Πεμ, Οκτ 10, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη
Ο αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Τόμας Γουάιτ, δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το πρωί ότι μια νηοπομπή βοήθειας που περίμενε να κινηθεί στη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από πυρά, προσθέτοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη Γάζα το Σαββατοκύριακο. Ανέφερε αναφορές για σημαντικές καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές σε όλη τη Γάζα, ιδιαίτερα στο Χαν Γιουνίς, από τις ισραηλινές δυνάμεις. Στις 2 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε η καταστροφή οικιστικών συγκροτημάτων στη συνοικία Al Sabra, στην πόλη της Γάζας, καθώς και στο νότιο και ανατολικό Khan Younis. Στις 3 Φεβρουαρίου, ένα οικιστικό τετράγωνο καταστράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο του Khan Younis.

Ο τομέας της υγείας παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, με μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία να λειτουργούν στη Γάζα, αλλά μόνο εν μέρει, από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στα νοσοκομεία Nasser και Al Amal στο Khan Younis, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών και των ασθενών, καθώς και χιλιάδων εκτοπισμένων που αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία. Περίπου 6.000 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για εκκένωση έξω από τη Γάζα για τριτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Για τον μήνα Ιανουάριο συνολικά, μόνο δέκα από τις 61 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν προγραμματιστεί για το βόρειο τμήμα της Γάζας (16%) διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές και δύο διευκολύνθηκαν εν μέρει. Τριάντα τέσσερις αποστολές (56 τοις εκατό) απαγορεύτηκε η πρόσβαση και έξι (10 τοις εκατό) αναβλήθηκαν από οργανώσεις βοήθειας λόγω εσωτερικών επιχειρησιακών περιορισμών.

Οι διευκολυνόμενες αποστολές αφορούσαν κυρίως τη διανομή τροφίμων. Αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό όπου αποστολές για την υποστήριξη νοσοκομείων και εγκαταστάσεων που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής.

Listen Live