Τετ, Οκτ 23, 2024

Σουδάν. Ικανοποίηση για ΟΗΕ , ανοίγουν ξανά τη διάβαση Adre από το Τσαντ στο Νταρφουρ

Σουδάν. Ικανοποίηση για ΟΗΕ , ανοίγουν ξανά τη διάβαση Adre από το Τσαντ στο Νταρφουρ

Η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Σουδάν , Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των σουδανικών αρχών να ανοίξουν ξανά τη διάβαση Adre από το Τσαντ στο Νταρφούρ.

Η διάβαση Adre είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική διαδρομή για την παροχή επείγουσας βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, προμηθειών διατροφής, φαρμάκων και καταφυγίων.

Το σημείο διέλευσης έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο και οι ανθρωπιστικοί εταίροι χρησιμοποιούν τη συνοριακή διέλευση Tine προς το Βόρειο Νταρφούρ - ακόμα από το Τσαντ - αλλά η συνεχιζόμενη περίοδος των βροχών έχει καταστήσει αυτή τη διαδρομή σε μεγάλο βαθμό αδιάβατη.

Ο Nkweta-Salami είπε ότι υποστηρίξαμε ανελέητα το άνοιγμα της διάβασης Adre , καθώς είναι η πιο αποτελεσματική και συντομότερη διαδρομή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν στην κλίμακα και την ταχύτητα που απαιτείται, ειδικά στο Νταρφούρ.

Η επισιτιστική ανασφάλεια στο Σουδάν έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με σχεδόν 26 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε οξεία πείνα. Την 1η Αυγούστου, οι συνθήκες λιμού επιβεβαιώθηκαν στον καταυλισμό εκτοπισμού Zamzam κοντά στο Al Fasher στο βόρειο Νταρφούρ. Οι ειδικοί επισιτιστικής ασφάλειας προειδοποιούν ότι οι άμαχοι σε άλλες 13 τοποθεσίες σε άλλα μέρη του Σουδάν κινδυνεύουν από λιμό.

Ο Nkweta-Salami είπε ότι κάθε λεπτό και κάθε μίλι μετράει – και μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτή τη σύγκρουση. Ζήτησε επίσης για επείγοντα κονδύλια για την κλιμάκωση των προσπαθειών.

Πάνω από επτά μήνες μέσα στο έτος, η ανθρωπιστική έκκληση 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Σουδάν για το 2024 χρηματοδοτείται μόλις κατά 37 τοις εκατό, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει ληφθεί.

Listen Live