Τετ, Οκτ 23, 2024

ΠΟΛΕΜΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ

ΠΟΛΕΜΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ

Ενώ ο λιβανικος στρατός αποσύρεται από πολλές θέσεις στα νότια σύνορα με το Ισραήλ, σε μια ατυπη πρώτη ζώνη ασφαλείας κάποιων χιλιομετρων εντος του Λιβανου η ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ προετοιμαζει την αποκριση της εντος των τούνελ της στις κοντινός βραχωδεις παρυφες και σε αλλά μυστικά εκτοξευτηρια των μεγαλων της πυραυλων που προστατεύει για αυτες τις δύσκολες ώρες.

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΨΗΦΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟΝ FRANCE24
Ο ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ

Ο στρατός του Λιβάνου "επανατοποθετεί και ανασυντάσσει δυνάμεις" στα νότια σύνορα μετά τις απειλές για ισραηλινή εισβολή, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος τη Δευτέρα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι άρχισε να διεξάγει μικρές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου.

Το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι είχε αρχίσει να διεξάγει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις εντός του Λιβάνου με στόχο τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας. Νωρίτερα το Ισραήλ κήρυξε τρεις κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη», περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο στις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο στρατός του Λιβάνου "επανατοποθετεί και ανασυντάσσει δυνάμεις" μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ ως απάντηση στις απειλές για ισραηλινή εισβολή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν περιπολίες λόγω της έντασης των ισραηλινών επιδρομών και των ρουκετών της Χεζμπολάχ που στόχευαν το Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ .

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα θα διορίσει νέο ηγέτη και θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ στην πρώτη του ομιλία μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα .

Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ TEHRAN TIMES

Τι ακολουθεί;

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν κατάφεραν να «ξεριζώσουν» τις δυνάμεις της Χαμάς μετά από σχεδόν ένα χρόνο στη Γάζα, κάτι που ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι ήταν ο κύριος στόχος της εκστρατείας δολοφονίας του στην πολιορκημένη λωρίδα. Οι αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος εναντίον θέσεων στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ δεν έχουν μειώσει ούτε τις δυνατότητες πυραύλων και drone των δύο ομάδων.

Αυτό μπορεί να έπεισε το Ισραήλ να επιμείνει σε αυτό που κάνει καλύτερα: στοχευμένες δολοφονίες μέσω τρομοκρατικών ενεργειών, που ήταν η προτιμώμενη τακτική του εδώ και αρκετές δεκαετίες.

«Ο Meir Dagan, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, υποστήριξε περίφημα τη στόχευση ατόμων και όχι υποδομών, προτείνοντας ότι για να «σταματήσει κανείς ένα αυτοκίνητο», πρέπει να «βγάλει τον οδηγό». Αυτό λίγο-πολύ έμεινε με τους Ισραηλινούς όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο ιστορικός ερευνητής και αναλυτής στις δυνάμεις της Αντίστασης Βαχίντ Καζάμπ. «Δεν πιστεύω ότι το καθεστώς θα σταματήσει εδώ. Αυτή είναι μια στρατηγική που θα συνεχίσει να ακολουθεί. Άρα, πρέπει να υπάρξει απάντηση, ακόμα κι αν δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε έναν πόλεμο».

Με τα σχέδια του Ισραήλ να είναι κάπως προβλέψιμα, αυτό που μένει να φανεί είναι πώς η Χεζμπολάχ, και κυρίως το Ιράν, θα παίξουν τα χαρτιά τους. Η Τεχεράνη δεν έχει λάβει ακόμη αντίποινα για τη δολοφονία της Χανίγιε και με την απογοήτευσή της από τις ΗΠΑ και τη δολοφονία ενός από τους κύριους συμμάχους της που μαρτύρησε μαζί με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του IRGC, έχει ακόμη περισσότερους λόγους να επιταχύνει την παράδοση η απάντησή του.

Επιπλέον, σε ένα προπαγανδιστικό μήνυμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μετακομίσει στο Ιράν στη συνέχεια, λέγοντας στον ιρανικό λαό ότι «το Ισραήλ είναι μαζί του» και ότι το Ιράν «θα απελευθερωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο».

«Πιστεύω ότι το Ιράν θα απαντήσει τελικά στο Ισραήλ, αλλά δεν είναι σαφές ποια θα είναι η φύση αυτής της απάντησης. Υπήρξαν νέες και σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή που απαιτούν από το Ιράν να παρουσιάσει νέες προσεγγίσεις», δήλωσε ο Saber Golanbari, δημοσιογράφος και ειδικός στη Δυτική Ασία.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Πεζεσκιάν υποσχέθηκε ότι το Ιράν σίγουρα θα απαντήσει στις τελευταίες «ωμότητες» του Ισραήλ.

ΔΥΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ BBC
ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ

Α.Τι έχει αλλάξει από τον πόλεμο του εδάφους το 2006;

Γράφει ο Ανταποκριτής Ασφαλείας του BBC Frank Gardner

Πολλά. Για αρχή, ο ισραηλινός στρατός είναι πολύ πιο ικανός και εξοπλισμένος με πολύ καλύτερη πληροφόρηση από ό,τι είχε όταν επιτέθηκε στο νότιο Λίβανο το 2006.

Αντιμετωπίζει επίσης έναν εχθρό που μόλις δολοφονήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του, οι επικοινωνίες του υπονομεύτηκαν και μεγάλος αριθμός από τα όπλα και οι χωματερές πυρομαχικών του καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο, χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ παραμένουν, καίγονται για εκδίκηση και λένε στον κόσμο ότι καλωσορίζουν την ευκαιρία να πολεμήσουν το Ισραήλ στην πατρίδα τους.

Πιθανότατα θα διατηρήσουν ορισμένα ισχυρά και εξελιγμένα όπλα, όπως αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής που μπορούν να καταπολεμήσουν ένα ισραηλινό άρμα Merkava IV.

Ο πρώην αξιωματικός των Ισραηλινών Πληροφοριών, Avi Melamed, μου είπε: «Σε αντίθεση με το 2006, μια ισραηλινή χερσαία εισβολή θα αντιμετωπίσει τώρα μια σκληρή και εκπαιδευμένη μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ που έχει ωριμάσει από την υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο».

Πιστεύει ότι «θα απολαύσουν κάποιο επίπεδο πλεονέκτημα εντός έδρας».

Αντίθετα, επισημαίνει ότι στη Συρία, η Χεζμπολάχ απολάμβανε το πλεονέκτημα της ρωσικής αεροπορικής κάλυψης. «Η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ», λέει, «θα είναι κάτι νέο για αυτούς».

Β.Εντατική αναμονή στο Λίβανο απόψε

Ο Hugo Bachega
ανταποκριτής του BBC για τη Μέση Ανατολή, αναλυει από τη Βηρυτό

Πίσω τώρα στην κατάσταση στον Λίβανο, όπου η χώρα αντιμετωπίζει μια τεταμένη αναμονή απόψε, καθώς η ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Επί τρεις ημέρες, αξιωματούχοι στο Ισραήλ έλεγαν ότι η εκστρατεία τους κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί, ακόμη και μετά τη δολοφονία του αρχηγού της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ ορκίζεται να αντισταθεί. Νωρίτερα, ο αριθμός δύο του, ο Ναΐμ Κασέμ, έκανε την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Οι μαχητές, είπε, ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε χερσαία εισβολή και το Ισραήλ δεν θα πετύχει τους στόχους του.

Ήταν, αναπάντεχα, προκλητικός. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει αποδυναμωθεί μετά από δύο εβδομάδες εκτεταμένων αεροπορικών επιδρομών και δολοφονιών που αποδεκάτισαν την ηγεσία της. Όμως δεν έχει ηττηθεί.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας που μπορούν να πλήξουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ, και χιλιάδες μαχητές που σκληραγωγούνται στη μάχη.

Παραμένει ασαφές εάν η ομάδα μπορεί να οργανώσει οποιοδήποτε είδος συντονισμένης απάντησης.

Ήδη εξαντλημένος, ο Λίβανος φοβάται τι μπορεί να ακολουθήσει. Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη υπό πίεση με τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις, και υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί.

Το επόμενο κεφάλαιο αυτής της σύγκρουσης είναι γεμάτο κινδύνους.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΊ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Από το πρωί της Δευτεραςτο Διεθνές Δίκτυο Εκρηκτικών Όπλων (INEW) εκφρασε βαθύτατες ανησυχίες για τις αυξημένες αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και πόλεις του Λιβάνου, καθώς και για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Έχοντας βασικές πληροφορίες για τη χερσαια επιχείρηση του Ισραηλ προχωρησε σε μια αυστηρή τοποθετηση και για τους δύο εμπολεμους:
"Αυτή η καταστροφική κλιμάκωση των εχθροπραξιών προκαλεί εκτεταμένα δεινά και ζημιές στους αμάχους. Το INEW καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές λόγω του υψηλού κινδύνου ζημιάς σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων θανάτου και τραυματισμών, καθώς και καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών λόγω εκτοπισμού, καταστροφής κατοικιών και ζημιών σε κρίσιμες υποδομή.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο είναι μια από τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη σύγχρονη ένοπλη σύγκρουση . Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός έπληξε 1.600 στόχους σε αεροπορικές επιδρομές σε 41 πόλεις και πόλεις του Λιβάνου, σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αυτές οι επιθέσεις φέρεται να σκότωσαν σχεδόν 600 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, ενώ 1.700 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εικάζεται ότι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κοινότητές τους για να βρουν καταφύγιο αλλού."

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Το INEW καλεί τα 87 κράτη που έχουν εγκρίνει την Πολιτική Διακήρυξη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να «προωθήσουν ενεργά τη Διακήρυξη» και να «επιδιώξουν την τήρηση των δεσμεύσεών του» από τα μέρη της σύγκρουσης. Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει στην Πολιτική Διακήρυξη το έχουν κάνει αναγνωρίζοντας τον καταστροφικό ανθρωπιστικό αντίκτυπο που λαμβάνει χώρα όταν συμβαίνει μια τέτοια χρήση.

Επιπλέον, έχουν επίσης δεσμευτεί να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της ζημιάς των πολιτών, μεταξύ άλλων μέσω δημόσιων δηλώσεων, ως μέσο για την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων, καθώς και προτρέποντας τα εμπλεκόμενα μέρη να περιορίσουν ή να απέχουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές , προκειμένου να προωθηθούν οι κανόνες και τα πρότυπα που επιδιώκει να θεσπίσει η Διακήρυξη.

Η δράση από τα υποστηρικτικά κράτη για την προώθηση της Διακήρυξης, και αυτή τη στιγμή ειδικότερα, είναι ζωτικής σημασίας δράση για την καλύτερη προστασία των αμάχων από τις επιπτώσεις των εκρηκτικών όπλων και των ένοπλων συγκρούσεων.

Για το σκοπό αυτό, το INEW καλεί τις υποστηρικτικές πολιτείες να:
Κάλεσε το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και να αναγνωρίσουν δημοσίως τη συνεχιζόμενη βλάβη στους αμάχους στην περιοχή.

Χρησιμοποιήστε διπλωματικά μέσα και επιρροή για την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών σύμφωνα με τη Διακήρυξη, συμπεριλαμβανομένων:
Κάλεσε τα μέρη στη σύγκρουση να διευκολύνουν την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη·

Κλέσε τα μέρη στη σύγκρουση να παράσχουν, να διευκολύνουν ή να υποστηρίξουν βοήθεια στα θύματα – η οποία περιλαμβάνει τραυματίες, επιζώντες, οικογένειες ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς και κοινότητες που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση·

Καλέσε τα μέρη στη σύγκρουση να διευκολύνουν το έργο των Ηνωμένων Εθνών, της ΔΕΕΣ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προστασία και την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό από τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της χρήσης εκρηκτικών όπλων.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν επικυρώσει τη Διακήρυξη.

Με τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και τη συνεχιζόμενη βλάβη στους αμάχους στην περιοχή η αποψινη νέα ΤΡΟΠΗ του πολέμου ανοίγουν ένα νέο πολεμικο κεφαλαιο αγνωστων διαστασεων αλλά γνωστων καταστροφων στους αμαχους και τις υποδομες.

Τα επόμενα ημερονυχτια θα είναι κρισιμα.

Listen Live