Σαβ, Σεπ 21, 2024

Σουδάν: Η ΔΕΕΣ διευκολύνει την απελευθέρωση 125 κρατουμένων

Σουδάν: Η ΔΕΕΣ διευκολύνει την απελευθέρωση 125 κρατουμένων

Γενεύη/Χαρτούμ (ICRC) – Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διευκόλυνε την Τετάρτη την απελευθέρωση 125 στρατιωτών των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ως ουδέτερος ενδιάμεσος και μετά από αίτημα των μερών να η σύγκρουση.

Ομάδες του ICRC μετέφεραν τους απελευθερωμένους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 44 τραυματισμένων στρατιωτών, με λεωφορείο από το Χαρτούμ στο Wad Madani.

"Αυτό το θετικό βήμα σημαίνει ότι οι οικογένειες θα γιορτάζουν το Eid-al Adha με τους αγαπημένους τους. Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως ουδέτερος ενδιάμεσος για την απελευθέρωση κρατουμένων από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης όποτε ζητηθεί", δήλωσε ο Jean Christophe Sandoz, επικεφαλής της ICRC της αντιπροσωπείας στο Σουδάν.

Στις 26 Ιουνίου, η ΔΕΕΣ διευκόλυνε επίσης την απελευθέρωση 14 τραυματιών που κρατούνταν στο Αλ Φασέρ του Νταρφούρ. Η ΔΕΕΣ εργάζεται με τα μέρη της σύγκρουσης για την απομάκρυνση ανθρώπων που τραυματίστηκαν από όπλα.

Μέσω του διαλόγου της με όλα τα μέρη στη σύγκρουση, ο ρόλος της ΔΕΕΣ είναι να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστές οι ανθρωπιστικές αρχές και ότι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας απελευθέρωσης και μεταφοράς. Οι ομάδες της ICRC αξιολόγησαν επίσης την υγεία των κρατουμένων και επιβεβαίωσαν ότι ήταν σε θέση να ταξιδέψουν.

Listen Live