Δευ, Σεπ 30, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNRWA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNRWA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

Η UNRWA επιβεβαιώνει ότι ένας συνάδελφος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομών πριν από την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης. Συνολικά, 110 συνάδελφοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ανθρωπιστική παύση, η οποία τέθηκε σε ισχύ το πρωί της 24ης Νοεμβρίου, διατηρήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στις 28 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του Ισραήλ και της Χαμάς να παραταθεί το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου.

Μια συνοδεία φορτηγών παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε καταφύγια της UNRWA στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η συνοδεία έξι φορτηγών έφτασε στη Τζαμπάλια στις 27 Νοεμβρίου, μια περιοχή που είχε αποκοπεί από βοήθεια για σχεδόν 50 ημέρες. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι (ή πάνω από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, σχεδόν 1,1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι (ΕΔΠ) βρίσκονταν καταφύγιο σε 156 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας περιοχής.

Σχεδόν 956.000 εκτοπισμένοι βρίσκονταν καταφύγιο σε 99 εγκαταστάσεις στις περιοχές Middle, Khan Younis και Rafah

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ UNRWA ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ RAFAH, ΝΟΤΙΑ ΓΑΖΑ,

Μια συνοδεία φορτηγών παρέδωσε την απαραίτητη βοήθεια στα καταφύγια της UNRWA στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η συνοδεία έξι φορτηγών έφτασε στη Τζαμπάλια στις 27 Νοεμβρίου, μια περιοχή που είχε αποκοπεί από βοήθεια για σχεδόν 50 ημέρες.

«Το επίπεδο των ζημιών είναι πολύ μεγάλο. Είναι απογοητευτικό», δήλωσε ο Thomas White, Διευθυντής Υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα. «Τα κτίρια έχουν μόλις ανοίξει. Ένα χάος από τοιχοποιία, στριφτό μέταλλο και λαμαρίνα φυσάει παντού. Καθώς οδηγούσαμε μέσα από την πόλη της Γάζας ήταν σαν μια πόλη-φάντασμα. όλοι οι δρόμοι ήταν έρημοι. Ο αντίκτυπος των σφοδρών αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών ήταν τόσο ορατός. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με κρατήρες, περιπλέκοντας τις παραδόσεις βοήθειας».

Περισσότερο από το 70 τοις εκατό των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε καταφύγια της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100.000 ατόμων σε 50 καταφύγια στο βορρά.

«Κατά τη διάρκεια της παύσης, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μετακινούνται νότια. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης είδαμε ανθρώπους καλυμμένους με λάσπη να κουβαλούν ό,τι μπορούν. Μια νεαρή μητέρα περπατούσε στην άκρη του δρόμου με τις δύο μικρές κόρες της, και οι δύο δακρυσμένες. Ένα από τα κορίτσια που κρατούσε ένα από τα λασπωμένα παπούτσια της. Είδαμε νέους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Μερικοί άνθρωποι σπρώχνονταν σε αναπηρικά καροτσάκια», πρόσθεσε ο Γουάιτ.

Οι ομάδες της UNRWA στη Jabalia παρέμειναν στο βορρά για να εξυπηρετήσουν τις κοινότητές τους. Αυτά τα μέλη του προσωπικού της UNRWA διατήρησαν ανοιχτές τις κλινικές υγείας, τα πηγάδια νερού σε λειτουργία και παρείχαν υπηρεσίες σε εκτοπισμένους που στεγάζονται σε εγκαταστάσεις της UNRWA.

«Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες ιστορίες θαρραλέων συναδέλφων μας που μένουν και υπηρετούν τις κοινότητές τους στη βόρεια Γάζα. Ένας επικεφαλής των υπηρεσιών υγιεινής της UNRWA, παρά την ανείπωτη θλίψη της γυναίκας και της κόρης του που σκοτώθηκαν, εργάζεται καθημερινά για να παρέχει βασικές υπηρεσίες για την κοινότητα», είπε ο White.

Από τότε που ξεκίνησε η παύση, η UNRWA παρείχε βοήθεια σε πολλά καταφύγια της UNRWA στο βορρά. Αυτό περιελάμβανε ιατρικές προμήθειες, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, αλεύρι σίτου, εμφιαλωμένο νερό, σκηνές και κουβέρτες.

«Πολλές οικογένειες παραμένουν στα κατεστραμμένα από τον πόλεμο σπίτια τους, το μόνο μέρος που αποκαλούν σπίτι. Μας είπαν ότι φοβούνταν να κάνουν το ταξίδι νότια και να ζήσουν μέσα από τις καταστροφές του εκτοπισμού σε ένα άλλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας που δεν έχει γλιτώσει από τον πόλεμο», κατέληξε ο White.

Η UNRWA ζητά η παύση να μετατραπεί σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να προσφέρει ανάπαυλα στον λαό και να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικά αγαθά να ρέουν χωρίς διακοπή στη Λωρίδα της Γάζας

 

 

Listen Live