Τετ, Οκτ 23, 2024

Το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικά σε 5.000 τηλεειδοποιητές της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικά σε 5.000 τηλεειδοποιητές της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, τοποθέτησε εκρηκτικά σε 5.000 τηλεειδοποιητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ προτού πυροδοτηθούν οι συσκευές την Τρίτη.

Οι πηγές είπαν στο Reuters ότι η πλοκή ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες, με τους τηλεειδοποιητές να μεταφέρθηκαν στον Λίβανο νωρίτερα αυτό το έτος.

Ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ είχε τροποποιήσει τις συσκευές «στο επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ έβαλε μια πλακέτα μέσα στη συσκευή που περιείχε εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», εξήγησε η πηγή.

Σημείωσαν επίσης ότι 3.000 τηλεειδοποιητές εξερράγησαν αφού έλαβαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά ταυτόχρονα.
Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε ότι μέχρι και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα σε κάθε τηλεειδοποιητή, που δεν εντόπισε η Χεζμπολάχ για μήνες.

Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και κάποιοι άλλοι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγησαν οι τηλεειδοποιητές τους.  

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για την πράξη δολιοφθοράς που στόχευε επίσης τη Χεζμπολάχ.

Επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το καθεστώς βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις. Όμως το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.  

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε δήλωση μετά το περιστατικό λέγοντας ότι το κίνημα είναι πλήρως έτοιμο να υπερασπιστεί το λιβανέζικο έθνος.     
«Δηλώνουμε ότι η αντίσταση, σε όλα τα επίπεδα και τις διάφορες μονάδες της, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον ακλόνητο λαό του». 

Το κίνημα πρόσθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χεζμπολάχ διεξάγουν επί του παρόντος μια ευρεία έρευνα ασφαλείας και επιστημονική έρευνα για να προσδιορίσουν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις ταυτόχρονες εκρήξεις.

Ομοίως, ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες περιθάλπουν τους τραυματίες και τραυματίστηκαν σε πολλά νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου».

Αυτό έγινε αφότου το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την επέκταση των πολεμικών του στόχων. 

Το συμβούλιο είπε ότι η διακοπή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ για να επιτραπεί στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι πλέον επίσημος στόχος πολέμου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο εν μέσω των ανταλλαγών πυρών μεταξύ του καθεστώτος του Τελ Αβίβ και της Χεζμπολάχ από τις 8 Οκτωβρίου. Αυτή είναι μια ημέρα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου είπε ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εκτροχιάσει τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα θέτοντας νέους όρους. 

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας σημαίνει ότι το καθεστώς Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στον Λίβανο, η οποία έχει εγείρει φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα αναλάβει βαρύτερη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ. 

Οι απειλές του έρχονται καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα που περιλαμβάνουν κυρίως την εξάλειψη της Χαμάς και την «ολική νίκη» επί της ομάδας αντίστασης. 

Προς το παρόν, η πρόθεση του Ισραήλ να διευρύνει τους στρατιωτικούς του στόχους έχει εγείρει ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό συμβαίνει επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια πλήρης σύγκρουση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του πλαστού καθεστώτος.  

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Νετανιάχου ότι η εντατικοποίηση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ δεν θα βοηθήσει στην επιστροφή των Ισραηλινών που εκκενώθηκαν από τη συνοριακή περιοχή στα σπίτια τους, σύμφωνα με το Associated Press. 

Ο Χόχσταϊν, ο οποίος συνάντησε τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κινδύνευε να πυροδοτήσει μια ευρεία και παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση εάν προχωρήσει σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου, ωστόσο, διπλασίασε την πολεμοχαρή του στη συνάντηση. 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολέμου Yoav Gallant είπε επίσης στον Hochstein ότι ο χρόνος τελειώνει για μια συμφωνία με τη Χεζμπολάχ, καλώντας για «στρατιωτική δράση» κατά του κινήματος για να διασφαλιστεί η επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών στο βορρά. 

Ο Gallant έχει ήδη περιγράψει το όνειρο της «ολικής νίκης» του Νετανιάχου επί της Χαμάς ως αλαζονεία και ανοησία. Ως εκ τούτου, πώς μπορεί το Ισραήλ να πετύχει σε μια πιθανή συνολική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς;

Το κίνημα αντίστασης της Χεζμπολάχ είπε ότι ενώ δεν επιθυμεί έναν ευρύτερο πόλεμο, είναι προετοιμασμένο για ένα τέτοιο σενάριο.

Listen Live