Πεμ, Οκτ 24, 2024

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ OCHA

Ο OCHA καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «τερματίσει τα δεινά» στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τον Edem Wosornu, Διευθυντή, Επιχειρήσεις και Υποστήριξη του OCHA, εξ ονόματος της Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης

Νέα Υόρκη, 4 Σεπτεμβρίου 2024

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ευκαιρία να ενημερώσετε το Συμβούλιο, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα [για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι] ΝτιΚάρλο μετά την ενημέρωσή μας την περασμένη εβδομάδα.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου,

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μας αναγκάζουν να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά την ίση αξία κάθε ανθρώπινης ζωής.

Ο στόχος του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι να περιορίσει τις συνέπειες του πολέμου θέτοντας ελάχιστα πρότυπα συμπεριφοράς για την προστασία και την κάλυψη των αναγκών όσων δεν πολεμούν – τις βασικές απαιτήσεις της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, τα βάσανα και οι καταστροφές δείχνουν ότι δεν υπήρχε σχεδόν κανένα όριο στην απανθρωπιά που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο – αντίθετα, χαρακτηρίζεται από απώλεια και αγωνία, με τους πολίτες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Όπως μόλις σημείωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΝτιΚάρλο, το βλέπουμε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παιδιών.

Το βλέπουμε αυτό στις πρόσφατες δολοφονίες έξι ομήρων. Και πάλι, όπως είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ντι Κάρλο, εκτιμάται ότι 101 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι παραμένουν όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των λειψάνων όσων δηλώθηκαν νεκροί.

Ανησυχούμε για τη μεταχείριση και τις συνθήκες των υπόλοιπων ομήρων και την άρνηση να επιτραπούν επισκέψεις ή βοήθεια από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουμε επίσης σοβαρές ανησυχίες για τους τραυματισμούς και τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα – περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93.000 τραυματίστηκαν, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Μεγάλο μέρος αυτού του θανάτου και της καταστροφής είναι το αποτέλεσμα της χρήσης βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων, των καταφυγίων και των περιοχών όπου έχει πει στους πολίτες να εκκενώσουν. 

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου

Η βαρβαρότητα αυτής της σύγκρουσης φαίνεται να μην έχει όρια.

Αυτό το βλέπουμε στις πολλές επιθέσεις που βλάπτουν τους ανθρωπιστές: 295 ανθρωπιστές σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Το βλέπουμε επίσης στις επιθέσεις σε ανθρωπιστικά μέσα: από τον Ιανουάριο, οχήματα των Ηνωμένων Εθνών έχουν χτυπηθεί άμεσα σε περισσότερα από δώδεκα ξεχωριστά περιστατικά, παρόλο που ειδοποιήθηκαν οι κινήσεις τους. 

Οι επιθέσεις που πλήττουν το ανθρωπιστικό προσωπικό και η μετακίνησή τους περιορίζουν περαιτέρω την παράδοση σωτήριας βοήθειας. Όπως σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλε προσωρινά τις μετακινήσεις του προσωπικού μετά από μια επίθεση που έπληξε μια από τις νηοπομπές του στις 28 Αυγούστου.

Το βλέπουμε στις αναφορές για κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Το βλέπουμε αυτό στην αναφερόμενη χρήση ανθρώπινων ασπίδων από τα μέρη και στην ενσωμάτωση στρατιωτικής παρουσίας σε κατοικημένες περιοχές.

Το ιατρικό σύστημα στη Γάζα έχει αποδεκατιστεί, αφήνοντας τους ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων εγκύων και θηλαζουσών γυναικών και μικρών παιδιών – χωρίς κρίσιμη φροντίδα. 19 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας - περισσότερα από τα μισά - είναι εκτός λειτουργίας. Όπως σημειώθηκε, πολλές φορές στο παρελθόν, τα υπόλοιπα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν, κατακλυζόμενα από ασθενείς εν μέσω ελλείψεων σε καύσιμα και ιατρικό υλικό.

Οι υποδομές ύδρευσης έχουν παρακωλυθεί σοβαρά, έχουν υποστεί ζημιές, μειώνοντας την παροχή νερού μόλις στο ένα τέταρτο αυτής που ήταν πριν από τον Οκτώβριο του 2023.

Οι πηγές τροφίμων και οι εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν καταστραφεί. Η παράδοση τροφίμων εξακολουθεί να παρεμποδίζεται σοβαρά από τις συνεχιζόμενες μάχες, τους κατεστραμμένους δρόμους και τα εμπόδια στην είσοδο και μετακίνηση ανθρωπιστικών προμηθειών. Περίπου το 96 τοις εκατό του πληθυσμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα.

Οι ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν ακρωτηριαστεί, με τις αυξανόμενες αρνήσεις για ανθρωπιστικές αποστολές και κινήσεις στη Γάζα, κάτι που απλώς επιδεινώνει τα δεινά.

Ταυτόχρονα, οι επανειλημμένες εντολές εκκένωσης αφήνουν τους αμάχους εκτεθειμένους στους κινδύνους των εχθροπραξιών και στερούνται τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους στη Γάζα. Πρέπει να τους επιτραπεί να αναζητήσουν προστασία.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ανθρωπιστικοί στόχοι μπορούν να εμπνεύσουν θετικά βήματα.

Χαιρετίζουμε τις τοπικές ανθρωπιστικές παύσεις, που επέτρεψαν την έναρξη της εκστρατείας έκτακτου εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, και πάλι, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας DiCarlo), και αναγνωρίζουμε τις κολοσσιαίες προσπάθειες των φορέων της υγείας να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Ο Ανώτερος Συντονιστής Ανθρωπιστικής Υποστήριξης και Ανασυγκρότησης συναντήθηκε χθες με τα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης του Ισραήλ σχετικά με ανθρωπιστικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της εκστρατείας για την πολιομυελίτιδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 187.000 παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση της εκστρατείας, με στόχο να προσεγγιστούν περισσότερα από 640.000 παιδιά το επόμενο διάστημα. Η UNRWA [η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή] διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, μεταξύ άλλων με περισσότερες από 200 ομάδες που δραστηριοποιούνται στις κλινικές και στα σημεία υγείας της.

Χαιρετίζουμε επίσης την επισκευή της κύριας υδάτινης γραμμής μεταξύ Ισραήλ και Khan Younis από τοπικούς εταίρους σε συνεργασία με τη UNICEF. Ενώ η κατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα παραμένει τρομερή, η επισκευή έχει αποκαταστήσει την υπηρεσία ύδρευσης σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Al Mawasi, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι υφίστανται αφόρητες συνθήκες.

Παρά όλες τις προκλήσεις, παραμένουμε στο έδαφος στο Al Mawasi και σε ολόκληρη τη Γάζα, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφής και στέγης, και υπηρεσίες προστασίας, όσο καλύτερα μπορούμε. Διανέμονται μερίδες τροφίμων, αν και σε μειωμένα επίπεδα. Λόγω έλλειψης προμηθειών, το σιτάλευρο εξαιρείται από το σιτηρέσιο καθώς έχει προτεραιότητα για τα 14 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από ανθρωπιστικούς φορείς. Διανέμονται επίσης σκηνές, αν και είναι ανεπαρκείς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα, ειδικά με το κρύο και τον βροχερό καιρό που πλησιάζει.

Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου,

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ανησυχία μας από την περασμένη εβδομάδα - παραμένουμε πολύ ανήσυχοι από τον ανθρώπινο θάνατο των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Τη νύχτα της 27ης και της 28ης Αυγούστου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών στη βόρεια Δυτική Όχθη, με φόντο αυξημένες απώλειες, βία εποίκων, αναγκαστικούς εκτοπισμούς και περιορισμούς μετακίνησης. Τώρα έχει περάσει μια εβδομάδα και αυτή η επιχείρηση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αξιολόγησαν τις ανάγκες στο Τουλκάρμ και ανταποκρίνονται, αλλά δεν τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις για αξιολόγηση στην Τζενίν.

Ενώ οι αρνήσεις πρόσβασης έχουν περιορίσει την ικανότητά μας να αξιολογήσουμε πλήρως τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πάνω από δώδεκα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί την περασμένη εβδομάδα. εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί. και υπήρξαν ευρείας κλίμακας ζημιές σε βασικές υποδομές και ιδιωτική περιουσία από αεροπορικές επιδρομές, στρατιωτικές μπουλντόζες, ανταλλαγές πυρών και εκρηκτικές εκρήξεις.

Υπενθυμίζω ότι οποιαδήποτε χρήση βίας στη Δυτική Όχθη πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα που διέπουν την επιβολή του νόμου. Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν συνάδουν με αυτά τα πρότυπα και εγείρουν ανησυχίες για υπερβολική χρήση βίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικός. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και οι βασικές τους ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν. Αυτό το Συμβούλιο –και όλα τα κράτη μέλη– πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση, μεταξύ άλλων ασκώντας διπλωματική και άλλη πίεση και συνεργαζόμενοι για την επιδίωξη λογοδοσίας.

Καλούμε για άλλη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου και όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν άμεση παύση των εχθροπραξιών και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στη Δυτική Όχθη. Τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από αυτό το Συμβούλιο υποσχέθηκαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, μήνες αργότερα, η βία συνεχίζεται, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και όμηροι παραμένουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους.

Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να κάνει πραγματικότητα τις υποσχέσεις του και να δώσει τέλος στα δεινά.

© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Listen Live