Δευ, Νοε 25, 2024

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΜΑΛΙΑ ΣΑΧΕΛ ΣΟΥΔΑΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΜΑΛΙΑ ΣΑΧΕΛ ΣΟΥΔΑΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

COP27: Το κλίμα και οι συγκρούσεις καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης και αφήνουν πολλούς εκτοπισμένους

Η τριπλή απειλή της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία: Ένα θανατηφόρο μείγμα για τους πιο ευάλωτους σε εύθραυστα περιβάλλοντα

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μακρινή απειλή. Ήδη επηρεάζει δραματικά τα ευάλωτα άτομα σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, το μεταβαλλόμενο κλίμα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν σε καταστάσεις σύγκρουσης και εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη λόγω κατεστραμμένων υποδομών, γεγονός που προκαλεί αύξηση των θανατηφόρων ασθενειών.

Η Σομαλία έχει υποφέρει από έναν ασταθή κύκλο ξηρασιών και πλημμυρών τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που περιπλέκεται περαιτέρω από τρεις δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένο χρόνο προσαρμογής επειδή οι κραδασμοί είναι τόσο συχνοί και σοβαροί. Kaha Ahmed, βοσκός στη Σομαλία: «Δεν έχει βρέξει εδώ και 3 χρόνια σε αυτό το μέρος που ζούμε. Υπάρχει έλλειψη νερού. Δεν υπάρχει φαγητό. Έτσι έχουν τα πράγματα - είμαστε ευάλωτοι άνθρωποι».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης ανταποκριθεί στις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν και στο Σαχέλ. καταστροφικοί κυκλώνες στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη. και έντονη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Mirjana Spoljaric είπε στην τελευταία της επίσκεψη στο Σαχέλ: « Είναι μια περιοχή που πλήττεται σοβαρά από την ένοπλη βία, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του κλίματος αλλαγή. Υπήρξε μια αυξανόμενη μετακίνηση αμάχων πληθυσμών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε ολόκληρη την περιοχή».

«Εκτός από τη σύγκρουση, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ξηρασίας. Τα ζώα δεν είχαν τροφή και εμείς δεν είχαμε πια , έτσι φύγαμε από τη Μπουρκίνα πριν τα πράγματα χειροτερέψουν » , είπε ο Sallah Ag Yehya, Αρχηγός του Kadji, μιας τοποθεσίας για εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα στο Μάλι.

Η ΔΕΕΣ ανησυχεί για την τρέχουσα πραγματικότητα και τις προβλέψεις για το μέλλον. Οι ομάδες μας βλέπουν ξηρασίες, πλημμύρες, λοιμούς από έντομα και μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων που μπορούν όλα να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και τα μέσα επιβίωσης των ανθρώπων. Πιο ακραία και ισχυρά καιρικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες, καταστρέφουν βασικές υποδομές υγείας. Οι μεταβαλλόμενες μορφές θανατηφόρων ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα αποτελούν πρόκληση για τις ανθρωπιστικές απαντήσεις. Οι συγκρούσεις και η βία αυξάνουν την ανάγκη για επείγουσα υγειονομική βοήθεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη χωρητικότητα των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Η ΔΕΕΣ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας 2030 και να διασφαλίσουν ότι τα ευάλωτα άτομα και τα άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις υποστηρίζονται επαρκώς για να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να βρουν συλλογικά λύσεις και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση για το κλίμα σε δύσκολα περιβάλλοντα. Το να αφήνεις ανθρώπους πίσω δεν είναι επιλογή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live