Δευ, Οκτ 7, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εξέδωσε δήλωση μετά το τέλος της τελευταίας επίσκεψής του στη Γάζα και είπε ότι στη νότια Γάζα, γύρω από τη Ράφα, πρόχειρες δομές Τα πλαστικά σεντόνια έχουν ξεφυτρώσει παντού, ακόμη και στους δρόμους, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο και τη βροχή. Κάθε ένα από αυτά τα αδύναμα καταφύγια μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 20 άτομα.

Είπε ότι ο πληθυσμός της Ράφα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι όλοι όσοι συναντούσε είχαν να μοιραστούν μια προσωπική ιστορία φόβου, θανάτου, απώλειας, τραύματος. Κατά τη διάρκεια των 100 ημερών, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν περάσει από το απόλυτο σοκ της απώλειας των πάντων, σε ορισμένες περιπτώσεις κάθε μέλους της οικογένειάς τους, σε έναν εξουθενωτικό αγώνα για να παραμείνουν στη ζωή και να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο Lazzarini σημείωσε ότι το προσωπικό της UNRWA επηρεάζεται εξίσου. Παρόλα αυτά, εργάζονται ακούραστα για να στηρίξουν τους ανθρώπους γύρω τους. Είπε ότι δεν ήταν σε θέση να τους καθησυχάσει ότι, πόσο μάλλον οι οικογένειές τους ή οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, θα είναι ασφαλείς.

Οι πρώτες πληροφορίες χθες αναφέρουν ότι ένας πύραυλος έπληξε την κλινική της UNRWA στο Ad Daraj, στην πόλη της Γάζας. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσκρουση του βλήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Χθες, ισχυροί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Khan Younis στο νότο, όπου επίσης σημειώθηκαν έντονες μάχες στο έδαφος. Έχουν αναφερθεί πολλά θύματα και έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών, νοσοκομεία και ένα νεκροταφείο.

Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Γάζα παραμένουν διαταραγμένες για έβδομη ημέρα. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, αυτές οι διακοπές εμποδίζουν σημαντικά τις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε επαρκώς στην ανθρωπιστική κρίση και να αξιολογήσουμε την πλήρη έκταση των αναγκών στη Γάζα.

Η ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οπουδήποτε στη Γάζα παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο από τους ισραηλινούς περιορισμούς στην εισαγωγή κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων συσκευών επικοινωνίας.

Εν τω μεταξύ, οι απαγορεύσεις πρόσβασης για ανθρωπιστικές αποστολές σε περιοχές βόρεια της Γουάντι Γάζα εμποδίζουν τις προσπάθειες για την κλιμάκωση της παροχής σωτήριας βοήθειας εκεί και προσθέτουν σημαντικό κόστος στη συνολική ανταπόκριση. Όταν απορρίπτονται οι προγραμματισμένες συνοδείες βοήθειας, είναι επίσης μια χαμένη ευκαιρία για εναλλακτικές αποστολές που θα μπορούσαν να αναληφθούν σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Listen Live