Κυρ, Ιαν 5, 2025

Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις ανέλαβαν σήμερα ιστορικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό της παιδικής βίας

Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις ανέλαβαν σήμερα ιστορικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό της παιδικής βίας

Οι χώρες δεσμεύονται να δράσουν κατά της παιδικής βίας που επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά.

Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις ανέλαβαν σήμερα ιστορικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό της παιδικής βίας, συμπεριλαμβανομένων εννέα που δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τη σωματική τιμωρία – ένα ζήτημα που επηρεάζει 3 στα 5 παιδιά τακτικά στο σπίτι τους. Αυτές οι δεσμεύσεις έγιναν σε μια εκδήλωση ορόσημο στην Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια νέα παγκόσμια διακήρυξη με στόχο την προστασία των παιδιών από κάθε είδους βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Επίσης στην εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Σουηδίας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη UNICEF και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των παιδιών, αρκετές χώρες δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες για την παιδική ηλικία επιζώντες της βίας ή την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι θα επενδύσουν στην κρίσιμη υποστήριξη των γονέων - μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη μείωση των κινδύνων βίας στο σπίτι.
«Παρόλο που μπορεί να προληφθεί, η βία παραμένει μια φρικτή καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο – αφήνοντας σημάδια που καλύπτουν γενιές», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Σήμερα οι χώρες έκαναν κρίσιμες δεσμεύσεις που, μόλις εφαρμοστούν, θα μπορούσαν επιτέλους να ανατρέψουν το ρεύμα στην παιδική βία. Από τη δημιουργία υποστήριξης που αλλάζει τη ζωή για τις οικογένειες μέχρι να γίνουν τα σχολεία ασφαλέστερα μέρη ή η αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης, αυτές οι ενέργειες θα είναι θεμελιώδεις για την προστασία των παιδιών από μόνιμες βλάβες και κακή υγεία».
Πάνω από τα μισά παιδιά παγκοσμίως –περίπου 1 δισεκατομμύριο– υπολογίζεται ότι υφίστανται κάποια μορφή βίας, όπως παιδική κακοποίηση (συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τιμωρίας, η πιο διαδεδομένη μορφή παιδικής βίας), εκφοβισμός, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σεξουαλική βία . Η βία κατά των παιδιών είναι συχνά κρυμμένη, συμβαίνει κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες και αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι λιγότερα από τα μισά παιδιά που επηρεάζονται λένε σε οποιονδήποτε ότι έχουν υποστεί βία και λιγότερο από το 10% λαμβάνουν οποιαδήποτε βοήθεια.
Τέτοια βία όχι μόνο συνιστά σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άμεσων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Για ορισμένα παιδιά, η βία οδηγεί σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. Κάθε 13 λεπτά, ένα παιδί ή ένας έφηβος πεθαίνει ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας – που ισοδυναμεί με περίπου 40.000 θανάτους που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο. Για άλλους, η εμπειρία της βίας έχει καταστροφικές και δια βίου συνέπειες. Αυτά περιλαμβάνουν το άγχος και την κατάθλιψη, επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το μη ασφαλές σεξ, το κάπνισμα και την κατάχρηση ουσιών και τη μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βία κατά των παιδιών μπορεί να προληφθεί, με τον τομέα της υγείας να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Οι αποδεδειγμένες λύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη των γονέων για να βοηθήσουν τους φροντιστές να αποφύγουν τη βίαιη πειθαρχία και να οικοδομήσουν θετικές σχέσεις με τα παιδιά τους. σχολικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής και των κοινωνικών δεξιοτήτων για τα παιδιά και τους εφήβους και την πρόληψη του εκφοβισμού· φιλικές προς τα παιδιά κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες για παιδιά που βιώνουν βία· νόμους που απαγορεύουν τη βία κατά των παιδιών και μειώνουν τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόσβαση στο αλκοόλ και τα όπλα, και οι προσπάθειες για την εξασφάλιση ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου για τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι χώρες εφαρμόζουν αποτελεσματικά τέτοιες στρατηγικές, μπορούν να μειώσουν τη βία κατά των παιδιών έως και 20-50%.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι πρώτοι παγκόσμιοι στόχοι για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών καθορίστηκαν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η πρόοδος στη μείωση της συνολικής επικράτησης της παιδικής βίας ήταν αργή, παρά τα κέρδη σε ορισμένες μεμονωμένες χώρες. Περίπου 9 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να ζουν σε χώρες όπου οι διαδεδομένες μορφές παιδικής βίας, όπως η σωματική τιμωρία, ή ακόμα και η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, δεν απαγορεύονται ακόμη από το νόμο.
Πάνω από 1000 άτομα παρακολουθούν αυτήν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη για τη Βία κατά των Παιδιών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου, παιδιών, νέων, επιζώντων και συμμάχων της κοινωνίας των πολιτών.
Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην εκδήλωση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις για τερματισμό της σωματικής τιμωρίας, εισαγωγή νέων πρωτοβουλιών ψηφιακής ασφάλειας, αύξηση της νομικά επιτρεπόμενης ηλικίας γάμου και επένδυση στην εκπαίδευση των γονέων και στην προστασία των παιδιών. Ο ΠΟΥ παρέχει σημαντική υποστήριξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό της παιδικής βίας, μέσω τεχνικής καθοδήγησης, καθοδήγησης αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση και τη διεξαγωγή νέων ερευνών και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών παγκόσμιας κατάστασής του.
Βασικά στατιστικά στοιχεία
• Πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 2-17 ετών –πάνω από 1 δισεκατομμύριο– βιώνουν κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο.
• Περίπου 3 στα 5 παιδιά τιμωρούνται τακτικά με σωματικά μέσα στο σπίτι τους.
• 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 7 αγόρια βιώνουν σεξουαλική βία.
• Μεταξύ 25% και 50% των παιδιών εκτιμάται ότι έχουν βιώσει εκφοβισμό.
• Για τους έφηβους άνδρες, η βία –συχνά με πυροβόλα όπλα ή άλλα όπλα– είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου.
Αξιοσημείωτες δεσμεύσεις
• Οκτώ χώρες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν νομοθεσία κατά της σωματικής τιμωρίας σε όλα τα περιβάλλοντα – Μπουρούντι, Τσεχία, Γκάμπια, Κιργιστάν, Παναμάς, Σρι Λάνκα, Ουγκάντα και Τατζικιστάν – και η Νιγηρία στα σχολεία.
• Δεκάδες χώρες δεσμεύτηκαν να επενδύσουν στην υποστήριξη των γονέων.
• Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με άλλους εταίρους δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν μια Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για τον τερματισμό της βίας μέσα και μέσα από τα σχολεία.
• Η Τανζανία δεσμεύτηκε να εισαγάγει Θρανία Παιδικής Προστασίας και στα 25.000 σχολεία.
• Η Ισπανία δεσμεύτηκε να επιδιώξει έναν νέο ψηφιακό νόμο για την προώθηση της ψηφιακής ασφάλειας.
• Οι Νήσοι Σολομώντος δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την ηλικία γάμου από τα 15 στα 18 – σημειώνοντας ότι ο πρόωρος γάμος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για βία κατά των εφήβων κοριτσιών.
• Πολλές χώρες ανέλαβαν δεσμεύσεις να ενισχύσουν τις εθνικές πολιτικές ή/και να αναπτύξουν συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live