Πεμ, Μάι 9, 2024

ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες περνουσαν το 2023

ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες περνουσαν το 2023

Παγκόσμια έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις: η οξεία πείνα παραμένει επίμονα υψηλή σε 59 χώρες με 1 στους 5 ανθρώπους να εκτιμάται ότι χρειάζονται κρίσιμη επείγουσα δράση

ΡΩΜΗ – Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GRFC) , σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες και περιοχές βίωσαν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας το 2023 - μια παγκόσμια αύξηση 24 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η άνοδος οφειλόταν στην αυξημένη κάλυψη των πλαισίων επισιτιστικής κρίσης από την έκθεση, καθώς και στην απότομη επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν.

Για τέσσερα συναπτά έτη, το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παρέμεινε σταθερά υψηλό στο σχεδόν 22 τοις εκατό αυτών που αξιολογήθηκαν, ξεπερνώντας σημαντικά τα προ-COVID-19 επίπεδα.

Τα παιδιά και οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των κρίσεων πείνας, με πάνω από 36 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών να υποσιτίζονται οξύτατα σε 32 χώρες, δείχνει η έκθεση. Ο οξύς υποσιτισμός επιδεινώθηκε το 2023, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων και καταστροφών.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων ζητά επειγόντως μια μετασχηματιστική προσέγγιση που ενσωματώνει την ειρήνη, την πρόληψη και την αναπτυξιακή δράση παράλληλα με τις προσπάθειες έκτακτης ανάγκης σε κλίμακα για να σπάσει ο κύκλος της οξείας πείνας που παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

"Αυτή η κρίση απαιτεί επείγουσα απάντηση. Η χρήση των δεδομένων αυτής της έκθεσης για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων και την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού θα είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Παρατεταμένη πείνα

Τριάντα έξι χώρες εμφανίζονται σταθερά στις αναλύσεις του GRFC από το 2016, αντανακλώντας συνεχιζόμενα χρόνια οξείας πείνας και αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 80 τοις εκατό των πιο πεινασμένων στον κόσμο.

Υπήρξε επίσης μια αύξηση 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επίπεδα έκτακτης ανάγκης (IPC/CH Φάση 4) οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας σε 39 χώρες και εδάφη, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο Σουδάν.

Το 2023, περισσότεροι από 705.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας (IPC/CH Φάση 5) και κινδύνευαν από την πείνα – ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία των αναφορών του GRFC και τετραπλασιάστηκε από το 2016. Η τρέχουσα κατάσταση στους λογαριασμούς της Λωρίδας της Γάζας για το 80 τοις εκατό όσων αντιμετωπίζουν επικείμενο λιμό, μαζί με το Νότιο Σουδάν, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Σομαλία και το Μάλι.

Σύμφωνα με τις μελλοντικές προοπτικές του GRFC 2024, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 79.000 άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν προβλέπεται να βρεθούν σε Καταστροφή (IPC/CH Φάση 5) έως τον Ιούλιο του 2024, φέρνοντας το συνολικό αριθμό ανθρώπων που προβλέπεται σε αυτή τη φάση σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια.

Βασικοί παράγοντες των επισιτιστικών κρίσεων

Οι εντεινόμενες συγκρούσεις και η ανασφάλεια, οι επιπτώσεις των οικονομικών κραδασμών και οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων συνεχίζουν να προκαλούν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτοί οι αλληλένδετοι παράγοντες επιδεινώνουν την ευθραυστότητα των συστημάτων τροφίμων, την περιθωριοποίηση της υπαίθρου, την κακή διακυβέρνηση και την ανισότητα και οδηγούν σε μαζική μετατόπιση πληθυσμών παγκοσμίως. Η κατάσταση προστασίας του εκτοπισμένου πληθυσμού επηρεάζεται επιπλέον από την επισιτιστική ανασφάλεια.

Η σύγκρουση παρέμεινε η κύρια κινητήρια δύναμη που επηρεάζει 20 χώρες με σχεδόν 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια – σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου αριθμού. Το Σουδάν αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη επιδείνωση λόγω συγκρούσεων, με 8,6 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας σε σύγκριση με το 2022.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν οι κύριες αιτίες σε 18 χώρες όπου πάνω από 77 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, έναντι 12 χωρών με 57 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022. Το 2023, ο κόσμος γνώρισε την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί και τα σοκ που σχετίζονται με το κλίμα επηρέασαν πληθυσμούς, με επεισόδια σοβαρών πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασιών, πυρκαγιών και επιδημιών παρασίτων και ασθενειών.

Οι οικονομικοί κραδασμοί επηρέασαν κυρίως 21 χώρες όπου περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, λόγω της υψηλής εξάρτησής τους από εισαγόμενα τρόφιμα και γεωργικές εισροές, των επίμονων μακροοικονομικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος, των υψηλών τιμών και των υψηλών επιπέδων χρέους.

Σπάζοντας τον κύκλο των διατροφικών κρίσεων

Η αντιμετώπιση των επίμονων επισιτιστικών κρίσεων απαιτεί επείγουσες μακροπρόθεσμες εθνικές και διεθνείς επενδύσεις για τη μεταμόρφωση των συστημάτων τροφίμων και την τόνωση της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης παράλληλα με μεγαλύτερη ετοιμότητα για κρίσεις και κρίσιμη βοήθεια για τη διάσωση σε κλίμακα, όπου οι άνθρωποι τη χρειάζονται περισσότερο. Η ειρήνη και η πρόληψη πρέπει επίσης να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μια ζωή πείνας και οι πιο ευάλωτοι θα πεινάσουν.

Από το 2023, οι ανάγκες έχουν ξεπεράσει τους διαθέσιμους πόρους. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι πλέον απελπιστικά εκτεταμένες, με πολλούς να αναγκάζονται να περιορίσουν και να περικόψουν περαιτέρω την υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους. Η πιο δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση είναι επιτακτική και πρέπει να συνδυαστεί με σχέδια υπό την ηγεσία της κυβέρνησης που επιδιώκουν να μειώσουν και να τερματίσουν την πείνα.

Για να ανατρέψει το ρεύμα στην αυξανόμενη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, η διεθνής κοινότητα έχει αναλάβει μια σειρά τολμηρών δεσμεύσεων, μεταξύ άλλων μέσω των πρόσφατων πρωτοβουλιών των G7 και G20. Το Global Network Against Food Crises προσφέρει την απαράμιλλη γνώση του για την πείνα στις πιο εύθραυστες χώρες για να ενισχύσει τους δεσμούς και να οικοδομήσει συνοχή όπου είναι δυνατόν μεταξύ αυτών των διαφόρων παγκόσμιων πρωτοβουλιών για να εξασφαλίσει καινοτόμο και συγκεκριμένο αντίκτυπο για όσους πλήττονται από επισιτιστικές κρίσεις.

Σχετικά με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις

Η Παγκόσμια Έκθεση για τις Κρίσεις Τροφίμων (GRFC) παράγεται ετησίως από το Δίκτυο Πληροφοριών για την Ασφάλεια Τροφίμων (FSIN) και ξεκινά από το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Κρίσεων Τροφίμων (GNAFC) – μια πρωτοβουλία πολλών φορέων που περιλαμβάνει οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης και μη κυβερνητικές υπηρεσίες που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων.

Σχετικά με το WFP

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Listen Live