Παρ, Ιουλ 19, 2024

Τουρκία: Με μνημεία που φωνάζουν… Έλληνες κερδίζει τους επισκέπτες

Τουρκία: Με μνημεία που φωνάζουν… Έλληνες κερδίζει τους επισκέπτες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο (φωτ.: EPA / Oliver Kim)

Με μνημεία που φωνάζουν… Έλληνες κερδίζει για μια ακόμα χρονιά τους επισκέπτες της η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το Νο1 αξιοθέατο φέτος στη χώρα είναι η Έφεσος, η αρχαία πόλη-διαμάντι της Μικράς Ασίας που κατά τους προϊστορικούς (μυθικούς) χρόνους φέρεται να κατοικήθηκε από τις Αμαζόνες.

Δεύτερο στη σειρά αξιοθέατο που θέλουν οπωσδήποτε να επισκεφθούν οι τουρίστες είναι η Ιεράπολις, η αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας στη Μικρά Ασία, και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ierapoli frygias

Άποψη της κυρίας οδού της Ιεράπολης (πηγή: Wikipedia)

Στην πρώτη τριάδα βρίσκεται ένα ακόμα μνημείο που έχει ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO, η περιοχή Γκιόρεμε στην Καππαδοκία, ένα υπαίθριο μουσείο που τη Βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν Ματιανή ή Ματιανά. Το νέο όνομα το απέκτησε το 1928 και θεωρείται παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας Κόραμα.

Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπουργείο, είναι ο μεσαιωνικός Πύργος του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη που κατασκευάστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, και ο εμβληματικός για τους Έλληνες του Πόντου ναός της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

patara vwmos2

Βωμός 2.000 ετών με ελληνική γραφή που βρέθηκε στα Πάταρα (φωτ.: Anadolu)


Επίσης στην επαρχία της Αττάλειας πλήθος επισκεπτών συγκεντρώνουν τα ερείπια τριών αρχαιότατων πόλεων της Λυκίας: Όλυμπος, Πάταρα και Φασηλίδα βρίσκονται μέσα στη 10άδα.

Πηγή: pontosnews

Listen Live