλη τη χώρα. Το WFP συνεργάζεται με δωρητές και εταίρους εδώ και αρκετούς μήνες για τη συγκέντρωση προμηθειών τροφίμων σε στρατηγικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και μπόρεσε να επεκτείνει σημαντικά τη βοήθειά του χάρη στις ολοκληρωμένες προετοιμασίες.

«Μέσα σε λίγες μέρες η βοήθεια του WFP έφτασε σε χιλιάδες πρόσφατα εκτοπισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο Matthew Hollingworth, Διευθυντής Χώρας του WFP στο Λίβανο. «Σήμερα, άκουσα ιστορίες οικογενειών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφήνοντας τα πάντα πίσω αναζητώντας ασφάλεια. Καθώς η κρίση βαθαίνει, ετοιμαζόμαστε να βοηθήσουμε έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσω ενός συνδυασμού μετρητών και επισιτιστικής υποστήριξης. Ωστόσο, χρειαζόμαστε επειγόντως πρόσθετους πόρους για να διατηρήσουμε και να κλιμακώσουμε την απάντησή μας».

Για να συνεχιστούν αυτές οι κρίσιμες επιχειρήσεις, το WFP απαιτεί επειγόντως 105 εκατομμύρια USD μέχρι το τέλος του έτους και καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιήσει πόρους και να υποστηρίξει την ανθρωπιστική απάντηση.

Έχουν δημιουργηθεί κουζίνες και επιχειρήσεις ζεστών γευμάτων στο βόρειο και κεντρικό Λίβανο για την προετοιμασία ελαφρών γευμάτων για όσους αναζητούν ασφάλεια σε καταφύγια. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα ενισχύσουν την ικανότητα του WFP να παρέχει ζεστά γεύματα ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων.

Εταίροι από τον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας έχουν επίσης συνεισφέρει παρέχοντας ζεστά γεύματα σε σχεδόν 14.000 εκτοπισμένους σε συλλογικά καταφύγια, επιδεικνύοντας μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών.

«Ο Λίβανος βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο», δήλωσε η Corinne Fleischer, Περιφερειακή Διευθύντρια του WFP για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. «Μια περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τους ανθρώπους αυτής της περιοχής, που έχουν ήδη περάσει τόσα πολλά. Επιπλέον, θα επεκτείνει μαζικά τις συλλογικές επιχειρησιακές και οικονομικές δυνατότητες της ανθρωπιστικής κοινότητας. Το WFP είναι επί τόπου, αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως κεφάλαια. Πιο επειγόντως, οι άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται ειρήνη».

Το WFP παρακολουθεί την κατάσταση και, με τους διαθέσιμους πόρους, μπορεί να κλιμακωθεί σε έως και ένα εκατομμύριο άτομα που επηρεάζονται από την πρόσφατη κλιμάκωση για ένα μήνα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να χτίσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Listen Live