Σαβ, Οκτ 19, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Η OCHA παρατήρησε σήμερα την επιστροφή χιλιάδων ανθρώπων σε περιοχές του Khan Younis. Αυτό περιλαμβάνει κεντρικές και ανατολικές γειτονιές της πόλης, καθώς και την παρακείμενη περιοχή Bani Suhaila. Η επιστροφή τους ακολουθεί την ανακοινωθείσα ολοκλήρωση των χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξε μια σύνθετη κοινή προσπάθεια για την απομάκρυνση 85 ασθενών και βαριά τραυματισμένων ασθενών από τη Γάζα στο Άμπου Ντάμπι. Η ιατρική εκκένωση, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τη Γάζα από τον Οκτώβριο, ήταν μια συνεργασία με την κυβέρνηση των Εμιράτων και άλλους οργανισμούς.

Οι ασθενείς περιελάμβαναν 35 παιδιά, με περισσότερους από 60 φροντιστές και μέλη της οικογένειας να συνοδεύουν τους ασθενείς. Η ομάδα μεταφέρθηκε από τη Γάζα μέσω της διάβασης Kerem Shalom.

Μια υπενθύμιση ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική εκκένωση από τη Γάζα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων Kerem Shalom και Rafah προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία και από εκεί σε άλλες διαβάσεις. Ζήτησε επίσης να αποκατασταθούν οι εκκενώσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι χιλιάδες άρρωστοι στη Γάζα υποφέρουν άσκοπα.

Στη Δυτική Όχθη, ο OCHA λέει ότι οι επιθέσεις από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους συνεχίζουν να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στους Παλαιστίνιους .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του OCHA, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 80 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους σχεδόν δώδεκα παιδιά – τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους σε επεισόδια στη Δυτική Όχθη μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, μεταξύ 23 και 29 Ιουλίου.

Την Πέμπτη, 1 Αυγούστου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του OCHA για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Andrea De Domenico, θα ενημερώσει το σώμα Τύπου του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Ημερήσιας Ενημέρωσης Τύπου στις 12 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Θα μιλήσει σε δημοσιογράφους εξ αποστάσεως από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Listen Live