Κυρ, Οκτ 20, 2024

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑ HOJAT ΣΤΗΝ TEHRAN TIMES

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ  ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑ HOJAT ΣΤΗΝ TEHRAN TIMES

Της Mona Hojat Ansari

ΤΕΧΕΡΑΝΗ – Ο ανήσυχος τόνος στη δήλωση της G7 της Κυριακής που εξέφραζε ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός «ευρύτερου» πολέμου στη Δυτική Ασία και το απελπιστικό βλέμμα στο πρόσωπο του Μπάιντεν όταν είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε ότι το Ιράν θα «αποχωρήσει» από τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη αδιαφορία που είχε επιδείξει η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε τις επιθέσεις που οδήγησαν στην οργή του Ιράν σήμερα.

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukr και τον πολιτικό αρχηγό της Hamas Ismail Haniyeh σε ξεχωριστές επιθέσεις στις 30 Ιουλίου και στις 31 Ιουλίου. Ο Shukr στοχοποιήθηκε σε ένα κτίριο νότια της Βηρυτού και ο Haniyeh σκοτώθηκε μέσα στην προσωρινή κατοικία του στην Τεχεράνη, όπου διέμενε αφού παρευρέθηκε στο τελετή εγκαινίων του Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έδειχναν να μην ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης όταν συνέβησαν οι δύο επιθέσεις υψηλού προφίλ. Αλλά μια απτή αλλαγή προέκυψε στη συμπεριφορά και τα λόγια τους μόλις έγινε φανερό ότι το Ιράν σκοπεύει να θεωρήσει υπεύθυνο το ισραηλινό καθεστώς για παραβίαση σημαντικών «κόκκινων γραμμών».

Τις τελευταίες ημέρες, τα δυτικά κράτη έχουν δεσμεύσει τις περιφερειακές χώρες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν το Ιράν να απόσχει να επιτεθεί στο Ισραήλ ή τουλάχιστον να μετριάσει την απάντησή του. Έχουν επίσης αναπτύξει μέσα ενημέρωσης για να ξεκινήσουν εκστρατείες προπαγάνδας με στόχο να υπονομεύσουν τη νομιμότητα οποιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας από το Ιράν.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει. «Το Ιράν δεν αμφιβάλλει ότι το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι λέει η Δύση, ο μόνος τρόπος να χαλιναγωγηθεί το Ισραήλ είναι να κάνει το καθεστώς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των τρομοκρατικών του ενεργειών.

Η Δύση μπορεί να μην επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν, αλλά κινείται προς αυτόν

Η καταιγίδα διπλωματικών κλήσεων προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπακέρι Κάνι και οι συνεχείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από δυτικούς ηγέτες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ερωτήσεις. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Δύση, ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον, επέτρεψε στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια ενέργεια που σχεδόν εγγυημένη θα προκαλέσει μια ισχυρή και δυνητικά επικίνδυνη απάντηση από το Ιράν.

Οι παρατηρητές αναρωτιούνται εάν οι ΗΠΑ παραπλανούν σκόπιμα τον κόσμο ισχυριζόμενοι ότι δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν και τους συμμάχους του ή αν απλώς αδυνατούν να κατανοήσουν ότι όπως η δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου το 1914 πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η δολοφονία ενός από τους πιο εξέχοντες Παλαιστίνιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα που είναι η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης θα μπορούσε να εξαπολύσει έναν καταρράκτη βίας.

Η πρώτη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν επίγνωση ή δεν εμπλέκονταν» στον θάνατο της Χανίγια – έναν ισχυρισμό που πολλοί δυσκολεύονταν να πιστέψουν.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συνέβη πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε στους Tehran Times ο Amir Ali Abolfath, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και τις αμερικανικές υποθέσεις. «Δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ ούτε συνοδεύουμε τον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου κατά τις ιδιωτικές συναντήσεις τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ απίθανο η Ουάσιγκτον να αγνοούσε το σχέδιο του Ισραήλ να δολοφονήσει τη Χανίγια στην Τεχεράνη. Οι Αμερικανοί μπορεί ακόμη και να βοήθησαν το Ισραήλ στην επίθεση, επειδή στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη Χαμάς και να παραλείψουν οποιαδήποτε δύναμη που θα αποτελούσε πρόκληση κατά τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνούσε τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Abolfath, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο με το Ιράν, εξηγώντας: "Το Ισραήλ επιθυμεί να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με το Ιράν, παρόμοια με αυτό που συνέβη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει μάθει από αυτές τις δαπανηρές εμπειρίες και κατανοεί ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες».

Παρόλο που τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Ιράν δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο, η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτικών στο Ισραήλ μπορεί τελικά να οδηγήσει σε έναν πόλεμο, πρόσθεσε ο ειδικός. «Νομίζω ότι είναι λάθος να λέμε ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά την ίδια στιγμή, τίποτα δεν έχει διαπράξει το Ισραήλ δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το Ισραήλ ενεργεί απερίσκεπτα γιατί γνωρίζει ότι στο τέλος της ημέρας, οι Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ».

Περισσότεροι αναλυτές μίλησαν τις τελευταίες ημέρες για να προειδοποιήσουν τις ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους από λάθος υπολογισμό των απαντήσεων του Ιράν στις ισραηλινές επιθέσεις. Αν και οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι το Ιράν μπορεί να προτιμά να αποφύγει έναν πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ, τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν θα ανεχθεί παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών του. Με άλλα λόγια, το Ιράν είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύει μια αντιπαράθεση.

«Ανεξάρτητα από την επιθυμία του Ισραήλ να αποκαταστήσει την αποτροπή, οι ηγέτες στην Ιερουσαλήμ και την Ουάσιγκτον πρέπει ακόμα να σκεφτούν πώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν», έγραψε ο πρώην ειδικός βοηθός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, αντικατοπτρίζοντας άλλες φωνές. που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τραβήξουν την πρίζα με το Ισραήλ, τουλάχιστον περιστασιακά, εάν δεν θέλουν ο Νετανιάχου να το παρασύρει σε μια περιφερειακή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Listen Live