Τρι, Οκτ 22, 2024

Τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Βόρεια Γάζα υπό πολιορκία και πληθυσμός παγιδευμένος

Τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Βόρεια Γάζα υπό πολιορκία και πληθυσμός παγιδευμένος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
«Ενώ το βόρειο τμήμα της Λωρίδας βρίσκεται υπό πολιορκία για πάνω από δύο εβδομάδες, είναι απολύτως σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία των λίγων εναπομεινάντων λειτουργικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και θεραπείες που σώζουν ζωές. Καλούμε τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους σε νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα», λέει η Άννα Χάλφορντ, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των ΓΧΣ στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας επί τόπου, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν αυτή τη στιγμή και στοχεύουν τα νοσοκομεία της Ινδονησίας, του Al-Awda και του Kamal Adwan. Περισσότεροι από 350 ασθενείς φέρονται να είναι εγκλωβισμένοι μέσα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και ατόμων που μόλις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή ιατρική περίθαλψη και δεν μπορούν να φύγουν.

«Η διαρκώς επιδεινούμενη κλιμάκωση της βίας και οι ασταμάτητα ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που παρακολουθούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη βόρεια Γάζα έχουν τρομακτικές συνέπειες», λέει ο Χάλφορντ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στον καταυλισμό Jabalia κάτω από καθημερινούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων έξι του προσωπικού μας απρόσιτοι λόγω διακοπής ρεύματος, ενώ ένας από τους συναδέλφους μας σκοτώθηκε μετά από τραύματα από σκάγια. «Όταν τα νοσοκομεία δέχονται επίθεση, η υποδομή τους καταστρέφεται και η ηλεκτρική ενέργεια διακόπτεται, οι ζωές ασθενών και ιατρικού προσωπικού απειλούνται».

Εκατοντάδες άνθρωποι που χρειάζονται ζωτική φροντίδα πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως καθώς η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, εισέρχονται μόνο σε ποσότητες που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς για τον πληθυσμό στα βόρεια της Λωρίδας.

«Αυτή είναι καθαρά και απλά μια συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να εκτοπιστούν βίαια από τον Βορρά ή να σκοτωθούν. Φοβόμαστε ότι αυτό δεν θα σταματήσει», λέει ο Halford.

«Ο ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ φέρουν βαριά ευθύνη για αυτή τη δεινή κατάσταση, που προκλήθηκε από την ακλόνητη υποστήριξή τους στον πόλεμο. Πρέπει να κάνουν αμέσως ό,τι περνά από το χέρι τους για να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. Ούτε αύριο, ούτε σε μια εβδομάδα. Τώρα», λέει ο Χάλφορντ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live