Σαβ, Οκτ 5, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

Χθες, μια ομάδα από το OCHA και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς μετά το χτύπημα, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί πέντε ημερών. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο που διευθύνεται από την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ υπέστη σοβαρές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, το προσωπικό του OCHA και του ΠΟΥ έγινε μάρτυρας εκτεταμένων ζημιών και εκτοπισμού αμάχων. Περίπου 14.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι βρίσκονταν καταφύγιο στο νοσοκομείο όταν χτυπήθηκε. Ο ΠΟΥ λέει ότι πολλοί έχουν φύγει τώρα και όσοι παραμένουν είναι τρομοκρατημένοι για την ασφάλειά τους και σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι άνθρωποι που αναζητούν φροντίδα να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

Το OCHA έχει προειδοποιήσει ότι η Γάζα είναι μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία σε εξέλιξη, και οι πρόσφατες μαζικές εκτοπίσεις στη νότια Γάζα τροφοδοτούν τα κρούσματα ασθενειών. Περισσότερα από 400.000 κρούσματα μολυσματικών ασθενειών έχουν αναφερθεί από τις 7 Οκτωβρίου, με περίπου 180.000 άτομα να πάσχουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Έχουν επίσης αναφερθεί περισσότερες από 136.000 περιπτώσεις διάρροιας – οι μισές μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κρίσιμη έλλειψη υγιεινής και ασφαλούς πόσιμου νερού στη Γάζα, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των προσπαθειών. Από τον Οκτώβριο, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν προσεγγιστεί τουλάχιστον μία φορά με κάποια βοήθεια ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη διανομή άνω των 120.000 κυβικών μέτρων νερού. Σχεδόν 140 μονάδες υγιεινής έχουν επίσης εγκατασταθεί ή αποκατασταθεί σε καταφύγια για εσωτερικά εκτοπισμένους.

Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι παρέχουν επίσης υγειονομική περίθαλψη σε καταφύγια, με τη βοήθεια 150 ιατρικών ομάδων. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξάνοντας τον αριθμό των ιατρικών σημείων που εξυπηρετούν εσωτερικά εκτοπισμένους, καθώς λιγότερο από τα μισά από τα 325 καθορισμένα καταφύγια τα διαθέτουν.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι δεν μπόρεσαν να παράσχουν επειγόντως σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια βόρεια της Γάζας για τρεις ημέρες λόγω καθυστερήσεων και άρνησης πρόσβασης, καθώς και ενεργών συγκρούσεων.

Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα που θα παρείχαν ζωτική υποστήριξη σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για 30 ημέρες, καθώς και οκτώ φορτηγά τρόφιμα για άτομα που αντιμετωπίζουν σήμερα καταστροφική και απειλητική για τη ζωή επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα, ασφαλή, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές βόρεια της Γουάντι Γάζας, η οποία έχει αποκοπεί από τα νότια για περισσότερο από ένα μήνα.

Listen Live