Παρ, Οκτ 25, 2024

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) για την ΠΕΙΝΑ και τις Δυσκολίες του στη Γαζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) για την ΠΕΙΝΑ και τις Δυσκολίες του στη Γαζα

Οι επιχειρήσεις επισιτισμού στη Γάζα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις καθώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση κρατά τις ανάγκες πείνας υψηλές

ΚΑΪΡΟ – Δέκα μήνες μετά τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα συνωστίζονται σε έναν συνεχώς συρρικνούμενο χώρο χωρίς επαρκή υγιεινή ή υγειονομική περίθαλψη και εκριζώνονται επανειλημμένα από εντολές εκκένωσης που διακόπτουν επίσης τα κέντρα βοήθειας που προορίζονται να τους υποστηρίξουν, συμπεριλαμβανομένων των διανομών τροφίμων και των κοινοτικών κουζινών που υποστηρίζονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP).

Οι επιχειρήσεις του WFP παρεμποδίζονται σοβαρά από την εντατικοποίηση των συγκρούσεων, τον περιορισμένο αριθμό συνοριακών διελεύσεων και τους κατεστραμμένους δρόμους. Τους τελευταίους δύο μήνες, εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστροφικής πείνας, το WFP αναγκάστηκε να μειώσει το περιεχόμενο των δεμάτων τροφίμων στη Γάζα καθώς οι εισροές βοήθειας μειώθηκαν και οι προμήθειες μειώθηκαν. Με δύο, ή περιστασιακά τρεις, συνοριακές διελεύσεις ανοιχτές, περίπου το ήμισυ της απαιτούμενης επισιτιστικής βοήθειας εισήλθε στη Γάζα τον Ιούλιο. Με παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται να κλείσει και ο Αύγουστος.

Το WFP προειδοποιεί επίσης για την κατάσταση των σημαδεμένων από τον πόλεμο δρόμων που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι κρατήρες και τα συντρίμμια του κελύφους κάνουν την οδήγηση αργή και προκλητική για τους οδηγούς φορτηγών ακόμα και σε ξηρό καιρό. Σε δύο μήνες, όταν αναμένονται βροχές και πλημμύρες, οι περισσότεροι δρόμοι θα καταστούν άχρηστοι.

«Δίπλα στις απελπισμένες ανάγκες του σήμερα, πρέπει να σκεφτούμε τι έρχεται. Δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε τρόφιμα στους κατοίκους της Γάζας αν δεν γίνουν επείγουσες επισκευές σε αυτούς τους δρόμους. Πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε τα βαριά μηχανήματα που χρειάζονται και να συνεργαστούμε με τις κοινότητες, ώστε να έχουμε την εργασία για να φτιάξουμε τους δρόμους πριν έρθει η βροχή», δήλωσε ο Διευθυντής Χώρας του WFP Palestine, Antoine Renard.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι πλέον εκτοπισμένοι και ζουν σε σκηνές ή καλύβες αυτοσχέδιων βάρδιων, συχνά σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες. Λόγω των εντολών εκκένωσης, προσπαθούν επίσης να βρουν ασφάλεια σε όλο και πιο μικρούς χώρους, όπου οι βασικές υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει και οι συνθήκες καθιστούν πιθανές εστίες ασθενειών.

«Η μεταφορά τροφίμων, νερού, φαρμάκων και εξοπλισμού υγιεινής είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση των κοινοτήτων στη Γάζα σήμερα και θα είναι απαραίτητη για τους επόμενους μήνες. Οι δρόμοι είναι μέρος αυτής της γραμμής σωτηρίας. Πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε το προσωπικό και οι πάροχοι υπηρεσιών μας να είναι ασφαλείς όταν εκτελούμε αυτές τις επισκευές δρόμων», είπε ο Ρενάρ.

Εκτός από τους κατεστραμμένους δρόμους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας παλεύουν καθημερινά με αργές άδειες και συχνές αρνήσεις όταν ζητούν άδεια να μετακινηθούν. Οι λεηλασίες και τα προβλήματα δημόσιας τάξης είναι επίσης συχνά, ειδικά όταν οι νηοπομπές πρέπει να περιμένουν για ώρες στα σημεία κράτησης.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το WFP κατάφερε να φέρει μόνο τους μισούς από τους 24.000 τόνους επισιτιστικής βοήθειας που απαιτούνται για επιχειρήσεις που εξυπηρετούν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιχειρήσεις του WFP στη Γάζα περιλαμβάνουν δέματα τροφίμων και αλεύρι σε οικογένειες σε καταφύγια, ζεστά γεύματα, υποστήριξη σε αρτοποιεία, ειδικά διατροφικά προϊόντα για μητέρες και μικρά παιδιά και διατροφικά σνακ για παιδιά σε ειδικούς ασφαλείς χώρους που έχει δημιουργήσει η UNICEF.

Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, οι κοινοτικές κουζίνες που υποστηρίζονται από το WFP στη βόρεια Γάζα παρέχουν ζεστά γεύματα με φρέσκα λαχανικά (πατάτες και κρεμμύδια). Αυτή η πρώτη παράδοση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του WFP να φέρει θρεπτικά φρέσκα προϊόντα για να συμπληρώσει τις επείγουσες μερίδες τροφίμων από τις οποίες επιβίωσαν οι οικογένειες για μήνες και να αποτρέψει τον υποσιτισμό.

Εκτός από δέματα τροφίμων και ζεστά γεύματα για άμεση ανακούφιση, το WFP εργάζεται επίσης σε πιο βιώσιμες λύσεις για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντεπεξέλθουν.

Δεδομένων των υψηλών τιμών των τροφίμων ως αποτέλεσμα του πολέμου, το WFP δοκιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας σε μετρητά στην περιοχή Deir Al Balah στην κεντρική Γάζα που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αγοράζουν τα τρόφιμα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα θα διοχετεύουν ρευστότητα στο Την ίδια στιγμή την πληγωμένη οικονομία της Γάζας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live