Τετ, Σεπ 25, 2024

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η UNRWA ΠΟΥ ΔΡΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η UNRWA ΠΟΥ ΔΡΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατ ολης

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η UNRWA λαμβάνει επίσης κάποια χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για διεθνείς δαπάνες προσωπικού.

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την παροχή βοήθειας και κοινωνικές υπηρεσίες, τις υποδομές και τη βελτίωση των κατασκηνώσεων, τη μικροχρηματοδότηση και την επείγουσα βοήθεια, ακόμη και σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

ΙΔΡΥΣΗ Μετά τον Πόλεμο του 1948, η UNRWA ιδρύθηκε με το Ψήφισμα 302 (IV) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Δεκεμβρίου 1949 για την εκτέλεση προγραμμάτων άμεσης βοήθειας και εργασίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο Οργανισμός άρχισε να λειτουργεί την 1η Μαΐου 1950.

Ελλείψει λύσης στο προσφυγικό πρόβλημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση ανανέωσε επανειλημμένα την εντολή της UNRWA, παρατείνοντάς την πιο πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου 2023.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ Η UNRWA είναι μοναδική όσον αφορά τη μακροχρόνια δέσμευσή της σε μια ομάδα προσφύγων. Έχει συμβάλει στην ευημερία και την ανθρώπινη ανάπτυξη τεσσάρων γενεών Παλαιστινίων προσφύγων, που ορίζονται ως «άτομα των οποίων ο συνήθης τόπος διαμονής ήταν η Παλαιστίνη κατά την περίοδο 1 Ιουνίου 1946 έως 15 Μαΐου 1948, και τα οποία έχασαν το σπίτι και τα μέσα διαβίωσης ως αποτέλεσμα του Πολέμου του 1948». Οι απόγονοι των ανδρών Παλαιστινίων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα υιοθετημένων παιδιών, είναι επίσης επιλέξιμοι για εγγραφή.

Οι υπηρεσίες της UNRWA είναι διαθέσιμες σε όλους όσους ζουν στις περιοχές δραστηριότητάς της και πληρούν αυτόν τον ορισμό, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό και χρειάζονται βοήθεια. Όταν η Υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1950, ανταποκρινόταν στις ανάγκες περίπου 750.000 Παλαιστινίων προσφύγων. Σήμερα, περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι επιλέξιμοι για υπηρεσίες της UNRWA.

Listen Live