Σαβ, Οκτ 5, 2024

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΥΟ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΥΟ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μελετώ μια ανάλυση από τον Wyre Davies στην Ιερουσαλήμ και την Alys Davies στο Λονδίνο σχετικά με την πρόταση του ΥΠΟΥΡΓΟΥ Αμυνης του Ισραηλ για την επόμενη μέρα στη Λωριδα  της Γαζας. Αναμεσα σε άλλα περιγραφουν  την πρόταση σε αδρες γραμμές:

Σύμφωνα με το σχέδιο «τεσσάρων γωνιών» του κ. Gallant, το Ισραήλ θα διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας. Μια πολυεθνική δύναμη θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του εδάφους μετά την εκτεταμένη καταστροφή που προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η γειτονική Αίγυπτος θα έχει επίσης έναν απροσδιόριστο ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο του σχεδίου.

Αλλά το έγγραφο προσθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του εδάφους.

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι, επομένως οι παλαιστινιακές αρχές θα είναι υπεύθυνοι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εχθρικές ενέργειες ή απειλές κατά του κράτους του Ισραήλ», είπε ο κ. Gallant.

Το σχέδιο δεν συζητήθηκε με καμία λεπτομέρεια στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το σχολίασε δημόσια. Η συνάντηση φέρεται να διαλύθηκε εν μέσω αιχμηρών αντιδράσεων με ορισμένους υπουργούς να αντιτίθενται με οργή σε ονόματα που προτάθηκαν για έρευνα σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα έχει οδηγήσει σε βαθιές διαφωνίες στο Ισραήλ.

Η επόμενη μέρα όμως σε μια ακραία πολεμική σύρραξη δεν είναι μια απλή υπόθεση ιδεών επί χάρτου. Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου και τα δύο στρατόπεδα προχωρούν σε ακραίες ενέργειες οι οποίες πολύ πιθανόν να καταστήσουν ευρύτερή την εμπλοκή και άλλων κρατών και οντοτήτων στην πολεμική σύρραξη. Προέχει επίσης η επιβίωση
και η άμεση βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των αμάχων. Αυτό το ξεκαθαρίζει αυτές τις μέρες με δηλωση του ο Μάρτιν Γκριφιθς Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η φωτεινή αυτή παρέμβαση του ΟΗΕ δείχνει ένα άλλο δρόμο. Παρουσιάζει πρώτα την τραγική πραγματικότητα:

1. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Οι οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα. Περιοχές όπου ειπώθηκε στους πολίτες να μετεγκατασταθούν για την ασφάλειά τους έχουν υποστεί βομβαρδισμούς. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις δέχονται ανελέητη επίθεση. Τα λίγα νοσοκομεία που είναι μερικώς λειτουργικά κατακλύζονται από κρούσματα τραυμάτων, έχουν κρίσιμη έλλειψη όλων των προμηθειών και πλημμυρίζονται από απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια.

Μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία εκτυλίσσεται. Οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται σε υπερπλήρη καταφύγια
καθώς οι υπόνομοι ξεχειλίζουν. Περίπου 180 Παλαιστίνιες γεννούν καθημερινά μέσα σε αυτό το χάος. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα 
υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η πείνα είναι προ των πυλών.

2. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Ειδικά για τα παιδιά, οι τελευταίες 12 εβδομάδες ήταν τραυματικές:
Χωρίς φαγητό. Οχι νερό. Κανένα σχολείο. Τίποτα άλλο εκτός από τους τρομακτικούς ήχους του πολέμου, μέρα με τη μέρα.

Η Γάζα έχει γίνει απλά ακατοίκητη. Οι κάτοικοί της γίνονται μάρτυρες καθημερινών απειλών για την ίδια τους την ύπαρξη –
ενώ ο κόσμος παρακολουθεί.

3. ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η ανθρωπιστική κοινότητα έχει μείνει με την αδύνατη αποστολή να υποστηρίξει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και όταν το προσωπικό της σκοτώνεται και εκτοπίζεται, καθώς συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στην επικοινωνία, καθώς οι δρόμοι καταστρέφονται και οι συνοδεία πυροβολούνται και οι εμπορικές προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για η επιβίωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

4. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ συνεχίζονται, περισσότεροι από 120 άνθρωποι κρατούνται ακόμη όμηροι στη Γάζα, οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη βράζουν και το φάσμα της περαιτέρω περιφερειακής διάχυσης του πολέμου πλησιάζει
επικίνδυνα.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Πέρα από την παρουσίαση της κατάστασης ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στοχαστικά και πρακτικά μορφοποιεί μια άμεση λύση..

Η Γάζα μας έδειξε τα χειρότερα της ανθρωπότητας, καθώς και στιγμές μεγάλου ηρωισμού.

Είδαμε πώς η βία δεν μπορεί να επιλύσει τις διαφορές, αλλά μόνο πυροδοτεί πάθη και χτίζει νέες γενιές κινδύνου και ανασφάλειας.

΄Αμεσος τερματισμός του πολέμου και απελευθέρωση των ομήρων. Συνεχίζουμε να απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, όχι μόνο για τον λαό της Γάζας και τους απειλούμενους γείτονές της, αλλά για τις επόμενες γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτές τις 90 ημέρες της κόλασης και των επιθέσεων στις πιο βασικές αρχές της ανθρωπότητας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Είναι καιρός τα μέρη να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της
προστασίας των αμάχων και της κάλυψης των βασικών τους αναγκών, και να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους ομήρους.

Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να συμβεί αυτό.

Εμείς απλά επαναλαμβάνουμε την τραγική αλήθεια.. Εδώ που φτάσαμε μόνον η λογική ,η σύνεση και ένα θαύμα μπορεί να σώσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Υπάρχει μέγιστη ανάγκη νουνεχούς ηγεσίας κρατών και οργανισμών και πανστρατιά των
Οργανισμών ανθρωπιστικής αρωγής που ακόμη παραμένουν στην πλευρά του ανθρώπου και της περίθαλψης και σωτηρίας των αμάχων και των τραυματιών και των εν ανάγκη όντων.

Καθώς ξεκαθαριζει το τοπίο του αιφνιδιασμου και του τρίμηνου αιματηρου πολέμου που δεν οδήγησε σε μια λύση συρραξη οι
πολιτικες δυνάμεις του Ισραηλ,της Παλαιστίνης οι ΗΠΑ,η Αιγυπτος 
και το Καταρ είναι ανάγκη να προχωρήσουν σε άμεσο διάλογιο για το ειρηνικότερο σενάριο της επομενης μέρας .

Η λύση δύο συνυπάρχωντων κρατών του Ισραηλ και της Παλαιστινιακης αρχής αποτελεί θέση των ΗΠΑ αλλά και λύση επί
του εδαφους που θα είναι σίγουρα μια ελπίδα σε ένα δυσεπιλυτο πρόβλημα...

Listen Live