Παρ, Ιουλ 19, 2024

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BBC

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BBC

*Ο νέος πρωθυπουργός Sir Keir Starmer άλλαξε θέσεις στη Downing Street 10 με τον Rishi Sunak, αφού οι Εργατικοί συνέτριψαν τους Συντηρητικούς στις κάλπες.

*Η μεταβίβαση της εξουσίας ξεκίνησε με τον Σουνάκ να εκφωνεί μια ομιλία στην οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη χειρότερη εκλογική επίδοση των Τόρις στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια πήγε να παραδώσει την παραίτησή του στον Βασιλιά.

Τον ακολούθησε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο Στάρμερ, ο οποίος προσκλήθηκε επίσημα από τον μονάρχη να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, πριν χαιρετήσει ένα πλήθος υποστηρικτών στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Το έργο της αλλαγής ξεκινά αμέσως», είπε στο έθνος στην πρώτη του ομιλία

*Οι Εργατικοί κέρδισαν πολλές έδρες και συναγωνίζονται τις καλύτερες επιτυχιες όλων των εποχών που πέτυχαν υπό τον Τόνι Μπλερ το 1997. Με όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός από δύο μετρημένες τώρα, έχουν 412 βουλευτές.

*Οι αντεγκλήσεις των Τόρις βρίσκονται σε εξέλιξη αφού πολλά μεγάλα ονόματα έπεσαν θύματα της εκλογικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss, η οποία έχασε την έδρα της λιγότερο από δύο χρόνια αφότου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός.

*Εν τω μεταξύ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Reform UK και οι Πράσινοι σημείωσαν το καθένα τους καλύτερους εμφανίσεις στις κάλπες - διαχειριζόμενοι αντίστοιχα 71, τέσσερις και τέσσερις έδρες στο Westminster.

* Το SNP υπέστη μια νύχτα μελανιές στη Σκωτία, συγκεντρώνοντας μόνο εννέα έδρες στην τελευταία καταμέτρηση, σε σύγκριση με 48 το 2019.

Listen Live