Τρι, Νοε 19, 2024

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Οι έντονοι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας

Και οι δυσκολίες του ΟΗΕ και των Ανθρωπιστικών Οργανώσεων

Οι έντονοι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζουν να προκαλούν θύματα και να καταστρέφουν και να βλάπτουν σημαντικές αστικές υποδομές.

1.Οι ανθρωπιστικοί εταίροι του ΟΗΕ ανησυχούν
------------------------------------------------------

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις επανειλημμένες αρνήσεις πρόσβασης σε περιοχές βόρεια της Γουάντι Γάζας. Προειδοποιούν επίσης όλο και περισσότερο για πιθανή κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας στο Deir al Balah και στο Khan Younis, όπου οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί, με αποτέλεσμα περισσότερα θύματα, ανασφάλεια και εμπόδια στην παροχή βοήθειας.

2.Τρία νοσοκομεία σε κίνδυνο
--------------------------------------------

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Deir Al Balah και στο Khan Younis – σε συνδυασμό με εντολές εκκένωσης σε κοντινές περιοχές – θέτουν τρία νοσοκομεία σε κίνδυνο κλείσιμο: το Al Aqsa, το Nasser και το Gaza European.

Χθες, περισσότεροι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου Al Aqsa στο Deir Al Balah.

3.Ελλειψη 4000 κλινών

-------------------------------------

Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι λένε ότι από χθες, μόλις το ένα πέμπτο των 5.000 κλινών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών τραύματος και έκτακτης ανάγκης στη Γάζα είναι διαθέσιμο. Και από τα 77 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, περισσότερα από τα τρία τέταρτα δεν λειτουργούν – αφήνοντας πολλούς ανθρώπους στη Γάζα χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

4.Απουσία θεραπειών
----------------------------
Περίπου 350.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες και περίπου 485.000 άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαταραχές στις θεραπείες τους.

5.Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι–διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών
-----------------------------------

Όσοι εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα –περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι– διατρέχουν υψηλό
κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, του υπερπληθυσμού των καταφυγίων και της
έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και υγιεινής.

6. Οι μεγάλες δυσκολίες των υπηρεσιών υγιεινής για την υποστήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων
-------------------------------------------------
Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι εργάζονται για την κλιμάκωση των υπηρεσιών υγιεινής για την υποστήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς, αλλά οι οργανώσεις βοήθειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις, όπως ελλείψεις υλικών, υλικοτεχνικές δυσκολίες στη μεταφορά προμηθειών και περιορισμένο χώρο για την κατασκευή τουαλέτας λόγω σοβαρου υπερπληθυσμού στη νότια Γάζα.

7. Μεγάλη λειψυδρία στη Γάζα
-------------------------------------------

Μόλις το 7 τοις εκατό της παραγωγής νερού. Ο συνδυασμός μεταφοράς νερού, αφαλατωμένου νερού και αποκατάστασης μιας από τις τρεις κύριες γραμμές ύδρευσης στα τέλη του περασμένου μήνα απέδωσε μόλις το 7 τοις εκατό της παραγωγής νερού στη Γάζα, σε σύγκριση με την παροχή πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Το σημειώναμε και χτες πως αν και δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιες ρηξεις σε βαθμό που να εκμηδενίζουν την επικοινωνία στο
ανθρωπιστικό πεδίο εν μέσω μαχών οι ειδησεις που κατέφθασαν και σήμερα από την Γάζα είναι ενδεικτικές του όλου κλίματος ενόχλησης της ανθρωπιστικής κοινότητας έναντι επιλογών του συστήματος αμύνης επιθέσεως του Ισραήλ και της
διοικητικής αστάθειας του έναντι του αμάχου πληθυσμού και των υποδομών που μπορούν κατ' ελαχιστον να τους στηρίξουν.

Επιππρόσθετα η εδραιωμένη αντίληψη στις ανθρωπιστικές Οργανώσεις που δρουν στο εμπόλεμο πεδίο πως πλέον δεν έχει σημασία πού επιχειρεις ανθρωπιστικά στη Γάζα και πως παντού κινδυνεύεις οδηγεί σε έντονη ενόχληση των κεντρικών γραφείων ανθρωπιστικών Οργανώσεων και ενταση στις θεσμικές σχέσεις τους με το Ισραήλ και οδηγούν σε πιέσεις στις ΗΠΑ και κομβικές χώρες της Ε.Ενωσης

Τονίζουν πως δεν μπορεί, δεν είναι ανεκτό πλεον μια οβίδα να διείσδυει στον τοίχο καταφυγίου στο Χαν Γιουνίς που φιλοξενούσε πάνω από 100 μέλη του προσωπικού ανθρωπιστικής Οργάνωσης και τις οικογένειές τους.

Αρκετά μέλη του προσωπικού των ανθρωπιστικών Οργανώσεων έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, εκτός από
πολλά μέλη των οικογένειων τους. Εκφράζοντας την οργή τους για τους θάνατο, οι ανθρωπιστικοι φορείς δήλωνουν συνεχώς πως κινδυνεύουν οι ανθρωποι τους παντού στη Γάζα και επανέλαμβάνουν την συνεχή εκκληση του OCHA που αποτελεί την κεντρική και αντιπροσωπευτική φωνή όλων μαζι με τον Ερυθρό Σταυρό για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Πέρα από την παρουσίαση της κατάστασης ο OCHA ως κεντρική φωνή παρέμβασης ειρήνης δια του επικεφαλους του Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στοχαστικά και πρακτικά μορφοποιεί μια άμεση λύση..

‘’Η Γάζα μας έδειξε τα χειρότερα της ανθρωπότητας, καθώς και στιγμές μεγάλου ηρωισμού.

Είδαμε πώς η βία δεν μπορεί να επιλύσει τις διαφορές, αλλά μόνο πυροδοτεί πάθη και χτίζει νέες γενιές κινδύνου και ανασφάλειας.

΄Αμεσος τερματισμός του πολέμου και απελευθέρωση των ομήρων. Συνεχίζουμε να απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, όχι μόνο για τον λαό της Γάζας και τους απειλούμενους γείτονές της, αλλά για τις επόμενες γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτές τις 90 ημέρες της κόλασης και των επιθέσεων στις πιο βασικές αρχές της ανθρωπότητας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Είναι καιρός τα μέρη να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της
προστασίας των αμάχων και της κάλυψης των βασικών τους αναγκών, και να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους ομήρους.

Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να συμβεί αυτό.

Εμείς απλά με την πολυετή εμπειρία μας στην παρουσίαση των ανθρωπιστικων κρισεων και των δικτύων που παεμβαινουν σωστικά εν μέσω κινδύνων επαναλαμβάνουμε την τραγική αλήθεια..

Εδώ που φτάσαμε μόνον η λογική ,η σύνεση και ένα θαύμα μπορεί να σώσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Υπάρχει μέγιστη ανάγκη νουνεχούς ηγεσίας κρατών και οργανισμών και πανστρατιά των Οργανισμών ανθρωπιστικής αρωγής που ακόμη
παραμένουν στην πλευρά του ανθρώπου και της 
περίθαλψης και σωτηρίας των αμάχων και των τραυματιών και των εν ανάγκη όντων.

Καθώς ξεκαθαριζει το τοπίο του αιφνιδιασμου και του τρίμηνου αιματηρου πολέμου που δεν οδήγησε σε μια λύση συρραξη οι
πολιτικες δυνάμεις του Ισραηλ,της Παλαιστίνης οι ΗΠΑ,η Αιγυπτος η Ιορδανία και το Καταρ είναι ανάγκη να προχωρήσουν σε άμεσο διάλογιο για το ειρηνικότερο σενάριο της επομενης μέρας .

Η λύση δύο συνυπάρχωντων ειρηνικά κρατών του Ισραηλ και της Παλαιστινιακης αρχής αποτελεί θέση των ΗΠΑ αλλά και λύση επίτου εδαφους που θα είναι σίγουρα μια ελπίδα σε ένα δυσεπιλυτο πρόβλημα...

Listen Live