Τετ, Οκτ 9, 2024

Σενεγάλη: Ο αφρικανός αστέρας του ποδοσφαίρου Καλίδου Κουλιμπαλί υπερασπίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε ταινία της ΔΕΕΣ

Σενεγάλη: Ο αφρικανός αστέρας του ποδοσφαίρου Καλίδου Κουλιμπαλί υπερασπίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε ταινία της ΔΕΕΣ

Αυτό το B-ROLL δείχνει την παραγωγή και τη μετα-παραγωγή μιας ταινίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (IHL), με την αφρικανική σταρ του ποδοσφαίρου Καλίδου Κουλιμπαλί.

Η ταινία με τίτλο «Defenders» είναι παραγωγή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Απευθύνεται κυρίως σε νέους που φέρουν όπλα και έχει σχεδιαστεί για να τους ενημερώσει για τους βασικούς κανόνες που διέπουν τον πόλεμο: την απαγόρευση στόχευσης αμάχων, την ανάγκη ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε γυναίκες και παιδιά και την υποχρέωση να μην παραδοθούν. εχθρικούς μαχητές.

Ο διάλογος που έχουμε με τις αρχές και τους οπλοφόρους επικεντρώνεται ουσιαστικά στην πρόληψη ανθρωπιστικών προβλημάτων, στη διευκόλυνση της πρόσβασής μας σε όλα τα θύματα πολέμου ή άλλων καταστάσεων βίας, προκειμένου να τους παρέχουμε βοήθεια και προστασία. Ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανόνες που προστατεύουν τους αμάχους σε συγκρούσεις, ώστε να σωθούν ζωές.

Η Καλίδου Κουλιμπαλί κάνει σύντομες εμφανίσεις στην ταινία για να συμβουλεύει και να προειδοποιεί έναν νεαρό μαχητή σε κρίσιμες στιγμές. Του λέει: "Κράτα το καθαρό! Χωρίς φάουλ!", ή "Σκέψου πριν σουτάρεις!". «Η χρήση της ορολογίας του ποδοσφαίρου, που έχει τους δικούς του κανόνες, είναι ένας τρόπος προσέγγισης όλων εκείνων που είναι παθιασμένοι με το άθλημα», λέει ο Patrick Youssef, περιφερειακός διευθυντής της ICRC για την Αφρική.

Η ταινία σηματοδοτεί επίσης την 75η επέτειο των Συμβάσεων της Γενεύης και αντικατοπτρίζει τη νέα θεσμική στρατηγική της ΔΕΕΣ, η οποία τοποθετεί την προστασία και το ΔΑΔ στο επίκεντρο του έργου της.

Σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, υπάρχουν πάνω από εκατό ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο σήμερα, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 60 κράτη και 100 μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Πολλά κράτη βιώνουν πολλαπλές συγκρούσεις στο έδαφός τους και ορισμένα μέρη εμπλέκονται σε αρκετές ένοπλες συγκρούσεις.

Ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων στην Αφρική αυξάνεται συνεχώς. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, για παράδειγμα, ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων έχει διπλασιαστεί από περίπου είκοσι σε περισσότερες από 40. Η ΔΕΕΣ υπολογίζει ότι περίπου 83 εκατομμύρια άνθρωποι στην αφρικανική ήπειρο ζουν σε περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από ένοπλες ομάδες.

Listen Live