Κυρ, Σεπ 22, 2024

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ: ΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΙΑ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ FRANCE 24

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ: ΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΙΑ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ FRANCE 24

Από τη Γάζα μέχρι τον Λίβανο, το Ισραήλ αντιμετωπίζει απειλές σε πολλαπλά μέτωπα

Ενώ το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα γύρω από τα σύνορα της Γάζας προς τα νότια, τα περιστατικά με ρουκέτες και βομβαρδισμούς στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τη Συρία έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εν μέσω φόβων για μια νέα εξέγερση στη Δυτική Όχθη, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αμφισβητούν την ικανότητα του Ισραήλ να ανταποκρίνεται σε ταυτόχρονες, πολλαπλές επιθέσεις και απειλές σε διαφορετικά μερη.

Καθώς το Ισραήλ διέταξε μια άνευ προηγουμένου εκκένωση της βόρειας Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν «πλήρως προετοιμασμένη» να συμμετάσχει στη σύμμαχό της Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ «όταν έρθει η ώρα για δράση».

Η δήλωση του αναπληρωτή αρχηγού της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ έγινε όταν ισραηλινή οβίδα έπεσε την Παρασκευή σε συγκέντρωση διεθνών δημοσιογράφων στα βόρεια σύνορά της στον Λίβανο , σκοτώνοντας έναν δημοσιογράφο και τραυματίζοντας άλλους έξι. Ο τελευταίος βομβαρδισμός ήρθε μετά από μέρες περιορισμένων ανταλλαγών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου .

Καθώς ο Κασίμ μιλούσε σε συγκέντρωση στα νότια προάστια της Βηρυτού, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν βρισκόταν στον Λίβανο και συναντούσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα .

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, καλεί τους συμμάχους και τα αραβικά έθνη της περιοχής να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Με τις παλαιστινιακές ομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να καλούν σε εξέγερση κατά του Ισραήλ, συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις - όπως η Ραμάλα, η Ναμπλούς, το Τουλκαρέμ και η Χεβρώνα - με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι μπορεί να ανοίξουν «νέα μέτωπα» εναντίον της χώρας εάν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Είναι μια προειδοποίηση που εξετάζουν οι αναλυτές ασφαλείας από τις 7 Οκτωβρίου, όταν φαινόταν επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος το Τελ Αβίβ να χρειαστεί να διαχειριστεί πολλά μέτωπα ταυτόχρονα», δήλωσε η Veronika Poniscjakova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ισραήλ-Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Στα βόρεια, η απειλή της Χεζμπολάχ

Στο βορρά, η πιο πιεστική απειλή για το Ισραήλ είναι στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν αυξηθεί σε ένταση τις τελευταίες ημέρες. Αυτό περιλαμβάνει ένα χτύπημα κατευθυνόμενου πυραύλου στο ισραηλινό έδαφος την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον έξι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ «προσπάθησαν να περάσουν στο ισραηλινό έδαφος από τον νότιο Λίβανο από τις 8 έως τις 9 Οκτωβρίου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον .

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξήγαγαν ανταλλαγές πυροβολισμών μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Στα Υψίπεδα του Γκολάν , η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη. Ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά «σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε ποιος τους εκτόξευσε», είπε η Πονιστζάκοβα. «Ο πιο πιθανός ύποπτος παραμένει η Χεζμπολάχ, η οποία έχει αποδεδειγμένη παρουσία στη Συρία», πρόσθεσε.

Αλλά η Χεζμπολάχ δεν είναι ο μόνος ύποπτος. «Θα μπορούσε επίσης να είναι μια από τις πολλές μικρές φιλοπαλαιστινιακές ομάδες που δραστηριοποιούνται από τη Συρία, όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση [PFLP-GC]», εξήγησε ο Clive Jones, ειδικός για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. στο Πανεπιστήμιο του Durham.

Επιπλέον, δυνάμεις υπέρ του συριακού καθεστώτος έχουν επίσης αναπτυχθεί στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ από τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Η μαχητική πτέρυγα του Συριακού Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος, οι Eagles of the Whirlwind, «ανάπτυξε δυνάμεις και υποσχέθηκε υποστήριξη στις 9 Οκτωβρίου», ανέφερε η ενημέρωση του ISW.

Ο φόβος του ισραηλινού στρατού είναι ότι αυτή η εκρηκτική κατάσταση στα βόρεια θα εκφυλιστεί ακόμη περισσότερο εάν και όταν το Ισραήλ ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα. Αυτό με τη σειρά του θα ασκούσε τεράστια πίεση στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

«Υπολογίζεται ότι μόνο η Χεζμπολάχ μπορεί να κινητοποιήσει μεταξύ 80.000 και πάνω από 100.000 ρουκέτες, μερικοί από τους οποίους είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς», εξήγησε ο Τζόουνς.

Θα μπορούσε τότε το Ισραήλ να αντέξει το σοκ ενός πολέμου σε πολλά μέτωπα;

«Θεωρητικά, είναι απολύτως εφικτό, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει εκπαιδευτεί για επίθεση από πολλές χώρες ταυτόχρονα», είπε ο Sim Tack, στρατιωτικός αναλυτής που εργάστηκε σε ένοπλες συγκρούσεις με το Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα το 2012 και το 2014 για την Ανάλυση Δυνάμεων. , μια εταιρεία παρακολούθησης συγκρούσεων. Το 1973, για παράδειγμα, ο ισραηλινός στρατός απέκρουσε επιτυχώς επιθέσεις από την Αίγυπτο και τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Αλλά στην πράξη, ένα τέτοιο σενάριο «θα τέντωσε τις άμυνες και θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό», είπε ο Τζόουνς. Για να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο πόλεμο, "το Ισραήλ θα έπρεπε πιθανώς να αντλήσει από όλα του τα αποθέματα, κάτι που θα είχε προφανή αντίκτυπο στην οικονομία εάν είναι μια μακρά σύγκρουση", πρόσθεσε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Ισραήλ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να διεξάγει γρήγορες στρατιωτικές εκστρατείες, σημείωσε ο Τζόουνς.

Πίεση στον «Σιδερένιο Θόλο»

Η πραγματική δοκιμή τελικά "εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει ο ισραηλινός στρατός", είπε ο Τακ. Το Ισραήλ θα έχει λιγότερο πρόβλημα εάν μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή στο βορρά μόνο πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ και αναχαιτίζοντας πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους σιίτες πολιτοφυλακή και τους συμμάχους της. «Αλλά εάν πρέπει να καταστρέψουμε σωματικά τις εχθρικές θέσεις, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστούμε τόσο το νότιο όσο και το βόρειο μέτωπο», εξήγησε.

Ένα άλλο πρόβλημα για το Ισραήλ θα ήταν εάν η αεράμυνά του – ο περίφημος «Σιδερένιος Θόλος» του – θα παρέμενε αποτελεσματική εάν πραγματοποιούνταν πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα καθώς και τα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία ταυτόχρονα.

Το Ισραήλ έχει μόλις 10 μπαταρίες Iron Dome, καθεμία από τις οποίες μπορεί να υπερασπιστεί μια περιοχή περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από πυραύλους. Με συνολική έκταση σχεδόν 22.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα ήταν αδύνατο να προστατευτεί ολόκληρη η χώρα. «Είναι πιθανό το Ισραήλ να αναγκαστεί να κάνει μια επιλογή», ​​είπε ο Τακ.

Το Iron Dome είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο ενάντια σε οβίδες μικρής εμβέλειας, που είναι το κύριο όπλο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας . Αλλά η Χεζμπολάχ έχει ένα πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο και αν ξεσπάσει πόλεμος σε πολλά μέτωπα, «ένας από τους πρώτους στόχους του ισραηλινού στρατού θα πρέπει να είναι η καταστροφή των εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του φιλοϊρανικού κινήματος», εξήγησε ο Τζόουνς.

Και αυτό δεν υπολογίζει πιθανές επιθέσεις από τη Δυτική Όχθη. Ενώ η Χαμάς έχει παρουσία στη Δυτική Όχθη, "θα είναι δύσκολο γι' αυτήν να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω των αγώνων εξουσίας με τη Φατάχ – η οποία κυβερνά αυτήν την περιοχή", είπε η Πονιστζάκοβα, αναφερόμενη στην κοσμική εθνικιστική φατρία που ηγείται από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς , ο οποίος είναι εδώ και καιρό αντίπαλος της Χαμάς.

Εκτός από τη Φατάχ, υπάρχει «μια ολόκληρη σειρά από μικρές ομάδες νεαρών μαχητών που έχουν σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς πίστη ούτε στη Φατάχ ούτε στη Χαμάς, και που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ», είπε ο Τζόουνς.

Η αποτροπή των ΗΠΑ γίνεται στόχος

Οι νέες, μικρότερες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στην ισραηλινή κατοχή δεν είναι εξοπλισμένες για να ρίξουν οβίδες στο Ισραήλ ή να πραγματοποιήσουν εισβολές. Όμως, "αν επρόκειτο να επιτεθούν σε ισραηλινούς οικισμούς , άλλοι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε λαϊκή εξέγερση. Ο ισραηλινός στρατός δεν χρειάζεται το πρόσθετο βάρος της ασφάλειας αυτών των οικισμών αυτή τη στιγμή", σημείωσε ο Τζόουνς.

Το κύριο ασφαλιστικό συμβόλαιο του Ισραήλ έναντι ενός πολυμέτωπου πολέμου είναι οι ΗΠΑ. Τα στρατιωτικά μηνύματα της Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ήταν συνεπή. Φτάνοντας στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστον είπε στους Ισραηλινούς ηγέτες «έχουμε την πλάτη σας».

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Gerald Ford, έφτασε στην ανατολική Μεσόγειο την Τετάρτη και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς την περιοχή από τη Βιρτζίνια.

«Η άφιξη του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ θα πρέπει να αποθαρρύνει τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες από το να χτυπήσουν το Ισραήλ», σημείωσε η Πονιστζάκοβα.

Αλλά για να λειτουργήσει ο αποτρεπτικός παράγοντας, «η Ουάσιγκτον πρέπει πραγματικά να είναι προετοιμασμένη να χτυπήσει θέσεις της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να πυροβολήσουν σε λιβανέζικο ή συριακό έδαφος; Όσον αφορά τη Συρία, όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το FRANCE 24 πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία λύση, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από τη Ρωσία , τον κύριο σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ . Από την άλλη πλευρά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιδράσουν εάν η Χεζμπολάχ άρχιζε να χτυπά πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ», είπε ο Τζόουνς.

Οποιαδήποτε επέμβαση των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Αρκετές φιλοϊρανικές ομάδες, όπως οι Χούτι στην Υεμένη ή η οργάνωση Badr στο Ιράκ , έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα ήταν έτοιμες να επέμβουν εάν η Ουάσιγκτον εμπλακεί στη σύγκρουση.

«Θα ήταν δύσκολο να χτυπήσουν απευθείας το Ισραήλ», είπε ο Τζόουνς, «αλλά θα μπορούσαν να επιτεθούν στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή».

 

Listen Live