Η φονική αεροπορική βόμβα πτερυγίων η εξοπλισμένη με μηχανισμό καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM) και η χρήση της στον Λίβανο και τη Γάζα.
Η ΠΟΛΕΜΙΚΉ παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών με συνδέσεις δορυφόρων και το νέο δημιούργημά των εταιρειών
Woodard και Boeing Χτες σε μια ειδηση για την παροχη οπλων προέκυψε μια σημαντικη παράπλευρη ειδηση που αφορα την παροχη εξοπ-λισμών με εφαρμογες δορυφορικου προσανατολισμου και αυτονόμου λειτουργίας..
Αναφέρει το TIMES OF ISRAEL
‘’Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον είχε επιμείνει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν συνδέεται με καμία αποστολή όπλων στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξηγεί ότι αυτή η τελευταία πώληση όπλων, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες κιτ πυρομαχικών κοινής άμεσης επίθεσης (JDAM), βρισκόταν στα σκαριά για αρκετούς μήνες και είναι μόνο μία από τις αμέτρητες αποστολές με πράσινο φως από την αρχή του πόλεμο, μεταξύ άλλων τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την
υπογραφή της εκεχειρίας στον Λίβανο.
«Υπάρχουν συνεχώς πακέτα που προωθούνται σε διάφορα στάδια. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», λέει ο αξιωματούχος, ο οποίος τηρεί την ανωνυμία του.’’ Άρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίουν επίθεσεις χρησιμοποιώντας μια αεροπορική βόμβα πτερυγίων εξοπλισμένη με μηχανισμό καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM) παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ πιθανον να επανέλθει.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε στην επίθεση κατά δημοσιογραφων προ ημερων υπολείμματα στο σημείο επίθεσης και εξέτασε φωτογραφίες των υπολειμμάτων που συνέλεξε ο ιδιοκτήτης του θέρετρου και διαπίστωσε ότι ήταν σύμφωνες με ένα κιτ καθοδήγησης JDAM που συναρμολογήθηκε και πωλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Boeing.
Η Human Rights Watch αναγνώρισε τοτε ένα υπόλοιπο ως μέρος του συστήματος ενεργοποίησης του κιτ καθοδήγησης που κινεί τα πτερύγια. Έφερε έναν αριθμητικό κωδικό που προσδιορίζει ότι έχει κατασκευαστεί από την αμερικανική εταιρεία Woodard, μια εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα για συστήματα καθοδήγησης σε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του JDAM. Το JDAM είναι στερεωμένο σε βόμβες που ρίχνονται από τον αέρα και τους επιτρέπει να καθοδηγούνται σε έναν στόχο
χρησιμοποιώντας δορυφορικές συντεταγμένες, καθιστώντας το όπλο ακριβές σε απόσταση μερικών μέτρων.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε στη Boeing και στην Woodard στις 14 Νοεμβρίου, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις. Οι εταιρείες έχουν ευθύνες σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Υπεύθυνη Επιχειρηματική
Συμπεριφορά και τις σχετικές οδηγίες για να σταματήσουν, να αποτρέψουν, να μετριάσουν ή να αποκαταστήσουν πραγματικές και πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που προκαλούν, συμβάλλουν ή συνδέονται με την θανατωση αμάχων .
Ο Ερυθρός Σταυρός που ασχολείται πρωτίστως με το πιθανό ανθρώπινο κόστος για τους αμάχους στη γη από τη χρήση όπλων και άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο διάστημα ή σε σχέση με το διάστημα τονίζει πως οι ανθρωπιστικές εκτιμήσεις θα πρέπει να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε συζήτησης σχετικά με την κανονιστική ανάπτυξη. Αυτονομων οπλικών συστημάτων με δορυφορικές συνδεσες κατά τις αποστολές βολής και τις διορθώσεις τους. Για το σκοπό αυτό, οι συστάσεις της ΔΕΕΣ επικεντρώνονται σε μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ζημίας των πολιτών από απειλές βομβών συνδεδεμενων με διαστημικά συστήματα.
Οι παραρακάτω συστασεις επιρεάζουν τις δύο εταιρείες καθώς και πολλές άλλες που μεσω δορυφόρου διευκολύνουν επιθέσεις ακριβείας που τελικά θανατώνουν αναίτια πολλους αμάχους…
Σύσταση 2 : Όποτε είναι εφικτό, τα κράτη θα πρέπει να διαχωρίζουν τη στρατιωτική χρήση διαστημικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, ζεύξεων επικοινωνίας και επίγειων σταθμών) από την πολιτική χρήση τους, ιδίως όσον αφορά τα συστήματα που είναι απαραίτητα για την παροχή βασικών πολιτικών υπηρεσιών και για την προστασία και τη λειτουργία των πρόσωπ και αντικείμεναων που προστατεύονται ειδικά από το διεθνές δίκαιο.
.
Σύσταση 5 : Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών για ανθρωπιστική βοήθεια και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε τεκμηριώσει και προηγουμένως την παράνομη χρήση αυτόνομων όπλων
εξοπλισμένων από τις ΗΠΑ από τον ισραηλινό στρατό σε ένα χτύπημα τον Μάρτιο που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο Λίβανο.
Από τότε προέκυψε ένας σοβαρός απόρρητος διάλογος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον ΟΗΕ με συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού και των ειδικών του στις εφαρμογες συστηματων με δορυφορική στήριξη .Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα θέματα που προέκυψε είναι η κόπωση ή η αδιαφορία των Ισραηλινών χειριστών βολών αυτόνομων οπλικών συστημάτων καθώς και η εξοικείωση των επιτελών του Ισραήλ σε χτυπηματα μαζικών βλαβών παρά σε χειρουργικές επιθέσεις πολεμικών στόχων.Για το θέμα αυτό έχει προβεί σε αυστηρη δημόσια κριτική η Γαλλία,ο Λιβανος και σε κάποιες περιπτώσεις η Ιταλία.Σχετική είναι και η συνεχής παρέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα τυφλα χτυπήματα σε αρχαιολογικους χώρους η κοντά σε αυτούς ιδιαίτερα στον Λιβάνο τη Γαζα και στην Παλμύρα με ειδικές δορυφορικές ζευξεις που μετρουν με ακρίβεια ακόμη και ρωγμές.
Το ζήτημα τώρα θα επανέλθει στον διάλογο μια και τα JDAM και η αξιοποίηση τους με την βοήθεια δορυφορικών ζευξεων καθώς και βόμβες άλλων εφαρμογών αυτόνομων οπλικών συστημάτων έχει στοιχίσει πολλές απώλειές αμάχων ,δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικους οργανισμους.
Ήδη η Αμερικανική Κυβέρνηση ομολόγησε χτες πως αποφεύγει καποιες προμήθειες στο Ισραήλ λόγω των συνεπειών σε αμάχους ‘’.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέψευσε αμέσως τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου, λέγοντας ότι η μόνη αποστολή που έχει παρακρατηθεί είναι ένα πακέτο με βόμβες 2.000 λιβρών που η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι θα χρησιμοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.’’
Αυτές οι βόμβες συγγενεύουν με τις πολυβόμβες ισοπεδωτες της οικογενείας ΜΚ84 για τις οποίες εχουν δεχτει μεγάλη κριτικη από ανθρωπιστικούς υπαλλήλους για την πολύνεκρη χρήση τους στη Ράφα.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ