Παρ, Σεπ 27, 2024

Σομαλία: Οι αγρότες καταπολεμούν τους φόβους τους για τις πλημμύρες στο Ελ Νίνιο

Σομαλία: Οι αγρότες καταπολεμούν τους φόβους τους για τις πλημμύρες στο Ελ Νίνιο

Η ICRC παραδίδει 75.000 σάκους άμμου.

Για εβδομάδες, οι προβλέψεις προειδοποιούσαν για αυξημένες βροχοπτώσεις λόγω του Ελ Νίνιο αυτή τη σεζόν, με πιθανότητα 90% να προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στο Κέρας της Αφρικής. Στη Σομαλία, όπου μόλις ξεκίνησε η περίοδος φύτευσης, οι αγρότες μετά βίας έχουν συνέλθει από μια από τις πιο σκληρές ξηρασίες των τελευταίων ετών και για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άλλο κλιματικό γεγονός που δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), μαζί με τη Σομαλική Ερυθρά Ημισέληνο (SRCS) συνεργάζονται στενά με τις κοινότητες για να τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για πιθανές πλημμύρες.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία πιθανότατα θα πληγούν από τις πλημμύρες, ενώ 1,5 εκατομμύρια εκτάρια γης γύρω από τους δύο κύριους ποταμούς - Juba και Shabelle - διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πλημμυρίσουν από πλημμυρικά νερά.

«Είναι [πλημμύρες] ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο. Μερικές φορές σκοτώνει ανθρώπους. Τα προς το ζην σας παρασύρονται και πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν», λέει ο Abdullahi Hassan, αγρότης από το Beledweyne, μια πόλη επιρρεπής στις πλημμύρες στην κεντρική περιοχή Hirshabelle της Σομαλίας.

«Επιστρέφεις στο γυμνό έδαφος»

Οι φετινές βροχές στο Gu τον Μάρτιο προκάλεσαν πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές, ιδιαίτερα στο Beledweyne και σε ορισμένες περιοχές της περιοχής Jubaland. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Τα νερά της πλημμύρας βύθισαν σπίτια και αγροκτήματα, παρέσυραν ζώα, ανάγκασαν το προσωρινό κλείσιμο σχολείων και υγειονομικών εγκαταστάσεων και κατέστρεψαν δρόμους. Εκφράζεται φόβος ότι οι επόμενες βροχές θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες.

Η συχνότητα αυτών των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με τη διαρκή σύγκρουση στη Σομαλία δυσχεραίνει τη ζωή των κοινοτήτων στη Σομαλία. Η σύγκρουση ήταν ο κύριος μοχλός εκτοπισμού στη χώρα φέτος.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ καιρικών φαινομένων, συγκρούσεων και κλιματικής αλλαγής δεν είναι φαντασία. Είναι μια πραγματικότητα που βλέπουμε καθημερινά. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις συγκρούσεις και τον πόνο για τους ανθρώπους», παραδέχεται ο Pascal Cuttat, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ICRC στη Σομαλία.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου (RCRC) για να ενισχύσει την ετοιμότητά του ενόψει των πλημμυρών. Για να βοηθήσει τις κοινότητες να προετοιμαστούν για τις πλημμύρες, η ΔΕΕΣ έχει διανείμει σχεδόν 75.000 σάκους άμμου σε ολόκληρη τη χώρα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Ο Abdullahi είναι ένας από τους 200 αγρότες στο Beledweyne που έλαβαν σάκους άμμου για να προστατεύσουν τις φάρμες τους από το νερό του ποταμού. Ελπίζει ότι οι βροχές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο αναμενόταν και θα είναι ευεργετικές για τη φυτική του παραγωγή.

«Όλη μου η οικογένεια εξαρτάται από αυτό το αγρόκτημα. Δεν μπορώ να φύγω γιατί ο κόσμος λέει ότι κάτι έρχεται. Πρέπει να δούμε με τα μάτια μας αν θα έρθει ο Ελ Νίνο. Έχουμε σταματήσει τη φύτευση προς το παρόν. Όταν έρθουν οι πλημμύρες, θα σώσουμε ότι μπορούμε», προσθέτει.

ICRC Flood Response

Πάνω από 74.700 σάκοι άμμου έχουν διανεμηθεί στις κοινότητες
Έχουν προταθεί 24 χειροκίνητα κιτ επεξεργασίας νερού
Έχουν προταθεί 4 μηχανικές μονάδες επεξεργασίας νερού
Ιατρικές προμήθειες για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας με νερό παρέχονται σε 26 κλινικές SRCS
Έχουν προταθεί 49.000 κιτ οικιακής υγιεινής, το καθένα από τα οποία περιέχει μια κούπα, μια κουνουπιέρα, ένα δοχείο 20 λίτρων, έναν κουβά, σαπούνι, 20 ταμπλέτες καθαρισμού νερού και ένα σετ σερβιέτας

Listen Live