Τετ, Οκτ 9, 2024

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η εφημερίδα Τα ι μς οφ Ισραελ απεκαλυψε σήμερα αγνωστες παραμετρους της διαπραγματευσεις στην ΑΙΓΥΠΤΟ ανάμεσά στη Χαμας και τους Αξιωματούχους πληροφοριών της χώρας που ενεργουν ως εκπροσωποι των τεσσάρων ΜΥΣΤΙΚΩΝ υπηρεσιων:
" Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν την Παρασκευή ότι η ομάδα μελετά μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει παρατεταμένες παύσεις στις μάχες στη Γάζα και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, αλλά την ίδια στιγμή φάνηκε να αποκλείει ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχικές απαιτήσεις της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα τερμάτιζε τον πόλεμο. Ο Χαμντάν είπε επίσης ότι η ομάδα επιδιώκει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται για πράξεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Ανέφερε δύο ονομαστικά, συμπεριλαμβανομένου του Marwan Barghouti, ενός δημοφιλούς Παλαιστίνιου ηγέτη που θεωρείται ενοποιητικό πρόσωπο. Ο Μπαργκούτι συνελήφθη από το Ισραήλ το 2002 και εκτίει πέντε ισόβια για τον σχεδιασμό τριών τρομοκρατικών επιθέσεων που σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα."

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Προ ολιγων ωρων γαλλικες πηγές που συνομιλουν με τη Χαμας στο Λιβανο διαβιβασαν τα παρακατω στο κανάλι FRANCE24:
" Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι η ομάδα μελετά μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει παρατεταμένες παύσεις στις μάχες στη Γάζα και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, αλλά την ίδια στιγμή φάνηκε να αποκλείει ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχικές της απαιτήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Χαμντάν είπε επίσης ότι η ομάδα επιδιώκει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται για πράξεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη. Ανέφερε δύο ονομαστικά, συμπεριλαμβανομένου του Μαρουάν Μπαργκούτι, ενός δημοφιλούς ηγέτη της εξέγερσης των Παλαιστινίων που θεωρείται ενοποιητική προσωπικότητα.

Τα σχόλια του Χαμντάν για τους κρατούμενους ήταν τα πιο λεπτομερή αιτήματα που δεν έχουν τεθεί ακόμη από την ομάδα δημόσια.

Η επιμονή για μεγάλης κλίμακας απελευθερώσεις κρατουμένων και για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα έθεσε την ομάδα σε αντίθεση με την πρόταση πολλών σταδίων που υπέβαλαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός."

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Σύμφωνα με την Ουασιγκτον ποστ το υπό συζήτηση ΠΛΑΙΣΙΟ έχει την παρακατω εκφορα: "Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται από το Ισραήλ, σε ποσοστό τριών αιχμαλώτων για κάθε όμηρο, μια προσωρινή επανατοποθέτηση των ισραηλινών στρατευμάτων μακριά από τις πολυπληθυσμένες περιοχές της Γάζας και μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισρέει στον θύλακα.

Περιγράφεται ως «πλαίσιο» χωρίς λέγεται ότι είναι ένα έγγραφο δύο ή τριών σελίδων με κουκκίδες. Οραματίζεται επακόλουθες παύσεις πέραν των έξι εβδομάδων, κατά τις οποίες θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί στρατιωτικοί αιχμάλωτοι και τα πτώματα των ομήρων που πέθαναν σε αιχμαλωσία, εν μέσω ελπίδων των διαπραγματευτών ότι μια παράταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική παύση των μαχών που πλησιάζει τώρα στην τέταρτη μήνας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, κρατούνται ακόμη 109 όμηροι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά, μαζί με τα πτώματα 27 ανθρώπων."

Επιπρόσθετα Αμερικάνικες πηγές της εφημερίδας διαβιβασαν σειρά πληροφοριών από ευαισθητες πηγές της κοινότηταν πληροφοριών που είναι κοντά στους διαπραγματευσεις:
"Αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με τις ευαίσθητες συνομιλίες συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία υπό τον όρο της ανωνυμίας στα αρχικά στάδια, όπως είπαν, και τόνισαν ότι οποιαδήποτε πραγματική συμφωνία θα πάρει χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Ενώ το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στο ευρύ πλαίσιο μιας δεύτερης προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν μεγάλες διαφωνίες καθώς διαπραγματεύονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες και δεσμεύσεις.

«Για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, «χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες»."

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΡΙΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ
Από τετραημερου πληροφορηθηκαμε πως οι μέσω τριτων επαφες για παύση εχθροπραξιων ξεκινησαν πριν καιρό και συγκεκριμενα " στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού τρεις Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις" Άρα οι μυστικες υπηρεσιες των τεσσάρων και η Ουασιγκτον γνωριζαν την ύπαρξη ενός διαλογου ελπιδας από τις αρχές Ιανουαριου.Τελικα οι ανθρώποι των πληροφοριών και οι άγνωστους διαπραγματευτες των μερων είχαν και έχουν ρόλο δημιουργικό και ελπιδοφορα σε αυτή την χρονικη συγκυρια

Listen Live