Τετ, Οκτ 23, 2024

Ρανίλο Μπουεναβεντούρα. ενας μαρτυρας των ανθρωπιστικων αποστολων στο Ιρακ

Ρανίλο Μπουεναβεντούρα. ενας μαρτυρας των ανθρωπιστικων αποστολων στο Ιρακ

Αφιέρωμα σε έναν εργαζόμενο στην ανθρωπιστική βοήθεια: «Ήταν ένας τρυφερός αδερφός».

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, ο Μάρκος Μπουεναβεντούρα έχασε τον αδελφό του, Ρανίλο, Προσωπικό Βοηθό του κορυφαίου απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, όταν τρομοκράτες βομβάρδισαν την έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Η έκρηξη σκότωσε τον Ρανίλο και άλλους 13. Ο Μάρκος, ο οποίος είναι εμπειρογνώμονας τεχνολογίας πληροφοριών στο OCHA στη Νέα Υόρκη, αποτίει φόρο τιμής στον αδελφό του.

Ο Ranilo, 47, γνωστός στοργικά ως Ronnie, είναι ένας πραγματικός ήρωας. Τον όρισε η ακλόνητη γενναιοδωρία, η χαρούμενη συντροφικότητα και η βαθιά του δέσμευση για ανθρωπιστική υπηρεσία.

Το επαγγελματικό ταξίδι του αδελφού μου ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία 18 ετών, όταν προσλήφθηκε σε μια ζυθοποιία στις Φιλιππίνες. Από εκεί τολμησε να μεταναστευσει στη Σαουδική Αραβία και τελικά μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρήκε την κλήση του στον ΟΗΕ.

Όταν βρισκόταν στο σπίτι στις Φιλιππίνες, ο Ronnie γέμιζε τον αέρα με παλιές μελωδίες ενώ περιποιόταν με αγάπη μια ποικιλία φυτών που κοσμούσαν το σπίτι μας. Ήταν ένας αφοσιωμένος γιος, αδελφός και φίλος, που πάντα έβρισκε χρόνο για να επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να περάσει χρόνο μαζί μας. Η γενναιοδωρία του επεκτάθηκε στο να βοηθά τους ανιψιούς και τα ανίψια του με την εκπαίδευσή τους, διασφαλίζοντας ότι έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Κάθε επιστροφή στο σπίτι ήταν γλυκόπικρη. Η χαρά στο πρόσωπο της μητέρας μας όταν τον είδε ξανά στην πόρτα της είναι αξέχαστη, τα δάκρυά της αντανακλούν την ευτυχία που τον είχε κοντά. Αλλά αναπόφευκτα ήρθε η ώρα να φύγει για τη δουλειά του. Η θλίψη στα μάτια του Ronnie καθώς έφευγε ήταν απογοητευτική, αλλά μας θύμισε επίσης τον βαθύ δεσμό που μοιραζόμαστε.

Οι φίλοι του τον αγαπούσαν επίσης για τη μεταδοτική χαρά και τη σταθερή του πίστη. Πάντα ανέβαζε τη διάθεση όλων με τη θετική του στάση και τη γνήσια συντροφικότητα.

Ο Ronnie επέδειξε εξαιρετικό θάρρος και συμπόνια κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων αποστολών του.
Η καριέρα του Ρόνι στα Ηνωμένα Έθνη αντανακλά τη βαθιά αφοσίωσή του στην εξυπηρέτηση άλλων, ξεκινώντας από τον Οργανισμό Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για Καταστροφές, το 1991, και αργότερα έγινε βασικό πρόσωπο στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (τώρα OCHA). Οι συνάδελφοί του επαίνεσαν τη συστηματική του προσέγγιση, τις οργανωτικές του ικανότητες, τη σκληρή δουλειά και την ευφυΐα του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ronnie ανέλαβε πολλές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του Προσωπικού Βοηθού του Sérgio, όπου επέδειξε εξαιρετικό θάρρος και συμπόνια βοηθώντας συναδέλφους και ντόπιους πολίτες που είχαν ανάγκη. Η ακλόνητη προσήλωσή του στον ανθρωπισμό αναδεικνύει το ηρωικό του πνεύμα.

Η κληρονομιά του Ronnie είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές όσων τον γνωρίζουν. Μας υπενθυμίζει τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει ένα άτομο στον κόσμο. Το πνεύμα και οι αξίες του συνεχίζουν να εμπνέουν νέες γενιές.

© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Listen Live